Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kniga_pro_sotsialni_poslugi_v_Ukrayini.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
996.86 Кб
Скачать

7.7. Забезпечення робочими місцями на підприємствах

Питання реалізації інвалідами права на працю здійснюється відповідно до вимог Конституції України, законів України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” (зі змінами), „Про зайнятість населення” (нова редакція з 01.01.2013), „Про реабілітацію інвалідів в Україні” (зі змінами) та відповідних підзаконних актів, спрямованих на виконання цих законодавчих документів.

В Україні, як і в більшості європейських країн, діє система квотування нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, який складає 4 відсотки від загальної середньооблікової чисельності штатних працівників на підприємствах, в установах, організаціях (незалежно від форми власності) та у фізичних осіб-підприємців (де працюють не менше 8 осіб). Зазначений норматив вважається роботодавцем виконаним, коли для працівника-інваліда відповідне робоче місце є основним.

У разі невиконання роботодавцями цього нормативу вони відповідно до законодавства несуть відповідальність у вигляді сплати до зазначеного Фонду адміністративно-господарські санкції та адміністративні штрафи (до місцевих бюджетів).

Важливу роль при працевлаштуванні інвалідів відіграють соціальні підприємства, що засновані громадськими організаціями інвалідів. Такі підприємства мають встановлені законодавством пільги із сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та сплати податків (податок на додану вартість, податок на прибуток, плата за землю).

Крім того, таким підприємствам надається безповоротна фінансова допомога на:

- технічне оснащення діючих робочих місць для працевлаштування інвалідів;

- створення на робочому місці інваліда належних санітарно-гігієнічних, виробничих і технічних умов згідно з індивідуальною програмою реабілітації інваліда;

- технічне переоснащення виробництва з метою створення додаткових робочих місць для працевлаштування інвалідів.

Однак слід зазначити, що ці підприємства можуть застосовувати вказані пільги за умови наявності кількості працюючих (працевлаштованих за основним місцем роботи) інвалідів не менше 50 відсотків.

Необхідно брати до уваги, що основним документом при працевлаштуванні інваліда є його індивідуальна програма реабілітації (ІПР).

Згідно із Законом України „Про реабілітацію інвалідів в Україні” ІПР є обов’язковою для виконання підприємствами, установами, організаціями, в яких працює або перебуває інвалід, незалежно від їх відомчої підпорядкованості, типу і форми власності.

Слід зауважити, що відповідно до наказу МОЗ від 08.10.2007 № 623 „Про затвердження форм індивідуальної програми реабілітації інваліда, дитини-інваліда та Порядку їх складання”, зареєстрованого в Міністерстві юстиції 19.10.2007 за 1197/14464, Розділ 5 „Трудова реабілітація” ІПР має включати докладний опис усіх чинників та елементів майбутньої трудової діяльності інваліда. Обов’язково вказується:

- протипоказання за станом здоров`я інваліда до професійної діяльності; показані інваліду умови праці (важкість, напруженість, режим праці та відпочинку, форма організації праці, санітарно-гігієнічні чинники);

- у разі можливого продовження інвалідом роботи за своєю професією із зменшенням обсягу роботи – необхідні обмеження щодо виконання окремих посадових і функціональних обов’язків, планових завдань;

- у разі потреби – наводяться особливі вимоги до охорони праці і техніки безпеки (до роботи на висоті), біля механізмів, що рухаються, з енергоустаткуванням та інші; необхідні для виконання роботи за професією спеціальні пристосування (тифлотехнічні, сурдотехнічні та інші засоби) і спеціальні вимоги з організаційно-технічної та ергономічної адаптації робочого місця щодо особливості патології інваліда;

- раціональне працевлаштування – указується перелік рекомендованих професій і видів праці.

Завдяки утворенню центрів професійної реабілітації (12 установ) особи з інвалідністю мають можливість безоплатно здобувати професію, що користується попитом на ринку праці, для подальшого працевлаштування. На сьогодні такі установи навчають інвалідів за 58 професіями.

Для отримання допомоги та детальної консультації необхідно звернутися до _______________________________, які знаходиться за адресою ( кожна область вписує свою адресу, графік роботи та телефон).

8. Непрацюючі фізичні особи, які постійно надають соціальні послуги мають право на

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]