Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Психологія державний - шпори.doc
Скачиваний:
68
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
570.88 Кб
Скачать

Білет1.

1.Поняття про предмет,завдання, принципи та категорії загальної психології.

Предметом психології є психiка (вiд грец. psychikos ­душевний) людини i тварини, тобто психiчнi явища, притаманнi людинi i тваринi. Факти психології - це не предметнi реЧl, а різні за ЗМ1СТОМ, lНтенсивністю, триваЛ1СТЮ, пов язані мlЖ собою процеси, що перебувають у розвитку та належать певнiй людинi.

Психологiя вивчае внутрiшнiй CBiT людини, психiчнi процеси, стани, властивостi, закони виникнення, розвитку й перебiгу психiЧНОl дiяльностi, становлення психiчних властивостей людини, життеве значення психіки.

Психологiчна наука розглядає:

. псuxчні процеси - вiдчуття, сприймання, запам'ятовування, мис­лення, уяву, почуття, увагу;

. псuхiчні стани - уважнicть, байдужicть, спокiй, схвильованicть, пiднесення, зацiкавленiсть тощо;

. психічні властивості - спостережливiсть, чутливicть, розумовi,емоцiйнi, вольовi якостi людини, i її здiбностi, риси характеру тощо.

Психологiя - це наука про закономipностi формування i розвитку пCuxiKU як особливоi' форми життедiяльностi. Вона вивчае пси­хiчне життя людини в його суб 'ективнux та об 'ективнux BUМipax.

Психологiчна наука розв'язу€ три групи завдань: науково-дослiднi, дiагностичнi, корекцiйнi.

Науково-дослiдні завдання передбачають вивчення об'€кта науки на рiзних рівнях. Наприклад, на piBHi загальних закономiрностей i факторiв розвитку розв'язуються TaKi завдання: а) дослiдження BiKoBOl динамiки окремих психофiзiологiчних функцiй, процесiв, властивостеЙ; б) виявлення окремих вза€мозв'язкiв психiки впро­дoвж усього житт€вого циклу людини З урахуванням її дiЯЛЬН0стi,

Дiагностuчнi завдання мають на MeTi: розпiзнати й оцiнити piвeHЬ психiки особистості; оцiнити ,вiдхилення у психiчному розвитку; визначити потенцiйнi можливостi псиxiчного розвитку.

Корекцiйнi (псuxокорекцiйнi) завдання спрямованi на виправлення дефектiв у психiчному розвитку, усунення причин, що призводять до таких дефектiв, спецiальну органiзацiю навчальноro експеримен­ту та психологiчного TpeHiHry, розробку рекомендацiй щодо способу життя з урахуванням Biкy та iндивiдуальностi людини. Цi завдання виконують науковцi-ПСИХОЛОГИ.

2. Biкoвa перiодизацiя, принципи та критерії вікової перiодизацiї Ельконiна.

Виготський та Ельконiн викорис­товують три OCHOBHi критерії BiKOBOї перiодизації:

1) соцiальну ситуацiю розвитку;

2) провiдну дiяльнiсть;

3) центральне BiKoBe утворення.

Перше запитання, на яке варто дати вiдповiдь, вивчаючи ди­HaMiKY будь-якого BiKY, це запитан­ня про суть соцiально! ситуацН розвитку. Соцiальна ситуацiя роз­витку - сво€рiднi, специфiчнi для даного BiKY, виключнi, €динi танеповторнi вза€мини мiж дитипою i павколишньою дiйснiстю, насамперед за все соцiальною.

Ельконiн стверджу€, що не можна здiйснювати перiодизацiю за однi€ю ознакою. BiH видiля€ OCHOBHi принципи побудови BiKoBol перiодизацil. Зокрема, вказу€ на те, що варто враховувати закономiрностi розвитку психiки. Розвиток - це внутрiшньо детермiнований, дiалектично суперечливий цiлеспря­мований процес, де "плавнi" еволюцiйнi перiоди змiнюються"стрибками". Вiдповiдно BiKoBa перiодизацiя повинна базуватисяна конкретно-iсторичному розумiннi розвитку людства. Виявлен­ня переломних критичних точок, пошук внутрiшнiх протирiч, врахування особливостей чергування критичних перiодiв i стабiльних - усе це важливо для побудови BiKOBOl перiодизацЙ. Межами BiKY € кризи. В психiчному розвитку можна видiлити епохи, стадії, фази.

Психічний розвиток людини поділяється на певні періоди, послідовна зміна яких необоротна і непередбачувана. Кожний період – це своєрідна сутність психічного розвитку з власними для нього якостями розвитку і зумовлені: конкретно історичними умовами розвитку, спадковістю, характером виховання, особливостями діяльності та стосунки з іншими людьми.

Розрізняють 7 періодів:

1)Ранній вік 3;

2)дошкільний 3-7;

3)мол. шкільний 7-10;

4)підлітковий 10-15;

5)ранній юнацький 15-18;

6)старший юнацький, зрілість.

Кожному періоду характерна особливість фізичного розвитку індивіда.

Білет 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]