Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_60_pit.docx
Скачиваний:
657
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
3.61 Mб
Скачать

37. Неповторність кожної людини

З дитинства дітей привчають ставитись до людей з пошаною, намагаються побачити в людині її найкращі риси, бо кожна людина заслуговує бути зрозумілою. Звичайно, всі люди різні. Хтось має кращий характер, хтось гірший, але всі ми неповторні. Неповторна кожна зовнішність. І душа кожна неповторна, тому й зазначає народне прислів'я: «Всякий молодець на свій образець». У дітей молодшого шкільного віку багато друзів, і всі вони мають якусь свою індивідуальність, неповторність. У них є свої недоліки і свої переваги. Кожен з нас може зробити помилку і кожен з нас може підставити плече у разі потреби. Усі ми люди, усі ми неповторні, тим і цікаві.

Невеличка строфа, але тут — безодня змісту. Адже дуже часто люди забувають про свою неповторність, про цінність свого духовного світу. Люди не займаються самовдосконаленням, а, навпаки, деградують, зливаються із сірою масою, стають «як усі». Tpeба завжди пам'ятати, на світі немає повністю однакових людей. У кожному є щось своє, неповторне. Xай це буде якась геніальна ідея чи може просто посмішка, але своя, особлива.

Кожна людська особистість індивідуально неповторна, тому виховання людини «полягає насамперед у розкритті цієї неповторності, самобутності, творчої індивідуальності. Здійснювати це завдання – означає вести кожного вихованця тією доріжкою, на якій з найбільшою яскравістю може розкриватися сила його розуму і умінь, майстерність і творчість. Скільки учнів – стільки ж доріжок. Але для того, щоб відкрити в кожній дитині «всі її задатки, здібності, сили», потрібно знати дитину, знати здоров’я дитини, знати її мислення, душу.

38. Моральні цінності українського народу

Моральні правила нам прививають з самого дитинства. Вони побудовані на тисячолітній історії нашої Української культури. Це дорогоцінність, яку наші предки накопичували малими часточками і формували наш різноманітний, неповторний, сильний інколи незбагненний український менталітет.

Наш народ, завжди відрізнявся багацтвом людських якостей, які найбільше цінуються у суспільстві: доброзичливістю, працелюбством, добротою, чесністю, справедливістю, тактовністю. Особливе місце займає любов до Батьківщини. Українці шанують її так само, як батьків, рідний дім, душу. До найбільших моральних цінностей нашого народу здавна належить і любов до мови. Також , однією з чеснот українців є працелюбність. З давніх – давен українці є землеробським краєм. Тому тяжка праця на землі завжди годувала Україну в тяжкі часи. Ледарство завжди засуджувалося і висміювалось. В багатьох українських народних казках використовується ця тема. Українським людям ЗАВЖДИ було властиве шанобливе ставлення до інших людей та доброзичливість. Дітей змалечку привчають вітатися зі старшими під час зустрічі. Виявом доброзичливого також є ставлення до інших людей — славнoзвісна українська гoстинність. В Україні завжди поряд з українцям живуть і інші народи. Вони спілкуються з повагою один до одного, в мирі й злагоді.

39.Феномен людського життя

Феномен — поняття, що означає будь-яке особливе, унікальне, неповторне явище у своїй цілісності, єдності з його суттю. Таким унікальним явищем у Всесвіті є Людина. Феноменальність людини полягає в особливій тілесній організації людей, наявності душі, свідомості, суспільному характері існування і взаємодії з навколишнім світом за допомогою діяльності — матеріальної і духовної.

Людина — унікальне створіння Всесвіту. Вона важкодоступна для вивчення, незбагненна, загадкова. Ні сучасна наука, ні філософія, ні релігія не можуть у повному обсязі розкрити сутність людини. Називаючи ті чи інші якості людини, філософи шукають серед них визначальні, принципово важливі. 40.ЛЮДИНА — ЧАСТИНА ПРИРОДИ Органічний світ, будучи надзвичайно різноманітним, є результатом єдиного еволюційного процесу на Землі, і людина не є винятком у цьому процесі, вона — частина природи. Історія виникнення людини складна і суперечлива. Існує низка гіпотез і теорій, що пояснюють походження живих організмів на Землі. Це й теорія про позаземне походження життя, і гіпотеза про створення світу Богом, й еволюційне вчення, й інші теорії. Людина за своєю будовою і походженням належить до класу ссавців. Вона пройшла досить тривалий шлях еволюції — від людиноподібних мавп до сучасної людини. Цей перехід тривав мільйони років. Людина сучасного вигляду з’явилася приблизно 40 тисяч років тому. Природне походження людини з тваринного світу підтверджує й сучасна палеонтологія — наука про стародавні викопні форми життя, й палеоантропологія — наука про викопну людину, й ембріологія — наука про зародковий розвиток організму, й порівняльна анатомія — наука, що зіставляє будову організмів різних груп. Але людина — ще й суспільна істота. І цим вона різко відрізняється від своїх найближчих предків. Праця, мова, свідомість і мислення становлять докорінну відмінність людини від тварин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]