Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
66
Добавлен:
15.02.2016
Размер:
1.52 Mб
Скачать

Диплостомоз (Інвазійна катаракта)

Захворювання очей багатьох видів риб, яке викликається личинками дигенетичних присиснів з родини Diplostomatidae, для яких риба є проміжним хазяїном, належить до класу Trematoda. Поширене повсюдно.

В рибницьких господарствах відмічається масова загибель серед форелі і товстолобиків.

ЗБУДНИК - личинки (метацеркарії) дигенетичних присиснів з роду Diplostomum.

У ставових риб паразитують декілька видів: Diplostomum spathaceum, D.bauri, D.indistictum, D.megri.

Тіло метацеркарія прозоре овальне, довжиною до 0,5 см, поділяється на передню листоподібно-розширену і більш вузьку циліндричну задню частини, по боках ротової присоски знаходяться дві маленьких присосочки і невеликі вусикоподібні виступи. Біля черевної присоски розташовано особливий залозистий фіксаторний орган - орган Брандеса. За ним розташовані зачатки статевих залоз у вигляді скупчення інтенсивно забарвлених клітин (рис. 4). В тілі зрілих метацеркаріїв є вапняні тільця, які служать систематичною ознакою.

Дорослі черви паразитують в кишечнику рибоїдних птахів - остаточних хазяїв переважно чайкових. Паразити відкладають яйця, які разом з екскрементами потрапляють у воду. У воді із яєць виходять мірацидії, які активно проникають в тіло проміжного хазяїна черевоногих молюсків - Limnae stagnalis, Radix auricularia, R. ovata. В молюсках проходить ряд перетворювань (спороциста, редії, церкарії), церкарії покидають молюсків і проникають в тіло риби через шкірний покрив, зябра, травний апарат, залишаючи при цьому хвіст, потрапляють в кровоносні судини. У всіх: випадках церкарії попадають в кров'яне русло, заносяться в кришталик очей і перетворюються в метацеркарі диплостом, не інкапсулюються, а зберігають рухомість і живуть в очах до 8-ми місяців. У кишечнику птахів на 4 - 5-тий день паразити стають статевозрілими. Весь цикл розвитку від яйця до зрілої стадії займає біля трьох місяції (рис. 5).

Д

Рис. 4

Диплостомоз

ЖЕРЕЛО ІНВАЗІЇ - рибоїдні птахи і хворі риби.

КЛІНІЧНІ ОЗНАКИ І ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ. При паразитуванні личинок в кришталику ока риби утруднюється проникнення світла в його внутрішню камеру, при довготривалому знаходженні метацеркаріїв в очах риби відкладається вапно, кришталик мутніє, набуває молочного забарвлення. Очі збільшуються в розмірах і вип'ячуються з орбіти. Риба сліпне. Інколи паразити локалізуються в склоподібному тілі. Хворі риби не можуть нормально живитися, слабнуть, перевертаються на бік і стають легкою здобиччю рибоїдних птахів. Личинки риб гинуть при наявності в їх очах 10-15 метацеркаріїв.

Р

Рис. 5 Життєвий цикл Diplostomum spathaceum

а - яйце; б - мірацидій; в - проміжний хазяїн; г - церкарій; д - дорослий паразит; є - другий проміжний хазяїн; ж - кінцевий хазяїн

озрізняють гостру форму катаракти, при якій виникає розрив кровоносних судин під час міграції і хронічну - коли спостерігається поступове помутніння кришталика. Гострий перебіг хвороби спостерігається у мальків, хронічний - у риб старшого віку.

ДІАГНОЗ встановлюють на підставі клінічних ознак і обов'язкового дослідження кришталиків і інших частин ока на наявність метацеркаріїв. Деякі автори пропонують для діагностики використовувати офтальмоскопію. При паразитуванні 10-15 метацеркаріїв відмічається загибель 7-10-денних личинок до 70-80%.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ І ПРОФІЛАКТИКА. Лікування не розроблене. Профілактика повинна бути спрямована на розрив життєвого циклу збудника захворювання. Цього досягається систематичним знешкодженням молюсків в ставах, зменшенням чисельності колоній рибоїдних птахів.

Для боротьби з молюсками рекомендується регулярне про­морожування ложа ставів зимою, ретельне просушування влітку. Ложе ставів обробляють хлорним (5 ц/га) або негашеним (25 ц/га) вапном, сульфатом міді (1:5000), карбофосом 0,1%-ним розчином.

Вносити вапно і молюскоциди необхідно по вологому грунті, враховуючи, що при висиханні його молюски занурюються на значну глибину і стають недосяжними для дезинфектантів.

Позитивні результати одержують після провокаційного залиття ложа ставів водою на 8-10 см. Молюски виходять з грунту і гинуть під дією препарату. Хороший ефект в боротьбі з диплостомозом дає посадка в стави чорного амура, який виїдає молюсків.

Соседние файлы в папке xвороби риб_для студ