Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pedagogika.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
54.23 Кб
Скачать

1. Дати поняття розвитку і формування особистості. Охарактеризувати виховання як провідний чинник розвитку і формування особистості.

Розвиток – це процес становлення і формування особистості під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів. Напрями розвитку: анатомо-фізіологічний, психологічний, соціальний. Фактори розвитку: спадковість, середовище, виховання.

Формування особистості – це процес становлення людини, що відбувається в результаті впливу середовища і виховання. Формування: стихійне, цілеспрямоване, само сформування. Поняття розвитку особистості і формування особистості дуже близькі і нерідко їх вживають як синоніми. Можна виділити три види формування особистості: стихійне, цілеспрямоване, самоформування.

Функції виховання в розвитку і формуванні особистості людини:

а) організовує діяльність, в якій розвивається і формується особистість;

б) підбирає зміст для розвитку і формування особистості; в) усуває впливи, які можуть негативно позначитись на розвитку і формуванні особистості; г) ізолює особистість від несприятливих для її розвитку і формування умов.

Виховання не тільки визначає розвиток, а й само залежить від розвитку, воно постійно спирається на досягнутий рівень розвитку. Його завдання полягає в тому, щоб створити "зону ближнього розвитку" (Л.С. Виготський), яка б у подальшому перейшла у зону актуального розвитку. Значить, виховання формує особистість, веде за собою розвиток, орієнтує на процеси, які ще не дозріли, але перебувають у стадії становлення.

2. Охарактеризувати суть загальноприйнятих структурних елементів уроку.

У сучасній дидактиці існують різні класифікації типів уроку залежно від взятих за основу ознак: за змістом, за способами проведення, за етапами навчальної діяльності, за місцями уроку у системі уроків, за дидактичною метою. Класифікація типів уроків в дидактиці ще називають типологія уроків. В практиці сучасної школи найзручнішою для вчителя є класифікація уроків за основною дидактичною метою. Вона включає такі типи:

- уроки засвоєння нових знань;

- уроки формування та розвитку умінь та навичок;

- уроки застосування умінь, знань і навичок;

- уроки узагальнення і систематизації знань, умінь і навичок;

- уроки перевірки і корекції знань, умінь і навичок;

- уроки контролю умінь, знань і навичок;

- комбінований урок.

Кожен тип уроку має свою структуру. Під структурою уроку розуміють побудову уроку, елементи або етапи уроку, їх послідовність та взаємозв’язки між ними.

Український дидакт Онищук увів поняття макро і мікро структура уроків. Макроструктура уроку складають основні етапи уроку: організаційна частина, перевірка домашнього завдання, вивчення нового матеріалу, актуалізація опорних знань. Мікроструктура уроку включає види діяльності методи та прийоми навчання на уроці; форми роботи (групова, індивідуальна), а також дидактичні завдання та способи їх розв’язання на кожному етапі уроку.

Майже для всіх типів уроку наявні такі структурні елементи:

І Організаційна частина (організація початку уроку)

ІІ Перевірка домашнього завдання

ІІІ Повідомлення теми і завдання уроку; Мотивація навчальної діяльності / формування в учнів потреби у вивченні матеріалу

ІV Актуалізація опорних знань

V Вивчення нового матеріалу

VІ Закріплення вивченого матеріалу (первинне закріплення)

VІІ Застосування знань, умінь і навичок

VІІІ Узагальнення і систематизація знань, умінь і навичок

ІХ Підсумок уроку

Х Домашня робота

Білет №5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]