Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kniga_pro_sotsialni_poslugi_v_Ukrayini.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
996.86 Кб
Скачать

16.10. Допомогу на дітей одиноким матерям

Право на допомогу одиноким матерям мають одинокі матері, одинокі усиновлювачі (які не перебувають у шлюбі), якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька (мати) дитини або запис про батька (матір) проведено в установ­леному порядку державним органом реєстрації актів цивільного стану за вказівкою матері (батька, усиновлювача) дитини. Також право на допомогу мають вдова та вді­вець з дітьми, мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.

Документи, які необхідно подати:

1) заява про призначення допомоги;

2) витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про реєстрацію народження дитини із зазначенням відомостей про батька дитини для призначення допомоги, виданий відділом реєстрації актів цивільного стану.

Або - довідка про народження із зазначенням підстав внесення відомостей про батька дитини, видана виконавчим органом сільської, селищної, міської (крім міст обласного значення) рад для виплати допомоги;

3) копія свідоцтва про народження дитини;

4) довідка про проживання дитини з матір’ю, видана за місцем проживання сім’ї.

Під час звернення до органу праці та соціального захисту населення при собі потрібно мати паспорт та ідентифікаційний номер.

Усиновлювачі подають також копію рішення про усиновлення дитини.

Мати (батько) дітей у разі смерті одного з батьків, шлюб між якими було розірвано до дня смерті, подають також копію свідоцтва про смерть одного з батьків та довідку про те, що вони не отримують на дітей пенсію в разі втрати годувальника або соці­альну пенсію.

Якщо діти навчаються за денною формою у вищих навчальних закладах І-ІV рівня акредитації та професійно-технічних навчальних закладах, виплата допомоги на ді­тей одиноким матерям продовжується на підставі довідки навчального закладу до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років.

Як отримувати допомогу та її розміри:

Розмір допомоги дорівнює різниці між 50 відсотками прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців, але не менше як 30 відсоткі прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Для призначення допомоги у розмірі, що перевищує мінімальний, подається в установленому порядку довідка про склад сім’ї та декларація про доходи та май­новий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї).

Максимальний розмір допомоги станом на 01.01.2013 становить:

- для дітей віком до 6 років - 291,60 грн.;

- для дітей віком з 6 до 18 років – 363,00 грн.

Максимальний розмір допомоги станом з 01.12.2013 р. становить:

- для дітей віком до 6 років – 309,60 грн.;

- для дітей віком від 6 до 18 років 385,80 грн.

Виплата допомоги в розмірі, що перевищує мінімальний, здійснюється протягом шести календарних місяців. Якщо особа, якій призначена допомога, після закінчення зазначеного строку не підтвердила право на призначення допомоги у розмірі, що перевищує мінімальний, допомога виплачується у мінімальному розмірі.

Для отримання допомоги та детальної консультації необхідно звернутися до _______________________________, які знаходиться за адресою ( кожна область вписує свою адресу, графік роботи та телефон).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]