Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kniga_pro_sotsialni_poslugi_v_Ukrayini.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
996.86 Кб
Скачать

16.8.2. Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами жінкам, які застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

Мають право на допомогу

Право на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності мають вагітні жінки, які є застрахованими в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

Документи, які необхідно подати:

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності, а в разі роботи за сумісництвом - копія листка непрацездатності, засвідчена підписом керівника і печаткою за основним місцем роботи.

Як отримувати допомогу та її розміри:

Допомога по вагітності та пологах застрахованим особам призначається та надається за основним місцем роботи та за сумісництвом.

У разі ліквідації (реорганізації) підприємства, установи, організації матеріальне забезпечення за страховими випадками, які настали до їх ліквідації (реорганізації), виплачується застрахованим особам їх правонаступником, а в разі відсутності правонаступника - виконавчою дирекцією відділення Фонду за місцем здійснення обліку ліквідованого підприємства, установи, організації як страхувальника.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) і не залежить від страхового стажу.

Допомога по вагітності та пологах застрахованій особі виплачується за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, тривалість якої становить 70 календарних днів до пологів і 56 (у разі ускладнених пологів або народження двох чи більше дітей - 70) календарних днів після пологів. Жінкам, віднесеним до 1 - 4 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, допомога по вагітності та пологах виплачується за 180 календарних днів зазначеної відпустки (90 - до пологів та 90 - після пологів). Розмір зазначеної допомоги обчислюється сумарно та надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів.

Для отримання допомоги та детальної консультації необхідно звернутися до _______________________________, які знаходиться за адресою ( кожна область вписує свою адресу, графік роботи та телефон).

16.9. Державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям інвалідам

Державну соціальну допомогу призначають інвалідам з дитинства та на дітей-інвалідів віком до 18 років. Повнолітнім особам група інвалідності та її строк встановлюється органами медико-соціальної експертизи, категорія дитина-інвалід - лікарсько-консультативними комісіями згідно із законодавством України.

Документи, які необхідно подати:

  1. Заява

  2. Копія паспорту

  3. Копія трудової книжки

  4. Довідка з центру зайнятості

  5. Довідка про склад сім’ї (форма 3)

  6. Свідоцтво про народження дитини

  7. Медичний висновок про визнання дитини – інвалідом.

Як отримувати допомогу та її розміри:

Допомога виплачується з дня звернення за її призначенням та протягом всього строку інвалідності.

Розмір державної соціальної допомоги становить:

• для інвалідів з дитинства І групи підгрупи А - 175 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (ураховуючи надбавку на догляд).

• для інвалідів з дитинства І групи підгрупи Б - 150 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (ураховуючи надбавку на догляд).

• для інвалідів з дитинства ІІ групи - 80 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

• для інвалідів з дитинства ІІІ групи - 60 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Одиноким інвалідам з дитинства II та III групи, які за висновком МСЕК потребують постійного стороннього догляду, передбачено надбавку до державної соціальної допомоги на догляд за ними в розмірі 15 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Нормами постанови Кабінету Міністрів України від 26.03.2008 № 265 „Деякі питання пенсійного забезпечення громадян” передбачено доплату до 100 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, у разі, якщо розмір державної соціальної допомоги (з урахуванням надбавок, підвищень, та інших доплат, встановлених законодавством) не досягає до цього прожиткового мінімуму.

Державна соціальна допомога на дітей-інвалідів віком до 18 років призначається у розмірі 70 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Якщо особа, яка здійснює фактичний догляд за дитиною-інвалідом (один з батьків, усиновлювач, опікун) не працює, то до державної соціальної допомоги може бути призначена надбавка на догляд в розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку. Одинокій матері (одинокому батьку) дана надбавка призначається незалежно від факту роботи.

Дітям-інвалідам, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, розмір допомоги підвищується на 50 відсотків.

Інваліди з дитинства, які перебувають на повному державному утриманні, отримують 25 відсотків призначеного розміру державної соціальної допомоги.

Дітям-інвалідам, які перебувають на повному державному утриманні, державна соціальна допомога виплачується в розмірі 50 відсотків призначеної суми та перераховується на їх особисті рахунки у банку.

Решта суми перераховується на банківський рахунок установи (закладу) за місцем перебування дитини-інваліда чи інваліда з дитинства і спрямовується виключно на поліпшення умов їх проживання.

Якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам”, ці виплати призначаються одночасно.

Категорія отримувачів

Розміри державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам

інваліди з дитинства І групи підгрупи А

з 01.01.2013

з 01.12.2013

1564,5

1660,75

інваліди з дитинства І групи підгрупи Б

1341

1423,5

інвалідів з дитинства ІІ та ІІІ груп

894

949

на дітей-інвалідів віком до 18 років

894

949

на дітей-інвалідів віком до 6 років з надбавкою на догляд

1111,8

1180,3

на дітей-інвалідів віком від 6 до 18 років з надбавкою на догляд

1230,8

1307,3

на дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою (без надбавки на догляд)

938,7

996,45

на дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, віком до 6 років з надбавкою на догляд

1424,7

1512,45

на дітей-інвалідів, захворювання яких пов’язане з Чорнобильською катастрофою, віком від 6 до 18 років з надбавкою на догляд

1543,7

1639,45

Для отримання допомоги та детальної консультації необхідно звернутися до _______________________________, які знаходиться за адресою ( кожна область вписує свою адресу, графік роботи та телефон).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]