Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
530.94 Кб
Скачать

Розділ 2 Аналіз витрат в цілому по підприємству, загальновиробничих та адміністративних витрат

2.1 Характеристика тов „Карпатнафтохім” та аналіз витрат в цілому по підприємству

Івано-Франківська область славиться одним із найбільших хімічних підприємств країни, що знаходиться в місті Калуші і має сьогоднішньою назвою - Закрите акціонерне товариство “Лукор”.

Історія заснування і розвитку підприємства сягає в сиву давнину, коли в Калуші були відкриті соляні промисли, а в 1867 році, на основі виявлених запасів "гіркої солі" каїніту, створено перше акціонерне товариство з експлуатації калійних родовищ.

Становлення даного хімічного підприємства почалося в 60-і роки минулого століття з будівництва на базі багатих покладів полімінеральних калійних руд Прикарпаття та родовищ природного газу і нафти калійно-магнієвого виробництва - Калуського хіміко-металургійного комбінату, яке згодом отримало назву ВАТ "Оріана".

Вагомий вклад ВАТ “Оріани”, а нині ЗАТ "ЛУКОР" у розвиток економіки України і міжнародного співробітництва визнав цілий ряд авторитетних у світі організацій. За випуск конкурентоспроможної на світовому ринку продукції, надійне ділове партнерство, підприємство удостоєне шістьох міжнародних нагород: "Золотий Меркурій" (Москва, 1980 р.), "Золотий Глобус" (Копенгаген, 1994 р.), "Арка Європи - Золота Зірка" (Мадрид, 1994 р.), "Краще торгове ім'я 1994 року" (Мадрид, 1994 р.), Діамантова Зірка Якості" (Мехіко, 1995 р.), "За якість продукції і охорону навколишнього середовища" (Женева, 1996 р.).

Зат „Лукор” зареєстроване у грудні 200 року івоно є якщо не єдиним, то провідним виробником в Україні наступної продукції: етилен, пропілен, бензол, вінілхлорид, полівінілхлоридні смоли, поліетилен, каустична сода.

На сьогоднішній день "Лукор" об'єднує 4 окремі виробництва і ряд допоміжних цехів і служб, які працюють в тісному взаємозв'язку над реалізацією програмних завдань. В своїй роботі кожне виробництво керується економічною доцільністю і екологічною безпечністю виконання зобов'язань перед замовником.

У 2004 році ЗАТ „Лукор” та компанія „LUKOIL Chemical” виступили засновником Товариства з обмеженою відповідальністю Карпатнафтохім”. У статутному фонді ТОВ Карпатнафтохім”, який становить 1581 млн. грн., частка капіталу ЗАТ „Лукор” складає 24%, а компанії „LUKOIL Chemical” – 76%. Це по суті новий шлях діяльності нафтохімічного підприємства. що повинен привести до інтеграції в європейську та світову економіку.

Згідно довідки про включення до Єдиного Державного реєстру підприємств та організацій України за № 2116 виділяються наступні види діяльності:

  • виробництво основних органічних речовин код – 24.14.0.

  • виробництво хімічної продукції для промислових цілей- 24. 66. 0.

  • продукти нафтоперероблення – 23. 20. 0.

  • діяльність трубопровідного транспорту з транспортування сирої нафти та нафтопродуктів – 60.30.1.

  • оптова торгівля пальним – 51.51.0.

  • посередництво в торгівлі пальним, металами, корисними копалинами та хімікатами – 51.12.0.

Основним предметом діяльності ТОВ є:

  1. Закупівля, постачання, транспортування, переробка нафтової сировини до готової нафтохімічної продукції для нафтопереробних та нафтохімічних підприємств як в Україні, так і за її межами.

  2. Виробництво нафтохімічної продукції.

  3. Реалізація нафтохімічної продукції в Україні та за її межами.

  4. Формування фондів та залучення інвестицій для придбання контрольних пакетів акцій нафтохімічних підприємств.

  5. Оптова і дрібнооптова торгівля нафтопродуктами і паливно – мастильними матеріалами, в тому числі: бензином, дизельним паливом, мазутом, технічним маслом.

До складу ТОВ „Карпатнафтохім” входять виробництва: вінілхлориду, каустичної соди, поліолефінів, залізничний цех та інші допоміжні структурні підрозділи.

Вінілхлорид є дуже цінною сировиною для виробництва пластмас. Технологічний процес по виробництву вінілхлориду є безперервним з одним технологічним потоком. Сировиною для одержання дихлоритану служить хлор, що виготовляється на власних потужностях, та етилен. Вінілхлорид переробляється у поліхлорвінілові смоли. З пластмас виготовляються різноманітні вироби як технічного, так і широкого вжитку, зокрема: труби і різноманітна арматура до них, вентиляційні системи і ємності для агресивних середовищ, декоративні панелі та канцтовари.

Виробництво вінілхлориду закуплене у фірми „УДЕ” і перебуває в експлуатації з 1975 року. Проектна потужність виробництва – 250 тис. тонн хлорвінілу і 47 тис. тонн товарного дихлоретану в рік. Сьогодні виробництво поліхлорвінілу знаходиться на консервації.

ТОВ „Карпатнафтохім” виготовляє хлор рідкий, каустичну соду, гіпохлорид натрію та водень. Крім того підприємство пипускає етилен, пропілен, бензол нафтовий.

Основною метою Товариства є одержання прибутку від проведення господарської, комерційної та іншої діяльності. Значна увага на підприємстві приділяється формуванню обліку та звітності.

Собівартість є одним з узагальнюючих показників роботи підприємства. Від її рівня залежить ціна продукції, прибуток, матеріальне стимулювання колективу підприємства. Собівартість відображає всі витрати по виготовленню та реалізації продукції.

Від рівня собівартості продукції залежить рівень прибутковості та рентабельності, розмір цін на продукцію, інвестиційна привабливість підприємницької структури.

Аналіз собівартості товарної продукції починають із загальної оцінки виконання плану собівартості, визначення відхилення звітних показників від планових, їх динаміку, виявлення факторів, що вплинули на це відхилення, роблять відповідні висновки.

Проаналізуємо динаміку собівартості за 2006-2008 роки в наступній аналітичній таблиці .

Таблиця 2.1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]