Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методички всі.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
32.71 Mб
Скачать

Хід виконання лабораторної роботи № 2

  1. Створимо УГЗ елемента електричної принципової схеми на прикладі зображення транзистораn-p-n структури.

  2. Завантажуємо модуль P-CAD Symbol Editor.

  3. Створюємо нову бібліотеку елементів для запису створюваного елементу. Вибираємо команду Library/New і в діалоговому вікні, що відкриється вказуємо шлях збереження, відкриваємо (створюємо) папку, даємо ім’я бібліотеці з обов’язковим розширенням .lib і натискаємо кнопку Зберегти.

  4. Перед створенням УГЗ встановлюємо метричну систему одиниць. Вибираємо команду Options/Configure, в полі Units обираємо mm. Крок сітки (1mm) встановлюємо безпосередньо в рядку стану у відповідному полі.

  5. Малювання контуру зображення УГЗ проводиться з допомогою команд Place/Line і Place/Arc . Завершуються операції правою клавішою миші або клавішою ESC.

  6. Натискаємо на піктограму малювання полігону Place Polygon. Цією функцією створюємо форму стрілки емітера транзистора.

  7. Для вводу тексту виконуємо команду Place/Text .

  8. Приєднуємо контакти натисненням на піктограму Place Pin . Після чого з’явиться вікно параметрів контакту. В поле Default Pin Name вводиться ім’я контакту (1), в поле Default Pin Desпозиційне позначення контакту на схемі (1). В полі Display знімаємо галочки відображення імені та позиційного позначення контакту. В полі Length вводимо довжину контакту – User, 5mm. Визначивши параметри, курсором розміщуємо контакт в потрібному місці.

  9. Для задання точки прив’язки символу натискаємо на піктограму Place/Ref Point і прикріпляємо до одного із трьох контактів. Навколо цієї точки буде здійснюватися орієнтування символу.

  10. Задаємо атрибути символу (дані про символ: маркування “RefDes”, тип “Type”, номінал “Value”). Натискаємо на піктограму задання атрибутів Place Attribute, в вікні яке з’явиться в графі Attribute Category обираємо розділ Component, а у графі Name почергово обираємо імена вище згаданих даних про символ. В графі Value значення для даного елементу. Задання атрибуту який несе відомості про номінал елемента не обов’язкове (графа Name розділ Value). Атрибути розміщуються згідно правил: RefDesзверху, Type і Value – знизу (рис. 10.а.), або RefDes – зверху, Type і Value – знизу справа (рис. 10.б.).

а) б)

Рис. 10. Правила розташування атрибутів

  1. Перевіряємо правильність створення зображення командою Utils/Validate , після отримання повідомлення що помилок не знайдено здійснюємо запис зображення в бібліотеку.

  2. Викликаємо команду Symbol/Save As. Вибираємо бібліотеку для занесення елементу кнопкою Library. Включаємо мітку занесення інформації в бібліотеку як окремого елемента – Create Component. В поля Symbol і Component пишемо ім’я елементу в бібліотеці. В діалоговому вікні Save Component As, що з’явиться в області Component Турe встановлюємо прапорець Normal для звичайного компонента (Power для елементів типу заземлення або живлення, ім’я компоненту – GND або +5V) і натискаємо ОК.