Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_Lekzij_z_Planuvannia_chast_2.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.15 Mб
Скачать

12. Планування інвестиційної діяльності та інноваційного розвитку організації

12.1. Методи оцінки ефективності інвестицій

Головним елементом інвестиційного аналізу є оцінка ефективності інвестиційних проектів, яка є основним важелем у вірному виборі з декількох інвестиційних проектів найбільш ефективного.

Методи оцінки інвестиційних проектів не в усіх випадках можуть бути єдиними, так як інвестиційні проекти досить суттєво розрізняються по масштабам затрат, термінам їх корисного використання, а також по позитивним результатам.

Методи оцінки інвестицій, які не включають дисконтування (статистичні методи):

1.     Метод, який базується на розрахунку термінів окупності інвестицій;

2.     Метод, який базується на визначенні норми прибутку на капітал;

3.     Метод, який базується на розрахунку різниці між сумою доходів і інвестиційними витратами за весь термін використання інвестиційного проекту, який відомий під назвою cash-flow або накопичене сальдо грошового потоку;

4.     Метод порівняльної ефективності приведених витрат на виробництво продукції;

5.     Метод вибору варіантів капітальних вкладень на основі порівняння маси прибутку (метод порівняння прибутку).

Статистичні методи поділяються на методи абсолютної ефективності (1 і 2) та методи порівняльної ефективності варіантів капітальних вкладень (3, 4, 5).

Методи оцінки інвестицій, які базуються на дисконтуванні:

1.      Метод чистої приведеної вартості або чистого дисконтованого доходу, або чистого приведеного ефекту, або інтегрального ефекту;

2.      Метод внутрішньої норми прибутку;

3.      Дисконтований термін окупності інвестицій;

4.      Індекс доходності;

5.      Метод ануїтету (щорічний платіж).

Метод оцінки ефективності інвестицій виходячи з термінів їх окупності

Термін окупності інвестицій – це час, який потрібний для того, щоб окупити інвестиції в інноваційний проект з врахуванням початкових капітальних вкладень.

Термін окупності (Ток) застосовують тоді, коли немає впевненості в тому, що інноваційні проекти будуть реалізовані, і тому інвестор не ризикує вкладати власні кошти на довгий термін.

При рівномірному надходженні коштів термін окупності розраховується наступним чином:

Ток = К / ГП;    ГП = Пч + А;    Пч = П * (1 - Н);

Ток = Іп / П * (1 – Н) + А;        Ток < Тео,

де  Іп – початкові інвестиції в інновації, грн.;

     ГП -  щорічні грошові потоки протягом терміну окупності, ГП = Пч + А, грн.;  

    А – амортизаційні відрахування на повне відновлення основних засобів протягом терміну окупності, грн.;  

     Пч – чистий прибуток (надходження) протягом терміну окупності, грн.; 

     П – прибуток протягом кожного інвестиційного проекту, грн.;  

     Н – норматив податку на прибуток, в долях од.

     Тео – термін експлуатації проекту.

 Метод оцінки інвестицій по нормі прибутку на капітал (без дисконтування грошових потоків)

Сутність методу полягає в визначенні відношення між доходом від реалізації інвестиційного проекту і вкладеним капіталом або розрахунку відсотка прибутку на капітал.

Найбільш загальним підходом при розрахунку норми прибутку на капітал є визначення поняття “грошовий потік” як суми прибутку і амортизації. В другому випадку при розрахунку норми прибутку на капітал в розрахунок приймається чистий дохід, тобто дохід після сплати податків і відсотків за кредит. В третьому випадку в розрахунок приймається чистий прибуток, тобто прибуток після вирахування амортизації. В четвертому випадку під доходом розуміється загальна маса прибутку.

Розрахунок норми прибутку на капітал може проводитись двома способами.

1.   Розрахунок базується на загальній сумі початкового вкладеного капіталу, який складається з затрат на придбання і встановлення основних засобів і збільшення оборотного капіталу, який необхідний для реалізації інвестицій.

2.  Визначається середній розмір вкладеного капіталу протягом всього терміну дії інвестиційного проекту. В цьому випадку враховується скорочення капітальних вкладень в основні засоби до їх остаточної вартості. Тому для розрахунку норми прибутку на капітал можна використовувати формули (1) або (2).

Нпк = ((ΣГП / Тео) / Іп) * 100                    (1)

Нпк = ((ΣГП / Тео) / (Іп + Іост) / 2) * 100      (2)

Іост = Іп - З,

де Нпк – норма прибутку на капітал, %;

     ΣГП – сума річних грошових потоків за весь термін використання інвестиційного проекту, грн.;

     Тео - термін використання інвестиційного проекту, років;

      Іп –початкові вкладення на реалізацію інвестиційного проекту, грн.;

     Іост – остаточна вартість вкладень, грн.;

     З – сума зносу основних засобів, які входять в першочергові вкладення, за весь термін використання інвестиційного проекту, грн.

 Норма прибутку на капітал показує доцільність проведення того чи іншого варіанту і допомагає приймати управлінські рішення. Вирішальним фактором при виборі вірного рішення по інвестиційному проекту є досягнення намічених цілей (підвищення рентабельності продукції).

Максимізація норми прибутку на капітал не завжди є головною ціллю керівництва фірми. Звідси треба тяжіти до запланованого рівня норми прибутку на капітал, а не максимально можливого.

Метод cash-flow або накопиченого сальдо грошового потоку

Методика обрахунку накопиченого ефекту полягає в наступному:

1.  Розраховується грошовий потік від операційної діяльності по роках використання інвестиційного проекту. Під операційною діяльністю розуміємо отримання чистого доходу від використання інвестиційного проекту. Чистий дохід включає суму чистого прибутку і амортизації по роках використання інвестиційного проекту.

2. Розраховується сальдо інвестиційної діяльності підприємства, як алгебраїчна сума надходжень і відтоків грошових засобів, обумовлених реалізацією інвестиційного проекту. Методика обрахунку сальдо інвестиційних потоків залежить від співвідношення власних і позичених засобів (коштів). На позичені засоби слід враховувати розрахунок % по кредиту, суми самого кредиту і термінів його погашення.

3.  Перед розрахунком грошового потоку від операційної діяльності перш необхідно розрахувати базу оподаткування і податкові вирахування по кожному терміну використання інвестиційного проекту.

4.   Розраховується розмір щорічного платежу в рахунок погашення кредиту. Він визначається таким чином, щоб сальдо між чистим доходом від операційної діяльності, з однієї сторони, і сумою відсотків за кредит, а також щорічним розміром погашає мого кредиту, з другої –  мало нульове або позитивне значення.

5.  Розраховується сумарне сальдо грошового потоку по інвестиційній і операційній діяльності кожного року використання інвестиційного проекту.

6.   Розраховується сальдо  накопиченого грошового потоку від інвестиційної  і операційної діяльності накопиченим підсумком, починаючи з “нульового року”, коли були здійснені інвестиційні витрати і, закінчуючи останнім роком використання інвестиційного проекту.

7. Приймається управлінське рішення про доцільність реалізації інвестиційного проекту (того варіанту капітальних вкладень), який забезпечує отримання максимальної суми накопиченого ефекту за весь термін використання інвестиційного проекту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]