Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
360.96 Кб
Скачать

3.4. Методичні рекомендації щодо підготовки консультаційного проекту

Укладач:

канд. екон. наук, проф. Соболь С.М.

1. Консультаційний проект (КП), його мета і завдання

Навчальним планом програми підготовки магістрів зі спеціальності «Менеджмент організацій" передбачена розробка КП, захист якого є засобом перевірки рівня надбаних студентами в процесі навчання знань та ступеню професійної придатності до практичної роботи у сфері управління організацією.

Написання і захист КП має на меті:

  • розширення та поглиблення теоретичних знань за темою КП;

  • розвиток навичок та вмінь інформаційно-аналітичної, проектно-дослідницької, діагностичної, інноваційної та консультаційної діяльності для вирішення прикладних проблем управління організацією;

  • адаптацію теоретичних моделей і сучасного передового досвіду управління організацією до умов діяльності конкретного підприємства.

У широкому розумінні КП це докладно обґрунтована та належним чином оформлена прикладна, практично значуща пропозиція (або сукупність взаємопов’язаних пропозицій), яка переслідує певну мету стосовно змін у діяльності конкретного підприємства. Характерною рисою будь-якого проекту, в тому числі і консультаційного, є його практична спрямованість. Це означає, що головне завдання полягає у розробці та детальному обґрунтуванні суто прикладних пропозицій щодо удосконалення управлінської діяльності конкретних суб’єктів господарювання. Отже і головними критеріями оцінки консультаційних проектів є їхня практична значущість та ступінь детальності опрацьованих пропозицій. Спрямованість консультаційних проектів визначається масштабом та характером реальних проблем конкретного підприємства, для розв’язання яких власне і розробляється проект. Тематика консультаційних проектів охоплює надзвичайно широкий діапазон управлінських ситуацій і проблем. Ціла низка проблем, що можуть бути обраними для розв’язання в консультаційному проекті, передбачає опрацювання не тільки загальноуправлінських, а і функціональних та міжфункціональних аспектів діяльності підприємства. До таких проблем можна віднести:

  • формування або вдосконалення системи управління конкурентоспроможністю продукції;

  • формування або вдосконалення системи управління конкурентоспроможністю підприємства;

  • формування або вдосконалення системи управління якістю;

  • формування або вдосконалення системи управління продуктивністю;

  • формування або вдосконалення системи управління витратами тощо.

Можливою є розробка проектів, що спрямовані на розв’язання певної проблеми стратегічного характеру, наприклад:

  • формування нової загальнокорпоративної стратегії;

  • формування нової ділової політики та бізнес-стратегії підприємства;

  • вдосконалення системи управління конкурентними перевагами підприємства;

  • вдосконалення управління відносинами підприємства з середовищем функціонування тощо.

Розробка навчального КП здійснюється на підставі проектної моделі консультування, яка не передбачає участі студентів-консультантів у процесі впровадження підготовлених рекомендацій. Управлінське консультування у цьому випадку зводиться до ґрунтовного діагнозу проблеми, розробки рекомендацій щодо її розв’язання, надання експертної допомоги керівництву підприємства та розповсюдження сучасних наукових досягнень і передового досвіду за темою проекту. При цьому консультанти повинні не лише довести що, чому і як потрібно виправити або удосконалити, але і показати, як впливатиме реалізація їх пропозицій на всі сфери діяльності підприємства. Результати такого дослідження слугують джерелом знань, які керівники підприємства використовують у своїй роботі. Крім того, менеджери підприємства можуть тлумачити висновки та результати КП по іншому і далі їх розвивати за напрямками, які вони вважають доцільними.