Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія державний - шпори.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

2. Розвиток пiзнавальних процесiв в пiдлiтковому вiцi.

Пiдлiтковий перiод - надзвичайно складний етап психiчного роз­витку, характеризуючи його, слiд мати на увазi ряд обставин. 3 oднoгo боку, за pівнeм та особливостями свого психiчного розвитку підлітки ще не повністю вийшли з дитинства; з другого – вони вже стоять на порозі дорослого життя, В lхнiй поведiнцi реально ви­ражаеться спрямованість на дорослi форми взаємин та ставлень.

Важливим психічним новоутворенням пiдлiткового віку є розвиток довільності всіх психічних процесів. Пiд­літок вже в змозі самостійно органiзовувати свою увагу, пам'ять, мислення, уяву, певною мірою регулювати власнi емоцiйно-вольовi процеси...

Увага пiдлiтка розвиваеться у зв' язку з формуванням у нього умінь вчитись 1 працювати, стаючи водночас одним з їх компонентів. Виробляеться вміння CBIДOMO спрямовувати увагу на певнi об'екти, тривалий час на них зосереджуватись, переборювати вiдволiкання' переключати yвaгy нa нові завдання та розподiляти її, тобто формуються вищі довільні форми уваги.

Зростає обсяг уваги, її концентрацiя та стiйкiсть. Водночас пiдлiт­кам ще важко керувати увагою в умовах пiдвищених вимог до себе що зумовлено певною імпульсивністю, властивою віку.

Зростають можливості пiдлiтка зосереджуватись на об’єктах да­них не лише наочно, а й уявно, у думках.

Увага стає більш контрольованою, збiльшуеться кiлъкiстъ елементiв са­моконтролю та саморегуляції. Увага підлітків характерюуеться не лише тим, що збiльшуеться її обсяr і стійкість, а й специфiчною вибiрковiстю.

Розвиток уваги в цьому вiцi безпосередньо пов'язаний з форму­ванням наполегливості.

Вiдчуття i сприймання пiдлiтка розвива­ються й функцiонують В органiчному взаємозв’язку. Удосконаленнячутливостi вiдчуттiв знаходить CBO€ вiдображення у повнотi та де­тальностi спрuймаllЬ. Тоншими i диференцiйованiшими стають вiдчут­тя, змicтовнiшими - сприймання. Все це призводить до трансфор­мацiї процесiв відчуття та сприймання у цiлеспрямованi ceнcopнi та перцептuвнi дії.

Значно збiльшу€Ться обсяг пам'ятi, причому не лише за рахунок кращого запам'ятовування матерiалу, ай логiчного його ос­мислювання. Пам'ять пiдлiткiв, як i lX увага, поступово набува€ ха­рактеру органiзованого, регульованого i керованого процесу. Швидкоформу€ться смислова логiчна пам'ять.

Cамe в цьому вiцi пам'ять розвива€ться в напрямку iнтелектуалi­зацiї.

Змiни в iнтелектуальнiй сферi виражаються передусiм у розвитку здатностi до абстрактного мислення, у змiнi спiввiдношень мiж конкретно-образним та абстрактним мисленням на користь ос­таннього, у формуваннi поняmiйuого мислення. Таке мислення (тео­ретичне, рефлексивне) характерне передусiм для юнацького BiKY, алепочина€ розвиватись уже в молодших пiдлiткiв.

Мислення набува€ здатностi виробляти гiпотетично-дедуктивнi судження (тобто здатностi будувати логiчнi мiркування на OCHOBi висунутих гіпотез).

Специфікою цього рiвня мислення € й те, що його предметом CTa€ не лише розв'язання зовнiшнiх задач, а й сам процес мислення, тобто воно CTa€ рефлексuвнuм.

Важлива особливicть цього BiKY - формування активного, само­стiйного, творчого мислення.

Уява. Вiдбуваються прогресивнi змiни i в уявi пiдлiтка. Так, роз­ширю€ться змiст її образiв, оскiльки уява бере участь у CТBopeHHi об­разiв не сприйманих безпосередньо об’єктів.

Важливою формою уяви cтa€ мрiя, яка творить образи бажаного майбутнього.

Мовлення. Психiчний розвиток niдлiтка нерозривно пов'язаний з подальшим розвитком процесу мовлення, що вiдбува€ться внаслiдок оволодiння рiдною ~овою, п лексичними, граматичними, фонетич­ними можливостями.

Осдовним у цьому вiцi є вдосконалення мовлення як засобу спiлку­вання.

Мовні дії стають.бiльш контролъованими.

У зв'язку з підвищенням загального рівня розумового розвитку вдосконалюетъся й писъмове мовлення підлітків, наближуючисъ до лiтературної мови, формуетъся здатнiстъ адекватнiше висловлювати

абстрактнi думки.

Основу соціальної си­туації розвитку сучасних пiдлiткiв визначає попри все та обставина, що вони е школярами. Основна суспiлъна вимога – ововолодiти певною сумою знань, вмінь та навичок, необхiдних для входження в життя суспільства.

Білет 12.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]