Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
530.94 Кб
Скачать

2.3. Виявлення резервів зниження загальновиробничих та адміністративних витрат

Одним із завдань економічного аналізу є пошук резервів можливостей підвищення ефективності виробництва. Результат вирішення такого завдання – виявлення господарських резервів.

Економічна сутність резервів як невикористаних можливостей полягає в забезпеченні стійкого розвитку підприємницької структури в конкретному середовищі. Необхідність виживання кожного підприємства в ринковій економіці є найважливішим стимулом удосконалення продукції, що випускається, зниження витрат, зростання продуктивності праці. Зниження витрат виробництва досягається шляхом впровадження досягнень науково – технічного прогресу, проведення організаційних заходів, удосконалення процесу управління та цілим рядом інших заходів.

Якщо підприємницька структура бажає не лише вижити в конкретному середовищі, але і розвивати свою діяльність, їй необхідно шукати резерви удосконалення.

Отже, пошук резервів є об’єктивним процесом, що випливає із сутності підприємницьких структур.

Звичайно, резервами зниження собівартості продукції є і витрати на обслуговування і управління виробництвом. Ці витрати не залежать від обсягу виробництва. До них відносяться витрати на утримання та експлуатацію устаткування, загальновиробничі або цехові та адміністративні витрати.

У складі витрат на обслуговування виробництва та управління найбільшу питому вагу займають витрати на утримання та експлуатацію обладнання. За економічним змістом ці витрати є основними, а за зв'язками з обсягом виробництва вони здебільшого є змінними. Для виявлення економії або перевитрат фактичні витрати за кожною статтею порівнюють із плановими витратами. Умовно-змінні витрати порівнюють з фактичними в динаміці за кілька звітних періодів і в такий спосіб, оцінюють динаміку зміни витрат, абсолютну й відносну економію або перевитрату, виявляють резерви зниження витрат.

В першу чергу слід звернути увагу на те, що дане підприємство належить до галузі машинобудування і тому частка витрат на обслуговування виробництва та управління у собівартості продукції дуже велика. Аналіз цих витрат наведено в наступній таблиці .

Таблиця 2.6

Аналіз загальновиробничих витрат по тов „Карпатнафтохім”

Статті витрат

2008рік

Абсолютне відх.

Резерв зниження

За кошто-рисом

Фактич-но

Витрати на утримання та експлуатацію обладнання

1. амортизація обладнання, тис. грн.

858,0

852,4

-5,6

-

2. експлуатація машин і обладнання, тис. грн.

169,3

186,3

+17,0

17,0

3. поточний ремонт, тис. грн.

90,0

109,6

+19,6

19,6

4. зношування малоцінних та швидкозношувальних інструментів, тис. грн.

158,0

160,2

+2,2

2,2

Разом витрат на утримання та експлуатацію обладнання

1275,3

1308,5

+33,2

38,8

Загальновиробничі витрати

1. утримання апарату управління, тис. грн.

480,0

488,9

+8,9

8,9

2. відрахування на соціальні потреби, тис. грн.

180,0

183,8

+3,8

3,8

3. інші витрати, тис. грн.

142,0

57,9

-

-

Разом загальновиробничих витрат

802,0

730,7

-71,3

12,7

Проаналізувавши таблицю 2.6 видно, що резерв зниження невиправданих відносних витрат за кошторисом статті "Витрати на утримання та експлуатацію обладнання " становлять 38,8 тис. грн. Великі перевитрати підприємство понесло за рахунок статей: "Експлуатація машин та обладнання "-17 тис.грн., "Поточний ремонт" - 19,6тис.грн.та " Знос малоцінних та швидкозношуваних інструментів "-2,2тис.грн.

Перевитрати, за названими вище статтями, спричинені додатковими дослідженнями, винагородами, експериментами, посиленням охорони і безпеки праці. А також зміною норм витрачання і цін на ремонтні матеріали, заміна кількості устаткування та обсягів виконаних робіт, є цілком виправданими, тому що вони, як правило, покриваються додатковою ефективністю господарювання.

Аналіз цехових витрат показує, що на підприємстві допущено перевитрати на утримання персоналу управління - 8,9тис.грн., та на інші непродуктивні витрати - 3,8тис.грн. Усього перевитрат було на 12,7тис. грн. Непродуктивні витрати свідчать про недоліки в організації управління. Їх виключають із загальної суми, плануючи витрати на майбутній період.

Отже, на ТОВ «Карпатнафтохім» резервом зниження собівартості продукції є витрати на утримання та експлуатацію устаткування в сумі 38,8 тис. грн. та загальновиробничі витрати в сумі 12,7 тис. грн

Крім аналізу витрат на утримання та експлуатацію устаткування та загальновиробничі витрат, проведемо аналіз адміністративних витрат в таблиці 2.7

Таблиця 2.7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]