Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логіка досдача.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
176.64 Кб
Скачать

Рекомендована література (основна)

  1. БандуркаО. М., Тягло О. В. Курс логіки. Підручник. – К.: Літера ЛТД, 2002. – 160с.

  2. Гладунський В. Н. Логіка: Навчальний посібник для студентів економічних спеціальностей. – Львів: Афіша, 2002. – 359с.

  3. Григорьев Б. В. Классическая логика: Учебное пособие. – М.: Гуманит. изд. центр ВЛАДОС, 1996. – 192с.

  4. Жеребкін В. Є. Логіка: Підручник для вузів. – К.: Знання, 2002. – 255с.

  5. Ивлев Ю. В. Логика: Учебник для высших учебных заведений. – М.: Логос, 1998. – 272с.

  6. Капитон В.В. Краткий курс формальной логики с элементами символической: Учебное пособие. – Днепропетровск: ГМетАУ, 1998. – 108с.

  7. Кондаков Н.И. Логический словарь. – М.: Наука, 1971. – 656с.

  8. Курбатов В. И. Логика. Учебное пособие для студентов вузов. – Ростов-на-Дону: Феникс, 1996. – 320с.

  9. Логіка: Навчальний посібник. За ред. Л.Г. Дротянко. – К.: Книжкове вид-во НАУ, 2005. – 192с.

  10. Логіка: Підручник для студентів юридичних факультетів. – К.: Центр навчальної літератури, 2004. – 304с.

  11. Логіка: Підручник для студентів вищих навчальних закладів / В.Д. Титов, С.Д. Цалін, О.П. Невельска-Гордєєва та ін. – Х.: Право, 2005. – 208с.

  12. Ненашев М.И. Введение в логику. – Киров, 1997. – 240с.

  13. Тофтул М.Г. Логіка. – Київ: Академія, 1999. – 336с.

Тема 1. Логіка як наука. Предмет та структура курсу. Логіка висловлювань Лекційний матеріал (2 години)

Походження терміну «логіка». Логіка як наука, її предмет – дослідження впорядкованості людського мислення для отримання істинних відповідей. Побутова логіка, її типові помилки. Проблема формалізації людської думки, роль у вирішенні цієї проблеми семантики та синтаксису. Значення логіки для людської культури, взаємовідносини логіки та філософії, риторики, юриспруденції, науки в цілому. Використання логіки у рамках кібернетики. Класична та некласична логіка. Сучасне використання логіки та історичне створення її законів та правил.

Висловлювання та логічна формула. Операції над висловлюваннями. Заперечення – логічна операція, що перетворює відповідне істині висловлювання у хибне, та навпаки. Кон,юкція – логічна операція, яка об’єднує вихідні висловлювання у таке нове висловлювання, яке відповідає істині лише якщо істині відповідають усі вихідні висловлювання. Слабка диз,юнкція – логічна операція, що перетворює вихідні висловлювання в нове істинне висловлювання, коли хоча б одне вихідне висловлювання відповідає істині, і в нове хибне, коли лише усі вихідні судження не відповідають істині. Сильна диз,юнкція – логічна операція, що перетворює вихідні висловлювання в таке нове висловлювання, яке відвідає істині якщо лише одне вихідне висловлювання відповідає істині. Імплікація – логічна операція, що встановлює причинно-наслідковий зв’язок між двома висловлюваннями та об’єднує їх у таке нове висловлювання, що не відповідає істині лише в одному випадку: коли перше висловлювання відповідає істині, а друге – ні. Таблиця істинності кон,юнкції, слабкої (нестрогої) та сильної (строгої) диз,юнкції та заперечення. Метод, доцільність та правила складання таких таблиць. Довільні висловлювання, тавтології, загальні тотожності і тотожні перетворення.

Рішення задач за допомогою логічних рівнянь. Умовисновки у логіці висловлювань.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]