Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія державний - шпори.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

1.Загальне поняття про увагу та її фізіологічні основи.

Увага - це зосередженiсть дiяльностi суб'єкта в певний момент часу на Якомусь реальному або iдеальному об’єкті – предметі, події, образі, міркуванні тощо.

Увага не ПСИХIЧНИЙ процес, а форма організації свідомості, умова успiшного перебігу психічних процесів та станів. Увага не має власного змісту, виявляє свою дію У зв'язку з вiдчуттями, сприйнят­тями, пам’яттю, мисленням тощо.

ФУНКЦIї уваги полягають у тому, що людина серед безлічі подразникiв, якi дiють на неї, обира€ потрібні, важливі, а інші гальмує,­виробля€ таким чином програми дiй та зберігає зосередженість, контроль над перебiгом їх.

Довiльна увага € увагою планомiрною.Це - контроль за ДI€Ю що BIДбYBa€TЬCя на піДсавi виробленого плану, вирiзнених Кри' терыъв та способlВ IX використання.­

мимовільна увага та кож явля€ собою контроль але такий, що обмежу€ться тим що € «саме по собi впада€ в око" ' 3міст ДIЯЛЬНОСТl таКОI уваги становить те що ВJдOбража€ться сприйманням або мисленням, пам'яттю або почуттям.

Вiтчизнянi психологи i фізіологи пояснюють фiзiологiчнi ме­хаюзми YBarJ;l з погляду вза€м?дП основних нервових процесiв _ гальмування і збудження, ЩО відбуваються у Kopi головного мозку.

увага ВИРIЗНЯ€ предмет (об'€кт) серед багатьох iнших. Фiзiологічно це означа€, ЩО зб~джуються однi HepBoBi центри i гальмують­ся IНШ~. ДI€ встановлении I. П. Павловим закон iндукцii' нервових процесlВ, за яким процеси збудження, ЩО виникають в одних дiляи­ках м?зку, спричинюють процеси гальмування в iнших дiлянках.

3пдно з цим законом УВ,ага пов'язана з оптuмальнuм осередком збудження, якии виника€ пщ впливом ранiше згаданих факторiв

Значний внесок в аналiз фiзiологiчних механiзмiв уваги зробив вiдомий росiйський фiзiолог О. О. Ухтомський. Розробляючи прvuнцuп домiнантu BiH доводив, що збудження РОЗПОДIЛя€ться У нервовlИ СИС­TeMi HepiBнoMipHO, i кожна iнстинктивна дiяльнicть, як i умовно-реф­лекторна, може викликати в нервовiЙ системi осередки оптимально­го збудження, якi вiдрiзняються Biд pyxoмого ocepeдкy оптималЬного збудження пiдвищеноlО збудливiстю та СТ1ИКlстю. ЦI ocepeДKи вчении назвав домiнантами.

'Стiйкiсть домiнанти виника€ за умов пiдсилення 11 збудженнями в iнших дiлянках. Утворення такого осередку залежить не тiльки вiд сили об'€ктивних подразникiв, а й Biд потреб органiзму, вiд iHTepe­су та досвiду закрiпленого в пам'ятi.

Велике значення для органiзацil уваги Ma€ вироблення ди­lIамiчних стереотипiв. Коли суб'€кт, виконуючи будь-яке завдання, lIe допуска€ неуважностi, у нього вiдносно легко форму€ться опти­\lальний осередок збудження. Динамiчний стереотип неуваги важко змiнити.

2. Розвиток когнiтивної сфери дитини раннього віку.

У перiод раннього дитинства серед Bcix психiчних процесiв домiну€ сприймання. Дитина не може дiяти без опори на сприймання. 3 цим пов'язана вiдсутнiсть у дiтей твор­ЧОl уяви. Важливою характеристикою сприймання € емоцiйнаафективнicть. Афективний характер призводить до сенсомоторної €дностi. Дитина бачить предмет. BiH її приваблю€ i вiдповiдно ди­тина почина€ дiяти. Вiд року до двох дитина користу€ться рiзними варiантами виконання однiєї i Ti€l ж дil.

Мислення в цей перiод називають наочно-дiйовим. Вiд пiвто­ра до двох pOKiB у дитини з'явля€ться здатнiсть вирiшуватизавдання не тiльки методом проб i помилок, а й шляхом здогадки. До кiнця раннього дитинства склада€ться здатнicть до узагальнен­ня, переносу досвiду в HOBi ситуацiї, умiння встановлювати зв' язкимiж предметами шляхом експериментування. Основну роль прицьому вiдiгра€ сприймання. Упродовж раннього дитинства вiдбу­ва€ться поступовий перехiд вiд наочно-дiйового до наочно-образ­ного мислення, дil з матерiальними предметами тут замiнюються дiями з їх образами. Початок формування наочно-образного мис­лення збiга€ться зi становленням елементаРНОl самосвiдомостi тапочатком роз витку здатностi до довiЛЬНОl саморегуляцil. Вiдбу­ва€ться розвиток iнтелектуальних операцiй i формування понять.

Білет 32.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]