Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дипломна.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
417.51 Кб
Скачать

6. Техніка безпеки при ремонті системи надуву і випуску газів дизеля м-756

При ремонті устаткування кожен повинен знати техніку безпеки.

Перед початком роботи слід привести в порядок спец одяг: застебнути вилоги рукавів, заправити одяг і застебнути його на всі гудзики, надіти каску.

Оглянути робоче місце, прибрати все, що може перешкодити при роботі.

Робоче місце не повинно бути захаращене деталями та іншими матеріалами. Також потрібно оглянути робочий інвентар: на ручках інструментах не повинно бути задир, задирок, тріщин і т.д.

6.1 Вимоги безпеки під час роботи

Під час роботи розбирання та складання турбокомпресора робити тільки на обладнаних позиціях.

При розбиранні забороняється кидати знімні деталі на підлогу. Кожну деталь знімати тільки спец обладнанням. При роботі напилком, зубилом тільки при одягнутих окулярах.

Категорично забороняється зберігання запасних частин біля електрощита.

Управляти ремонтними машинами, виробляти мийку турбокомпресора в мийній машині мають право лише працівники, навчені і випробувані в знанні правил техніки безпеки, при експлуатації даних механізмів.

Забороняється виконувати слюсарні роботи на турбокомпресорі під час виробництва електрозварювальних робіт.

Приямки для розміщення тари для сміття та металобрухту містити закритими, відкривати тільки при їх завантаженні.

При виконанні електрозварювальних робіт на ремонті турбокомпресора для попередження впливу променів дуги на слюсарів, робоче місце повинно бути обмежене переносний ширмою або щитком.

6.2 Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

При будь-якій несправності механізмів, які загрожують безпеці праці працівників обриву заземлення, при пошкодженні підвідних кабелів і інших несправності призвести вимкнення механізму доповісти майстру і не приступати до роботи до усунення несправності.

При виникненні спалаху на ділянці, працівники повинні негайно приступити до гасіння вогнища загоряння первинними засобами пожежогасіння. Якщо ж вогнище спалаху своїми силами загасити неможливо, слід викликати пожежну охорону і поставити до відома адміністрації підприємства.

6.3 Вимоги безпеки після закінчення робіт

По закінченні електрозварювальних робіт чи під час технологічних перерв зварювальне обладнання має бути вимкнене.

Вимкнути ремонтні машини та інші механізми та обладнання.

Привести в порядок робоче місце.

Прибрати інструмент і пристосування у встановлені місця.

Повідомити про всіх зауваженнях під час роботи неполадки керівника робіт.

7. Організація робочого місця ремонту турбокомпресора

В основу організації виробничих ділянок цехів, що виробляють ремонт тепловозних гідропередач, як і інших цехів локомотиворемонтних підприємств, слід приймати їх спеціалізацію по технологічному або предметному напрямку.

Технологічний напрям передбачає спеціалізацію ділянок по стадіях процесу, або за однорідними роботам. При цій спеціалізації ділянки, виконуючи однорідні за своїм характером роботи, не видають завершеною продукції у вигляді готових вузлів або агрегатів. У цьому випадку ускладнюється оперативне планування виробництва, але забезпечується краще використання устаткування.

Предметне напрямок більш прогресивне і виражається в спеціалізації ділянок по певних вузлів виробу. На кожному такому ділянці виконується весь комплекс робіт, необхідний для повного ремонту, складання і випробування відповідного вузла та видачі його в остаточно готовому вигляді.

Предметна спеціалізація ділянок, забезпечуючи комплектність і завершеність продукції, підвищує відповідальність керівників за її своєчасну видачу і якість і полегшує оперативне планування виробництва. Однак необхідність наявності на предметному ділянці повного комплекту обладнання для виконання всього комплексу різноманітних робіт незалежно від недостатнього завантаження окремих його типів знижує коефіцієнт використання обладнання.

Технологічний напрям спеціалізації виробничих ділянок властиво більшою мірою одиничного і дрібносерійного виробництва, а предметне - крупносерийному і масового.

У цехах локомотиворемонтного виробництва з урахуванням його специфіки зазвичай існують паралельно як технологічні, так і предметні ділянки з переважанням тих чи інших в залежності від масштабів виробництва і рівня його спеціалізації.

Згідно цех має такі виробничі дільниці.

А. З технологічної спеціалізацією

1. Розбірний, що виконує загальну розбирання турбокомпресора, а також миття її складових частин і вузлів.

2. Зварювальний, що виконує зварювальні та наплавочні роботи для всіх ділянок цеху.

3. Механічний, на якому зосереджено основне верстатне обладнання цеху для обробки всіх ремонтованих і відновлюваних деталей турбокомпресора.

4. Складальний, що виконує загальну складання турбокомпресора.

5. Випробувальна станція, що виробляє випробування турбокомпресора в зборі, а також її окремих вузлів.

Б. З предметною спеціалізацією

1. Корпусних ділянку, що виконує роботи з ремонту корпусів.

2. Ділянка масляних насосів і автоматики, на якому виконується весь комплекс робіт з розбирання, ремонту і складання масляних насосів, золотникової коробки, вентилів, клапанів і т. д.

На чолі перерахованих виробничих ділянок знаходяться в залежності від обсягу виконуваних робіт майстра або бригадири.

Під керівництвом одного майстра повинно знаходитися не менше 15 робітників. Виняток допускається для ділянок, виконують особливо складні і точні роботи.

При значному обсязі робіт на виробничій ділянці створюється кілька спеціалізованих робочих бригад.

До складу верстатного обладнання входять горизонтально-розточувальні, фрезерні, токарні, шліфувальні та свердлильні верстати.

Нестандартне технологічне обладнання підбирається на кожен виробничий ділянку з міркувань комплектності.

Для забезпечення підйомно-транспортних операцій цех повинен розташовувати мостовими кранами вантажопідйомністю 10 т, монорельсами з тельферами вантажопідйомністю до 0,5 т для обслуговування прямоточних ліній і консольно-поворотними кранами для обслуговування окремих робочих місць.

Необхідна кількість виробничих робітників цеху розраховується за обсягом виробництва.

Допоміжні робітники складають 15-18% виробничих робітників, а адміністративно-технічний персонал-7-8% загального числа робітників.

Планування цеху і виробничих ділянок необхідно проводити, керуючись такими положеннями:

1) виробничі ділянки в цеху, обладнання та робочі місця на ділянках необхідно розставляти послідовно ходу технологічного процесу, не допускаючи зустрічних і зворотних рухів виробів;

2) розміри транспортних поїздів, проходів і розриви між робочими місцями і обладнанням повинні відповідати нормам охорони праці;

3) ділянки із специфічними умовами виробництва, такі, як розбірний ділянку або випробувальна станція, слід повністю або частково ізолювати від інших ділянок цеху.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]