Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Magisterska_Paskevich_Tetyana.doc
Скачиваний:
257
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
8.29 Mб
Скачать

4. 3. 3. Друге означення інтеграла Рімана

Нехай – функція, задана на відрізку і – довільне розбиття цього відрізка.

На відрізку візьмемо

……………….

……………….

Таким чином, ми тільки що здійснили якийсь вибір точок на елементарних відрізках розбиття. Тепер утворимо таку суму

,

яку назвемо інтегральною для функції на , для даного – розбиття і даного вибору точок . Очевидно для розбиття (фіксованого) і довільних виборів справедливо

Означення (2) інтеграла Рімана. Якщо існує , яка не залежить від способу розбиття ні від виборів , то вона називається інтегралом Рімана, а функція в цьому випадку називається інтегрованою за Ріманом.

Напишемо, що означає остання рівність на мові :

розбиття (1)

Нерівність виконується для будь-яких виборів точок відрізка.

В зв’язку з тим, що ми маємо два означення інтеграла Рімана з’ясуємо чи вони еквівалентні чи ні. Почнемо з того, що начебто в другому означенні не вимагається обмеженість функції на відрізку і тому може закрастись думка, що сфера застосування другого означення ширша. Але це не так. Можна легко довести, що якщо функція необмежена на , то границя, яка написана в другому означенні існувати не буде. Таким чином перша конструкція неефективна коли функція є необмеженою на .

Теорема 1.

Означення 1 і 2 інтеграла Рімана рівносильні.

Доведення.

Нехай в розумінні першого означення. Значить . Взявши точок на відрізках розбиття, будемо мати

.

Звідси, з Леми 4 і рівності за Теоремою про 2 міліціонери одержимо, що . І, оскільки від не залежить, то остання рівність означає, що функція інтегрована за Ріманом в обох цих розуміннях.

Нехай .

Те, що функція інтегрована в розумінні ІІ означення означає, що виконується (1). Останню нерівність можна переписати у вигляді:

Зауважимо, що взявши будь-яке розбиття, при , ми отримаємо цілу множину інтегральних сум, які відрізнятимуться між собою різним вибором точок . Остання нерівність означає, що множина цих інтегрованих сум є обмеженою знизу і зверху. Значить існують

;

Звідси матимемо, що

(2)

Є підозра, що друга і третя частини нерівності (2) є відповідно нижня і верхня суми Дарбу по . Зауважимо, що вибір точок не залежить ні від вибору точок на інших відрізках, ні не чинить впливу на вибір точок інших відрізків. А раз так, то

З верхньою сумою аналогічно. Значить нерівність (2) можна записати:

(3)

.

А це означає, за критерієм інтегрованості, що в розумінні І означення. Те, що інтеграли обидва рівні випливає з нерівності:

,

з якої маємо

.

тут довільне, тому остання нерівність можлива лише при умові .

Таким чином, ми подали дві точки зору на одне і те ж питання. Тепер головною нашою задачею є прийти до якогось ефективного прийому обчислення інтеграла Рімана і, якщо це буде, то тоді добре було б показати навіщо він потрібний. Шлях до цих результатів ми почнемо з розгляду властивостей інтеграла Рімана, які в кінцевому випадку і виведуть нас на формулу його обчислення. А одержання цих властивостей, як буде видно з наступного параграфа, відбуватиметься за рахунок ІІ означення інтеграла Рімана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]