Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички всі.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
32.71 Mб
Скачать

Хід виконання лабораторної роботи № 3

  1. Створимо нове посадочне місце електронних компонентів на прикладі транзистораn-p-n структури типу КТ315А.

  2. Завантажуємо модуль P-CAD Pattern Editor.

  3. Перед створенням УГЗ встановлюємо метричну систему одиниць. Вибираємо команду Options/Configure, в полі Units обираємо mm. Крок сітки (1mm) встановлюємо безпосередньо в рядку стану у відповідному полі.

  4. У рядку стану робимо активним шар Top Silk.

  5. Малювання контуру посадочного місця проводиться з допомогою команд Place/Line і Place/Arc .

  6. За допомогою команди Options/Pad Style створюємо новий стиль стеку (контактної площадки). В області Current Style виділяємо строку Default, натискаємо кнопку Default і у вікні Pad Name вводимо ім’я нового стеку. В полі Current Style з’явиться ім’я нового стиля контактної площадки.

  7. Для задання параметрів стилю стеку виділяємо його ім’я і кнопкою Modify (Simple) відкриваємо меню редагування простих стеків. В полі Hole вводимо діаметр монтажного отвору, в поля Width і Height вводимо розміри стеку, в полі Shape вибираємо потрібну форму стеку. В полі Type обирається тип стеку: Thru – з наскрізним отвором, Top і Bottom – без отвору в шарі Top і Bottom відповідно.

Розміри монтажних отворів і контактних площадок залежать від розмірів і типів виводів елементів, їх допусків, допусків на отвори в друкованій платі, технології монтажу.

  1. Натискаємо на піктограму встановлення стеків Place Pad . Після чого з’явиться вікно порядку встановлення стеків, в якому буде дві комірки. В першій проставляється початкове число нумерації стеків, а в другій – приріст нумерації. Ставимо в потрібні місця стеки (клацаємо лівою кнопкою миші), кількість стеків повинна відповідати кількості виводів елемента.

  2. Для задання точки прив’язки символу натискаємо на піктограму Place/Ref Point і прикріпляємо до одного із трьох стеків, або до контуру елемента. Навколо цієї точки буде здійснюватися орієнтування символу.

  3. Задаємо атрибути символу (дані про символ: маркування “RefDes”, тип “Type”, номінал “Value”). Натискаємо на піктограму задання атрибутів Place Attribute, в вікні яке з’явиться в графі Attribute Category обираємо розділ Component, а у графі Name почергово обираємо імена вище згаданих даних про символ. В графі Value значення для даного елементу. Задання атрибуту який несе відомості про номінал елемента не обов’язкове (графа Name розділ Value).

Рекомендований шрифт: Font - Quality, Height - 1мм, Thickness - 0,1мм.

При компактному встановленні компонентів рекомендується атрибут RefDes розташовувати всередині зображення корпусу компоненту, а атрибут Type там же або одразу під корпусом:

  1. Перевіряємо правильність створення посадочного місця командою Utils/Validate , після отримання повідомлення що помилок не знайдено здійснюємо запис зображення в бібліотеку.

  2. Викликаємо команду Pattern/Save As. В діалоговому вікні, яке з’явиться, встановлюємо ім'я бібліотеки, в яку буде занесений запис зображення посадочного місця компонента. У комірку Pattern вводимо ім'я (тип) посадочного місця (наприклад, TO-92), включаємо прапорець Create Component, у вікно Component вводимо ім'я компонента (наприклад, КТ315А) і натискаємо кнопку ОК.

Створення взаємозв’язку між УГЗ і посадочним місцем

  1. Для створення взаємозв’язку між УГЗ і посадочним місцем транзистора завантажуємо менеджер бібліотек P-CAD Library Executive. Тоді викликаємо команду Component/New, після чого з’явиться діалогове вікно в якому потрібно вказати бібліотеку в якій зберігаються УГЗ транзистора і його посадочне місце відповідно. В результаті цього з’явиться вікно параметрів, які потрібно вказати. В комірці Select Pattern вказуємо тип посадочного місця, в комірці Number of Gates – число однакових секцій, для транзистора ставимо 1, в комірці Number of Pinsчисло виводів елемента, ставимо 3, в комірці Refdes Prefix – позначення елемента на схемах і платі, стандартне позначення для транзистора – VT. В результаті активізується комірка Select Simbol, де вказується УГЗ транзистора.

  2. В області Component Type включаємо прапорець Normal - звичайний компонент (можливі варіанти: Power - джерело живлення, Sheet Connector - з'єднувач листів схеми, Module - модуль ієрархічного символу, Link - схема модуля). В області Component Style вибираємо Homogeneous — однорідний компонент (всі секції однакові). В області Gate Numbering задайте спосіб нумерації секцій (Alphabetic - буквений або Numeric - числовий спосіб).

  3. Створюємо таблицю виводів Pins View клацаємо по кнопці Pins View і заповнюємо таблицю інформацією для транзистора. В стовпці Pad # (номери контактних площадок корпусу компонента) водимо 1,2,3, Pin Des (позиційні позначення виводів) вводимо B, E, K (база, емітер, колектор), встановлюємо відповідність між номерами контактів стовпця Sym Pin # і номерами виводів в стовпці Pin Des. В стовпці Sym Pin # вказуємо номер(!) виводу символу у відповідній секції символу компонента, якщо секцій багато, вводимо 1, 2, 3. В стовпець Pin Name вводимо імена виводів в кожній секції (включаючи контакти «землі» - ім'я GND і «живлення» - ім'я VCC) – B, E, K. В стовпці Gate Eq і Pin Eq вводять дані про логічну еквівалентність секцій і виводів відповідно, в даному випадку вказані стовпці не заповнюються, зважаючи на відсутність в них еквівалентних секцій і виводів. В стовпці Elec. Type вказуємо тип виводу, який використовується при пошуку помилок в схемах електричних принципових (цей стовпець рекомендується заповнити до введення даних в стовпець Gate #), виділяємо дану комірку і клацаємо правою кнопкою миші, в підменю яке з’явиться вибираємо пункт Electrical Type, виділивши його, появиться список типів виводів, серед них вибираємо тип – Passive. Створення таблиці виводів завершено.

  4. Перевіряємо правильність заповнення таблиці виводів командою Component/Validate, після отримання повідомлення що помилок не знайдено здійснюємо запис таблиці виводів.

  5. Викликаємо команду Component/Save As. В діалоговому вікні, яке з’явиться, вводимо ім'я компонента, в даному випадку КТ315А і натискаємо кнопку ОК.