Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
360.96 Кб
Скачать

3.5. Методичні рекомендації щодо підготовки та захисту магістерської дипломної роботи

Укладач:

канд. екон. наук, проф. Соболь С.М.

І. Магістерська дипломна робота, її мета і завдання

Магістерська дипломна робота (МДР) – це самостійне теоретико-прикладне дослідження, що виконується студентом на завершальному етапі здобуття повної вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем “магістр”.

МДР є кваліфікаційною роботою, на підставі захисту якої державна екзаменаційна комісія визначає рівень теоретичної та практичної підготовки випускника, його здатність до самостійної роботи за фахом, і приймає рішення про присвоєння відповідної кваліфікації та видачу диплома.

Метою підготовки МДР є закріплення та демонстрація сформованих упродовж навчання в університеті професійних компетенцій за спеціальністю «Менеджмент організацій». Це досягається шляхом виконання студентом в процесі підготовки МДР професійних завдань, притаманних первинним посадам, які займають професіонали. Професійні завдання виконуються на всіх етапах процесу підготовки МДР шляхом:

  • визначення проблеми дослідження у МДР, її актуальності для конкретної організації, галузі, господарської системи;

  • формування студентом мети і завдань дослідження;

  • обґрунтування предмета творчого аналізу, який відображає суть досліджуваної проблеми і пов'язує між собою структурні складові МДР;

  • вибору методів дослідження та обґрунтування доцільності їх використання;

  • підбору інформаційних джерел (монографічної літератури, періодичних видань, статистичних даних, економічної інформації бази практики, інформації про світовий досвід);

  • проведення комплексного аналізу діяльності організації, на матеріалах якої виконується МДР;

  • розроблення та обґрунтування проекту заходів, спрямованих на підвищення ефективності діяльності та удосконалення системи управління організацією, яка була обрана об’єктом дослідження.

Основними завданнями МДР є:

  • вивчення (або поглиблення) та узагальнення теоретико-методичних засад з обраного напряму дослідження;

  • проведення всебічної діагностики проблемної ситуації із застосуванням сучасного інструментарію;

  • розробка та оцінка альтернативних підходів до вирішення визначених проблемних питань;

  • економічне обґрунтування запропонованих рішень;

  • визначенння змін в системі управління підприємством, пов’язаних із реалізацією розроблених пропозицій;

  • підготовка доповіді та наочних матеріалів, що передають основний зміст роботи та пропозиції автора, з подальшим їх публічним захистом.

Повнота й особливості реалізації цих завдань залежать від напряму дослідження, сфери діяльності підприємства та його специфічних особливостей.

ІІ. Організаційно-методичне забезпечення підготовки і захисту МДР

1. Формування тематики МДР

Визначення тематики МДР спрямовано на розкриття і конкретизацію узагальненого об’єкта спеціальності «Менеджмент організацій» та спеціалізованого об’єкта діяльності за магістерською програмою «Менеджмент малого бізнесу». Основними вимогами при формуванні тематики МДР є орієнтація на розв’язання проблем управління господарськими організаціями корпоративного типу, врахування тематики наукових досліджень кафедри менеджменту, замовлення підприємств. Тематику МДР формує і щорічно оновлює кафедра менеджменту з урахуванням змін, що відбуваються у практичній діяльності та системі управління корпораціями. Орієнтовна тематика МДР наведена у підрозділі 4.5 цього навчально-методичного комплексу.

2. Наукове керівництво МДР

Персонально керівництво роботою окремих студентів при написанні МДР здійснюють призначені наказом ректора наукові керівники. Науковими керівниками МДР можуть бути як штатні викладачі, так і сумісники, які мають наукові ступені, вчені звання, наукові публікації у галузях знань, що відповідають спрямованості і змісту магістерської програми.

Одному керівникові кафедра може доручати керівництво не більш, ніж п’ятьма дипломниками.

Основні обов’язки наукового керівника МДР:

  • консультування студентів з питань вибору теми МДР, розроблення її плану, добору спеціальної літератури, підготовки окремих розділів, підготовки до захисту;

  • видача студентові індивідуального завдання на підготовку дипломної роботи;

  • контроль за дотриманням студентом графіка підготовки МДР;

  • контроль якості дипломної роботи;

  • інформування кафедри про хід виконання студентами МДР і випадки недотримання графіка підготовки окремих розділів і роботи в цілому;

  • участь в обговоренні кафедрою будь-яких питань у галузі підготовки МДР і результатів їх захисту;

  • участь у роботі кафедральної комісії із захисту консультаційного проекту;

  • участь у роботі відкритих засідань державної екзаменаційної комісії, коли захищаються його дипломники.

3. Графік виконання МДР

Орієнтовний графік підготовки та захисту МДР складається кафедрою менеджменту на основі типового графіку, затвердженого ректором університету, та враховує особливості спеціальності (додаток А). Контроль за дотриманням графіка виконання МДР покладається на наукового керівника. Кафедра періодично розглядає на своїх засіданнях хід підготовки студентами МДР за інформацією наукового керівника або матеріалами перевірки керівником магістерської програми.

Згідно з регламентом студент зобов’язаний подати дипломну роботу науковому керівникові на перевірку частинами у встановлені строки. У разі недодержання студентом календарного графіка виконання МДР керівник магістерської програми за поданням наукового керівника дипломної роботи має право ставити питання про відрахування студента з магістратури як такого, що не виконує навчальний план.

4. Попередній розгляд (захист) МДР

Попередній розгляд МДР на кафедрі менеджменту проводиться у формі захисту консультаційного проекту (див. підрозділ 4.3 цього навчально-методичного комплексу). Метою захисту консультаційного проекту є оцінка комісією кафедри рівня готовності роботи у відповідності із затвердженими кафедрою критеріями. Така оцінка розглядається перш за все як важлива форма допомоги студенту у доведенні роботи до встановлених вимог. Вона супроводжується конкретними рекомендаціями з доопрацювання МДР.

Звіт комісії заслуховується на засідання кафедри і передбачає: оцінку ступеня готовності студентів до захисту дипломних робіт в ДЕК; виявлення типових проблем у ході підготовки МДР та аналіз причин, що призвели до їх появи; розробку заходів щодо забезпечення успішного завершення написання МДР та їх захисту в ДЕК. Комісію створює завідувач кафедри у складі 3—4-х викладачів, які мають науковий ступінь та/або вчене звання і досвід керівництва дипломними роботами. Очолює комісію завідувач кафедри або його заступник, чи науковий керівник магістерської програми. Порядок роботи комісії та перелік матеріалів, що подають студенти для розгляду комісією, визначає кафедра.

5. Рекомендація МДР до захисту кафедрою

Розгляд магістерських дипломних робіт на кафедрі є офіційним підведенням підсумків організації навчального процесу на завершальному етапі підготовки магістрів. Він передбачає оцінку всіх складових роботи, виконаної студентами. На цій основі вносяться пропозиції до проекту наказу про допуск або не допуск студентів до захисту МДР у Державній екзаменаційній комісії та удосконаленню роботи кафедри на зазначеному етапі навчального процесу.

Порядок розгляду передбачає інформування кафедри науковими керівниками магістерських дипломних робіт студентів про відповідність МДР встановленим вимогам. При розгляді МДР на засіданні кафедри мають бути враховані висновки комісії, що проводила їх попередній захист. До розгляду на кафедрі подається повністю оформлена МДР. На підставі рішення кафедри завідувач кафедри підписує рекомендацію про її допуск до захисту. Допуск студента і його МДР до захисту в ДЕК оформляється у такому порядку:

  • випускова кафедра подає в деканат витяг із протоколу засідання кафедри. зі списком студентів, допущених кафедрою до захисту;

  • деканат перевіряє виконання студентами навчального плану у повному обсязі;

  • декан факультету готує проект наказу про допуск студентів до захисту МДР (державної атестації), погоджує його в установленому порядку і подає на підпис ректору університету;

  • підписаний ректором і зареєстрований наказ доводиться до відома студентів.

6. Зовнішнє рецензування МДР

Зовнішнє рецензування МДР проводиться з метою надання ДЕК незалежної експертної оцінки професійних компетенцій студентів, що продемонстровані ними при написанні дипломної роботи. Зовнішніх рецензентів призначає кафедра. Зовнішніми рецензентами МДР можуть бути: висококваліфіковані працівники відповідних структурних підрозділів підприємства чи організації, де проходить практику (працює) студент; наукові працівники науково-дослідних установ; працівники міністерств і відомств, викладачі з науковими ступенями та вченими званнями інших вищих навчальних закладів ІІІ – ІV рівня акредитації.

Форму зовнішньої рецензії на МДР наведено у додатку Б.

7. Організація захисту МДР

Порядок захисту МДР визначений «Положенням про державні екзаменаційні комісії». Склад ДЕК та графік її роботи затверджується наказом ректора університету. На засідання ДЕК секретар ДЕК подає такі документи: наказ про допуск студентів до захисту; залікові книжки студентів; навчальні картки студентів; магістерські дипломні роботи.

Захист МДР відбувається на відкритому засіданні ДЕК. Члени ДЕК та присутні на захисті ставлять випускнику запитання з метою визначення рівня його спеціальної підготовки та ерудиції. Під час захисту МДР ведеться протокол засідання ДЕК. Окремо відзначається думка членів ДЕК про практичну цінність і рекомендації щодо використання пропозицій студента. Загальний час захисту МДР не має перевищувати 30 хвилин у середньому на одного студента. Після обговорення підсумків захисту на закритому засіданні ДЕК виноситься її рішення. У разі незгоди між членами ДЕК думка голови є вирішальною. Рішення комісії оголошується її головою в той самий день. Випускники, які одержали під час захисту незадовільні оцінки, відраховуються з університету і отримують академічну довідку. До повторного захисту дипломна робота може бути подана через рік протягом трьох років після закінчення навчання в університеті. Після захисту МДР передається на зберігання в архів університету.

8. Критерії оцінювання магістерської дипломної роботи

Критерії оцінки МДР є методичним засобом що використовується ДЕК з метою виявлення відповідності професійних компетенцій студента вимогам Галузевого стандарту освіти. Критерії оцінювання МДР за магістерською програмою «Менеджмент малого бізнесу» розроблені кафедрою менеджменту і наведені у додатку В. ДЕК може прийняти до уваги оцінку МДР наукового керівника, відображену у його відзиві, та експертну оцінку зовнішнього рецензента. Для оцінювання МДР в університеті застосовується 100-балова шкала. Отримана студентом підсумкова оцінка у балах одночасно фіксується у протоколі засідання ДЕК за 4-баловою шкалою (“відмінно”, “добре”, “задовільно” чи “незадовільно”), а також літерами за шкалою ECTS. Переведення сумарної оцінки у 4-балову та шкалу ECTS здійснюється за такими критеріями:

Оцінка за 100-баловою системою КНЕУ

Оцінка за шкалою ECTS

Оцінка за національною шкалою

85 — 100

A

5 (відмінно)

80

B

4 (добре)

65 — 75

C

60

D

3 (задовільно)

50 — 55

E

20 — 45

FX

2 (незадовільно) з можливістю повторного складання

0 — 15

F

2 (незадовільно) з обов’язковим повторним вивченням дисципліни

ІІІ. Етапи виконання МДР

Виконання МДР складається з таких основних етапів:

  1. визначення напряму дослідження;

  2. вибір теми МДР;

  3. формування і затвердження індивідуального завдання на підготовку МДР;

  4. проведення досліджень і написання МДР;

  5. захист консультаційного проекту;

  6. оформлення МДР та допуск до захисту;

  7. підготовка до публічного захисту і захист МДР.

1. Визначення напряму дослідження

Визначення напряму дослідження здійснюється шляхом конкретизації узагальненого об’єкта спеціальності «Менеджмент організацій» та спеціалізованого об’єкта діяльності за магістерською програмою «Менеджмент малого бізнесу» з урахуванням професійних інтересів студента, тематики наукових досліджень кафедри та замовлень конкретних підприємств. Обираючи напрям дослідження, доцільно користуватися запропонованою кафедрою орієнтовною тематикою, яка не є обов’язковою і може уточнюватись або доповнюватись за обгрунтованою пропозицією студента та рекомендаціями наукового керівника.

2. Вибір теми МДР

Тема МДР має бути актуальною, мати теоретичне і прикладне значення, відповідати сучасному стану та перспективам розвитку економічної науки та господарської практики. Студент може скористатися тематикою МДР, яку розробляє і щорічно переглядає кафедра. Студенту надається право запропонувати свою тему з обґрунтуванням необхідності її дослідження.

Тема роботи має бути погоджена як з кафедрою менеджменту, так і з організацією, на матеріалах якої вона буде виконуватися. Обираючи тему, слід ураховувати: її актуальність для підприємства (організації); можливість одержання відповідних матеріалів (планових, звітних, статистичних); можливість проведення власних спостережень та обстежень, наявність літературних джерел; власні напрацювання студента. Обов’язковою вимогою до дипломної роботи магістра є її корисність і практична цінність. МДР має бути написана на матеріалах конкретної організації. Студенти денної форми навчання проходять переддипломну практику за направленнями кафедри менеджменту; матеріали для аналітичної частини роботи вони збирають за місцем практики. Студенти вечірньої та заочної форм навчання збирають матеріали для аналітичної частини МДР за місцем основної роботи. Виконання дипломної роботи магістра на абстрактну тему без використання й аналізу матеріалів, що характеризують діяльність конкретної організації, не допускається.

Пропозиції щодо вибору теми МДР студент спочатку обговорює з науковим керівником від кафедри. За поданням наукових керівників кафедра розглядає пропозиції студентів і після їх схвалення готує проект відповідного наказу.

Закріплення за студентом теми дипломної роботи оформлюється наказом ректора КНЕУ. Цим наказом також призначаються наукові керівники МДР.