Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Konspekt_VPA

.pdf
Скачиваний:
16
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
4.04 Mб
Скачать

дає гарантію відповідності отриманих результатів уведеним даним і підвищує надійність результатів з погляду їхньої сумлінності. Хоча в ранніх версіях пакета був відсутній автоматизований контроль відповідності між вхідною і вихідною інформацією, COMFAR є ліцензованим пакетом, що значно підвищує авторитет виконаних з його допомогою розрахунків. Основним недоліком пакета є неможливість існуючими в системі засобами адекватно описати умови реалізації проекту в умовах країни з перехідною економікою. У даній системі відсутній гнучкий механізм завдання інфляційного впливу як на витрати, так і на співвідношення валют, не передбачені затримки платежів. COMFAR дозволяє прямо враховувати лише ті податки, що беруться й обчислюються, виходячи з прибутку; розрахунок системи тільки на фіксований (річний) період планування (у період будівництва можливо півроку); тверду заданість переліку вихідних даних; відсутність у системі досить розвинених засобів для опису сіткового графіка проекту, що приводить до необхідності додатково використовувати програми Mіcrosoft project чи Tіme Lіne; невисокий рівень сервісу для користувача. Пакет “Альт-Інвест” реалізований з використанням електронних таблиць Mіcrosoft works чи EXCEL, і може працювати в середовищі інших розповсюджених табличних процесорів (SuperCalc 4, Lotus 1- 2-3, QUATTRO Pro). Це накладає відбиток на всю подальшу роботу з ним. Перевагою пакета є те, що вся інформація представлена на одному екрані. Змінивши значення показників, користувач миттєво одержує реакцію на свої дії.

Пакет PROPSPІ (Project profіle screenіng and preappraіsal іnformatіon system)

являє собою інформаційну систему попередньої оцінки проектів. Він був розроблений фірмою UNІDO з метою підготовки, дослідження й аналізу промислових інвестиційних проектів. Пакет PROPSPІ є ліцензованим і визнаним в світі програмним продуктом. PROPSPІ призначений для формулювання інвестиційного проекту; дослідження наслідків змін обраних параметрів; підготовки можливих сценаріїв, заснованих на різних припущеннях щодо перспектив проекту. Відмітною рисою PROPSPІ є його інтегрованість. Користувач одночасно бачить на екрані і вхідні дані, і їхній фінансовий результат. Одержаний звіт являє собою варіант фінансового профілю проекту з урахуванням заданих обмежень. Разом з тим пакет не є засобом проведення повного фінансового аналізу, а служить для швидкого виявлення придатних для подальшого розгляду варіантів. Таблиці, що генеруються системою, показують основні фізичні і фінансові показники, дається внутрішня оцінка прибутковості проектів з погляду таких показників, як норма прибутковості, період окупності, крапка беззбитковості. Якщо аналіз виявляє слабкі місця у фінансовій структурі проекту, користувач має можливість змінювати значення вхідних даних доти,

141

поки не знайдеться такий набір параметрів, що зробить проект прийнятним. PROPSPІ складається з двох частин: блоку введення даних і генератора звітів. У першому задаються початкові інвестиції, дані про вихідні матеріали, вартість робочої сили, вартість комплектуючих та інші дані. Деякі параметри можуть прийматися за замовчуванням. Генератор звітів створює таблиці, що містять первісний обсяг інвестицій і аналіз амортизації; аналіз передбачуваної фінансової структури й обслуговування боргу; обсяг продажів і використання виробничих потужностей, потреби в ресурсах і електроенергії, витрати на заробітну плату і вартість основних фондів; динаміку доходів; балансову відомість і таблицю грошових потоків; аналіз доданої вартості й експортних ефектів; виконавче зведення. Вихідні дані проекту розбиті на групи:

1. Ідентифікація проекту.

Тут користувач вводить найбільше загальні дані про проект, такі як назва проекту, місце розташування, імена розробників та інвесторів проекту, курси валют, інформацію про податки, інфляцію, а також про ставку дисконтування.

2. Інвестиції.

Сюди вводяться такі дані, як вартість землі, машин і устаткування, транспорту й амортизаційні ставки. PROPSPІ дає користувачу можливість розподілити інвестиційні вливання по першим 5 рокам, вказуючи відсоток, що приходиться на щороку. За замовчуванням система буде вважати, що інвестування цілком приходиться на перший рік.

3. Фінансова структура.

Ця таблиця містить зведення про всі необхідні фінансові виплати, їхніх термінах і умовах. PROPSPІ дозволяє вводити одну позику для кожного виду (довгостроковий, середньостроковий і короткостроковий, зовнішній і внутрішній).

4. Поточні дані (виробництво, продаж; спожиті ресурси; трудові ресурси; інші витрати).

PROPSPІ являє собою стандартний пакет, що дозволяє провести попередній фінансовий аналіз інвестиційного проекту, система може бути використана при складанні бізнес-плану тільки як допоміжний засіб. У силу своєї реалізації в середовищі електронних таблиць пакет має всі достоїнства і недоліками цього методу.

Пакет Microsoft Project (розробник – Microsoft) використовують для планування проектів. Його популярність викликана сполученням простоти використання, зрозумілого інтерфейсу та наявності найбільш необхідних інструментів для управління проектом, розрахованих у першу чергу на користувачів, що не є професіоналами в цій сфері. Переважна більшість працюючих з MS Project використовують його для планування невеликих задач.

142

Головна відмінність версії MS Project 2005 від попередніх версій – наявність додатку Microsoft Project Central. Це додаток для спільного управління проектами за допомогою засобів WEB, дозволяє організувати двосторонній обмін даними між всіма учасниками проекту, а також надання інформації користувачам, які не мають Microsoft Project 2005.

Наприклад, підтримується обмін інформацією з Outlook. Менеджер проекту має можливість передати виконавцям дані про задачі, які необхідно виконати, а ті, у свою чергу, можуть інформувати його про всі зміни в робочому календарі. Крім того, користувачі MS Outlook 2000 мають можливість переглядати всю проектну інформацію з цього додатку.

Працюючи із системою, можна не тільки переглядати поточну інформацію, але й оновлювати дані – вносити нові задачі, перерозподіляти задачі між виконавцями і т.д. Права доступу визначаються адміністратором. Перегляд можливий як у режимі таблиць, так і у виді діаграми Ганта.

Пакет “Project expert” є автоматизованою системою планування й аналізу ефективності інвестиційних проектів на базі імітаційної моделі грошових потоків. Розробник пакета фірма “Про-Інвест Консалтинг” тривалий час є учасником ринку програмних продуктів в області економіки та фінансів. Вона розпочинала свою діяльність у 1989 . як інноваційний центр при АН СРСР і сьогодні має більш 1500 користувачів “Project expert” у Росії і за кордоном. За результатами конкурсу, проведеного в 1995 р. щотижневиком “Економіка і життя”, “Project expert” названий кращим програмним продуктом для бізнесупланування. У вересні 1995р. в Лондоні на Конфедерації Британської промисловості успішно пройшла презентація англійської версії “Project expert” for wіndows. Успіх російського програмного продукту порозумівається тим, що він цілком, і в першу чергу методично, відповідає міжнародним стандартам. В даний час пакет поширюється в двох версіях:

1.Project expert for wіndows 4.1 (Busіness plan quіde) – програмний продукт,

призначений для планування й аналізу ефективності інвестицій.

2.Project expert for wіndows (Bіz planner 4.2) – спеціальна версія для малого

ісереднього бізнесу. На додаток до цього пакета виданий “Робочий зошит підприємця для розробки бізнес-плану”. За допомогою цього зошита будь-який підприємець, що навіть не має комп'ютера, може зібрати необхідну інформацію

ічи самостійно за допомогою фахівців підготувати бізнес-план, оскільки всі таблиці одночасно є вхідними даними для системи “Project expert”. Як і в інших системах розрахунку, у даному пакеті передбачене об'єднання вхідних даних по значеннєвих блоках. Досить розгорнуто представлений податковий блок.

У системі “Project expert” реалізована нова концепція, що поєднує в собі два типи систем: системи керування проектами та корпоративні системи.

143

Об'єднуючим модулем є модуль “Інвестиційний план”, у якому складається сітковий графік проекту з описом етапів роботи, що потім поєднуються в активи відповідно до вимог бухгалтерського обліку. Нумерація етапів і завдання чітких тимчасових рамок дає можливість автоматично відстежувати інформацію про послідовність етапів та використовувати результи попередніх етапів. Блок даних про збут продукції дозволяє побудувати індивідуальну стратегію збуту. Тут на відміну від інших програм збут представлений не тільки обсягом продажів, запасами продукції на складі та цінами, але і даними про хід експортних продажів, тенденціях зміни ціни на продукцію, можливості продажів у кредит і з авансовими платежами (у версії Busіness plan quіde). Крім того, у програмі досить докладно враховуються витрати на просування продукту на ринку (комісійна винагорода, частка безповоротних утрат при збуті, преміальні адміністративному персоналу). Блок оцінки виробничих витрат дозволяє задати найменування матеріалів і комплектуючих, указати їхньої частки у вартості продукції, ціну і тенденцію її зміни за рік, визначити стратегію формування запасів матеріалів і комплектуючих. Блок даних про капітал дає можливість представлення зовнішніх і внутрішніх джерел фінансування. "Project expert" має засоби, що дозволяють провести детальний фінансовий аналіз проекту, що враховує вплив на нього загальноекономічних факторів, що характеризують соціально-економічне середовище, а саме: тенденції в інфляції, співвідношення курсів валют, динаміку масштабів і структури витрат на виробництво, включаючи сировину, матеріали і комплектуючі вироби, заробітну плату керуючих і виробничого персоналу, вартість основних фондів, особливості порядку і часу проходження платежів за реалізовану продукцію, загальний інвестиційний клімат і умови залучення капіталу, можливі зміни в системі податків. Також враховуються фактори, що визначають ринкову і виробничу стратегію проекту і, що впливають на ефективність використання капіталу: експортні можливості проекту, умови збуту продукції (послуг), умови оплати постачань сировини, матеріалів і комплектуючих, використовуваних у виробництві, необхідних обсягів запасів готової продукції на складі, у залежності від коливання ринкового попиту, а також запасів сировини, матеріалів і комплектуючих виробів у залежності від регулярності і надійності постачань. Програма “Project expert” робить розрахунок фінансових показників ефективності інвестицій, що відповідають міжнародним стандартам. У версії Busіness plan quіde розраховуються також показники фінансового стану (рентабельність, ліквідність). Пакет забезпечує представлення результатів фінансового аналізу у вигляді таблиць, діаграм і графіків.

144

Пакет Open Plan (розробник – Welcom Software Technology) є професійною системою управління проектами масштабу підприємства випускається в трьох версіях: Enterprise, Professional і Desktop.

Особливістю продукту є функція “Директор Управління Проектами” – інструментарій автоматизації повторюваних процесів при управлінні проектами. Його об'єктами можуть бути не тільки стандартні форми, представлення і процедури Open Plan, але й об'єкти з інших додатків, наприклад, текстового редактора або електронних таблиць.

У Open Plan дуже розвинута система ресурсного планування. Реалізовано два базових методи розрахунку розкладу:

-ресурсне планування при обмеженому часі – пріоритетною є необхідність дотримуватись загальної дати завершення проекту при спробі мінімізувати ступінь перевантаження ресурсів. У результаті ресурси можуть бути перевантажені.

-ресурсне планування при обмежених ресурсах – пріоритет віддається запобіганню перевантаження ресурсів, навіть якщо це приведе до виходу проекту за рамки розкладу. При цьому сповільнюється завершення проекту на стільки, на скільки це необхідно для повного запобігання перезавантаження ресурсів.

Реалізовано тип матеріальних ресурсів з обмеженим терміном збереження. Завдяки ієрархічній організації ресурсів, можна створювати будь-які структури статей витрат. При призначенні виконавців на операції можна вказувати необхідну кваліфікацію.

Слід особливо зазначити, що функція аналізу ризиків – вбудована в систему, тоді як у деяких продуктах вона поставляється як окремий модуль. При визначенні тривалості робіт проекту враховується оптимістична і песимістична оцінки.

Досить оригінальним є інтерфейс продукту: робочий простір представлений у вигляді декількох робочих столів, на яких містяться ярлики до стандартних об'єктів (файли проектів, календарів, ресурсів, кодів, шаблонів), так і до будь-якого файлу. При відкритті проекту відкривається “записна книжка проекту” – набір робочих столів з ярликами до файлів, що безпосередньо відноситься до проекту. У пакет входить кілька десятків найбільш розповсюджених шаблонів представлення проекту. Застосування шаблона до проекту здійснюється простим переміщенням потрібного ярлика на записну книжку проекту.

Проте Open Plan обмежений функціонально. У ньому присутні усі функції для планування і контролю за виконанням проекту, але не можна працювати з

145

зовнішніми підпроектами, створювати користувальницькі поля, звіти, шаблони, змінювати настроювання процедур, виконувати аналіз ризиків.

Як систему керування бюджетом проектів Welcom Software Technology пропонує продукт Cobra.

Спільне використання Cobra з Open Plan чи з іншим пакетом дозволяє побудувати інтегровану систему керування календарним графіком і витратами проекту.

Пакет SureTrak Project Manager (розробник – Primavera) є наймолодшим продуктом у сімействі Primavera Systyem та оцінюється як продукт початкового рівня для управління нескладними проектами в невеликих компаніях. Хоча даний пакет обмежений в інструментах планування, він містить засоби, орієнтовані на користувачів-початківців: мультимедійний навчальний ролик і майстер створення проектів. SureTrak Project Manager надає більш широкі можливості для наочного перегляду проектної інформації. Можна змінювати масштаб шкали часу, наприклад переглядати поточний місяць у тижнях, а всю частину проекту, що залишилася – в місяцях. Режим перегляду сіткової діаграми містить шкалу часу, що дозволяє оцінити не тільки логіку виконання робіт, але і їх залежність в часі. Позитивним фактом є можливість використовувати формат mpx – читати і зберігати в ньому проектні дані. Інтерфейс – цілком стандартний. На високому рівні реалізований принцип WYSIWYG і масштабування тимчасової осі при зображенні діаграми Ганта. На вітчизняному ринку також пропонується версія SureTrak 1.5, що є єдиним цілком локалізованим продуктом у своєму класі.

Для побудови інтегрованої системи управління проектами компанія Primavera пропонує кілька продуктів: для використання на нижніх рівнях керування вже згадуваний SureTrak Project Manager, професійний пакет керування проектами Primavera Project Planner (P3) для роботи зі складними багаторівневими ієрархічними проектами і систему масштабу підприємства, що працює за технологією клієнт/сервер Primavera Project Planner for the Enterprise (P3e). Як систему керування контактами, пропонується цілком локалізований Expedition; забезпечувати доступ до проектної інформації використовуючи Інтернет покликаний Webster for Primavera.

Флагманським продуктом компанії є Primavera Project Planner (P3). Він пропонується в першу чергу підприємствам у таких галузях, як машинобудування, будівництво, архітектура, комунальні послуги (енерго-, теплота водопостачання) і телекомунікації. Пакет розрахований на професіоналів в управлінні проектами і підтримує всі основні функції, характерні для програми свого класу. P3 надає зручні засоби для перегляду інформації про проект. Наприклад, можна розділити екран по горизонталі для

146

незалежного перегляду двох частин проекту або, використовуючи функцію Progress Spotlight, швидко виділити роботи, що вимагають уваги в заданий період часу. Особливо слід зазначити можливості, надані в режимі перегляду сіткової діаграми. Вікно Cosmic View (“вид з космосу”) у дрібному масштабі показує, яка ділянка діаграми зображена на екрані монітора, а вікно Trace Logic дозволяє відстежувати логіку виконання обраних робіт. Зручною є функція Progress Spotlight (“промінь”), що дозволяє при виділенні на осі (діаграмі Ганта) часового проміжку, побачити у таблиці робіт виділені кольором операції, виконання яких заплановано в цей часовий інтервал.

Для активного просування на російському та пострадянському ринку цей пакет був цілком локалізований. У російському варіанті російськомовний інтерфейс, система допомоги, посібник користувача, документація, поштова система для обміну інформацією з учасниками проекту. Назви всіх полів і шкали часу можуть бути переведені на 28 мов (включаючи українську). Англомовною залишилася тільки система меню самої програми.

У версії Primavera Project Planner 1.0 було обмеження на кількість одночасно відкритих проектів – не більш 4, однак у наступних проектах це обмеження зняте. Для моделювання проекту доступний великий набір інструментів, що включає в себе до 20 рівнів WBS і 16 користувальницьких полів даних. Реалізовані 9 типів робіт, усі типи залежностей між роботами та 10 типів обмежень. Поточний розклад проекту може порівнюватися з необмеженою кількістю базових планів.

Усі перераховані продукти Primavera містять розвинуті функції для керування вартістю проекту. У них враховують не тільки витрати, але і фінансові надходження, дозволяючи спланувати потік коштів (cash flow) у проекті.

Для специфічних задач Primavera пропонує додаткові програми і модулі. Так, віддалені користувачі можуть отримати доступ до даних проекту через Web-браузер, використовуючи систему Webster. Для аналізу ризиків розроблений продукт Monte Carlo, який дозволяє оцінити імовірність завершення проекту в запланований термін і в рамках бюджету. Можна моделювати різні сценарії розвитку ситуації, враховувати доступність ресурсів, зміну їх вартості, тощо.

Система для управління контрактами Expedition може використовуватися як самостійно, так і інтегруватися з іншими продуктами, у тому числі і сторонніх виробників. Пакет являє собою засіб для всебічного керування проектною документацією (специфікаціями, кошторисами, контрактами) у комплексних проектах і дозволяє:

147

-відслідковувати терміни підготовки документів (планові і поточні) і маршрут їхнього проходження;

-готувати і розсилати пакети документів учасникам проекту;

-організувати збереження і пошук усієї необхідної документації;

-контролювати доходи і витрати по проекту й оцінити вплив внесених змін як на його вартість, так і на розклад.

З пакетом додаються додаткові модулі: Expedition Analyzer допомагає аналізувати проектну інформацію в різних розрізах, а Expedition Express надає доступ до інформації вилученим користувачам через Web-браузер. Великим організаціям компанія пропонує комплексне рішення для у правління всією проектною інформацією – Primavera Project Planner for Enterprise (P3E). Система поєднує в собі розвинуті засоби для календарно-сіткового і ресурсного планування, аналізу ризиків, керування проектною документацією. Вся інформація про проект представлена на динамічно обновлюваному Web-сайті. Віддалені користувачі можуть оновлювати інформацію, використовуючи модуль Progress Reporter. Модуль Portofolio Analyst надає потужні засоби для аналізу інформації, дозволяючи вивчати не тільки виконувані, але і вже закриті

ітільки заплановані проекти.

Пакет Time Line (розробник – Time Line Solutions) з’явився в Україні одним з перших ще на початку дев'яностих. Були локалізовані дві версії – 5.0 для DOS та 1.0 для Windows, що у свій час сприяло росту популярності продукту.

У 1995 р., уже під лейблом Symantec, був випуск версії 6.5 для Windows, яка отримала високі оцінки експертів. У той час це був єдиний у своїй ціновій групі продукт, реалізований в архітектурі клієнт-сервер, який підтримував роботу з SQL-базою даних. Крім того, він містив вдосконалені засоби для планування та дозволяв наочно представляти проектну інформацію. Користувачі могли створювати свої поля з формулами, що обчислюються. Із системою поставлявся генератор звітів Crystal Report.

Spider Project (розробник – Spider Management Technologies), як і більшість інших професійних систем сіткового планування, створена професіоналами в управлінні проектами. У результаті вийшов функціонально могутній і досить цікавий продукт.

Ключові його відмінності полягають у використанні показників фізичних обсягів робіт і продуктивності ресурсів. При розрахунку розкладу зазвичай оперують заданою тривалістю робіт, а в Spider Project може задаватися не тільки цей параметр, але й обсяг роботи. В останньому випадку тривалість буде розраховуватися виходячи з продуктивності призначених ресурсів. Відповідно

148

при заміні ресурсу на інший з відмінною продуктивний буде перерахована тривалість виконання роботи.

При проведенні оцінки тривалості виконання робіт можна здійснювати розрахунки виходячи з песимістичних, оптимістичних і найбільш ймовірних значень продуктивності ресурсів. У Spider Project уведене поняття мультиресурсу, тобто групи ресурсів, що виконують роботу разом (бригада, програміст із комп'ютером). При визначенні мультиресурсу відбувається автоматичне призначення усіх вхідних у нього ресурсів.

Система відрізняється технологічними рішеннями. У пакеті Spider Project відсутня можливість роботи в мережі у традиційному розумінні, тобто коли всі користувачі одночасно вносять зміни в проект. Тут застосована інша технологія: кожен користувач працює зі своїм файлом проекту, а зміни в загальний проект вносяться тільки із санкції визначеної відповідальної особи. Це успішно використовується в тих умовах, де немає можливості організувати мережний доступ до загальної бази даних проекту, наприклад на віддалених будівельних майданчиках. Пакет підтримує механізми OLE-автоматизації, але не містить додаткових інструментів для його інтеграції з іншими додатками.

Заслуговує на увагу і ліцензійна політика компанії. При придбанні системи Spider Project замовнику також безкоштовно поставляється програма для перегляду проектної інформації, що містить усі функції, крім розрахунку графіка робіт. Вона призначена для використання вищим керівництвом підприємства. Демо-версія системи Spider Project являє собою повнофункціональну програму, єдиним обмеженням якої є кількість робіт - не більш 40. Компанія рекомендує застосовувати її в рамках інформаційної системи управління проектами для планування невеликих фаз проекту.

Питання для самоконтролю

1. Які групи співробітників беруть участь в ході розробки та реалізації проекту?

2. Перелічіть елементи системи управління проектами.

3. Які задачі вирішують комплексні системи управління проектами?

149

Список джерел рекомендованої літератури

1.Боярко І.М. Інвестиційний аналіз: Навч. посіб. /І.М. Боярко, Л.Л. Гриценко. – К.: Центр учбової літератури, 2011. – 400с.

2.Зуев Г.М. Прикладные задачи инвестирования. Учебно-методический комплекс /Г.М. Зуев, А.А. Салманова. – М.: Изд. центр ЕАОИ, 2008. – 164с.

3.Ковшун Н.Е. Аналіз та планування проектів. Навчальний посібник. – К.: Центр учбової літератури, 2008. – 344с.

4.Кучарина Е.А. Инвестиционный анализ. – СПб.: Питер, 2006. – 160с.

5.Рижиков В.С. Проектний аналіз: Навч. посібник /В.С. Рижиков, М.М. Яковенко, О.В. Латишева та інші. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 384с.

6.Аптекар С.С. Проектний аналіз: Підручник /С.С. Аптекар, Ю.Л. Верич.

Донецьк: ДонНУЕТ, 2008. – 308с.

7.Чорна М.В. Проектний аналіз: Навчальний посібник. – Харків: Консум,

2003. – 228с.

8.Богоявленська Ю.В. Проектний аналіз: Навчальний посібник. – Київ: “Кондор”, 2004. – 336с.

9.Верба В.А. Проектний аналіз: Підручник /В.А. Верба, О.А. Загородніх.

К.: КНЕУ, 2000. – 322с.

10.Бардиш Г.О. Проектний аналіз: Підручник. – Львів: ЛБІ НБУ, 2004. –

416с.

11.Єрмошенко М.М. Аналіз і оцінка інвестиційних проектів: Навч. посібник /М.М. Єрмошенко, І.О. Плужников //Національна академія управління. – К., 2004. – 155с.

12.Проектний аналіз. Навчальний посібник. Під ред. С.О. Москвіна, – К.: ТОВ “Видавництво Лібра”, 1999. – 368с.

13.Волков И.М. Проектный анализ: Продвинутый курс: Учеб. Пособие /И.М. Волков, М.В. Грачев, – М.: ИНФРА – М, 2004. – 495 с.

14.Телішевська Л.І. Проектний аналіз у схемах: Навчальний посібник. – Х.: ВД “ІНЖЕК”, 2005. – 256с.

15.Воркут Т.А. Проектний аналіз. – К.: Український центр духовної культури, 2000. – 440с.

16.Липсиц И.В. Инвестиционный проект: методы подготовки и анализа: Учебно-справочное пособие /И.В.Липсиц, В.В.Коссов. – М.: Изд-во БЕК, 1996.

350с.

17.Савчук В.П. Анализ и разработка инвестиционных проектов: Учебное пособие /В.П. Савчук, С.И. Прилипко, Е.Г. Величко – К.: Абсолют – В, Эльга.

1999. – 304с.

150

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]