Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_ основи інклюз.освіти 3,5 курс ФПП Усик О.Ф..doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
486.4 Кб
Скачать

Тема № 2. Інклюзивна освіта як модель соціального устрою: генезис, понятійно-термінологічні визначення та основні принципи

Як називається процес збільшення ступеня участі всіх громадян у соціальному житті?

Інклюзія

Яким терміном називається система освітніх послуг, що ґрунтується на принципі забезпечення основного права дітей на освіту та права здобувати її за місцем проживання, що передбачає навчання дитини з особливими освітніми потребами в умовах загальноосвітнього закладу?

Інклюзивна освіта

Який з процесів повинен розглядатись як постійний пошук ефективних шляхів задоволення індивідуальних потреб усіх дітей?

Інклюзія

Які компоненти включає процес інклюзії?

Всі відповіді вірні

Які елементи передбачає інклюзія?

Всі відповіді вірні

Який з елементів інклюзії розглядається як надання можливості навчатися в загальноосвітньому навчальному закладі та пристосування, необхідні для цього?

Присутність

Який з елементів інклюзії розглядається як позитивний досвід, який набуває учень у процесі навчання, та врахування ставлення учня до самого себе в цьому процесі

Участь

Який з елементів інклюзії розглядається як комплексний результат навчання упродовж навчального року, а не лише результати тестів та екзаменів?

Досягнення

Назвіть термін, яким визначають зусилля, спрямовані на введення дітей з особливими освітніми потребами у регулярний освітній простір, пристосування їх до вимог школи.

Інтеграція

Скільки виокремлюють етапів інтеграції як проміжного етапу розвитку інклюзивної системи освіти?

4

Назвіть типи процесу інтеграції як проміжного етапу розвитку інклюзивної системи освіти.

Соціальна, функціональна, зворотна, спонтанна інтеграція

Діти з особливими потребами можуть брати участь разом з іншими дітьми у позакласній діяльності, як у дошкільних навчальних закладах, так і в загальноосвітніх навчальних закладах, однак вони не навчаються разом. Це характеристика якого типу інтеграції?

Соціальна інтеграція

Який тип інтеграції має два підвиди:часткова і повна інтеграція?

Функціональна інтеграція

Який тип інтеграції передбачає навчання дітей з особливими потребами в окремому спецкласі чи загальноосвітньому закладі?

Функціональна інтеграція

Про який тип інтеграції говорять тоді, коли здорові діти відвідують спецшколу?

Зворотна інтеграція

Який тип інтеграції має місце тоді, коли діти з особливими потребами відвідують загальноосвітні класи без отримання додаткової спеціальної підтримки?

Спонтанна інтеграція

Який з термінів відображає спробу залучити учнів з особливими потребами до загальноосвітніх шкіл?

Інтеграція

Назвіть термін, який передбачає пристосування шкіл та їх загальної освітньої філософії та політики до потреб усіх учнів – як обдарованих дітей, так і тих, котрі мають особливі потреби.

Інклюзія

Вкажіть поняття, яким визначається особлива система навчання, яка охоплює весь різноманітний контингент учнів та диференціює освітній процес, відповідаючи на потреби учнів усіх груп та категорій.

Інклюзія

На яких принципах підхід до совіти на основі прав?

Всі відповіді вірні

Яким документом і коли була вперше підтримана інклюзія?

Всесвітня декларація прав людини у 1948 р.

У якому документі зазначається: «Дитина, яка є неповноцінною у фізичному, психічному або соціальному відношенні повинна забезпечуватися спеціальним режимом, освітою і піклуванням, необхідними зважаючи на її особливий стан»?

Декларація прав дитини, 1959р.

Згідно якого документа, «…держави учасниці визнають, що неповносправна в розумовому або фізичному відношенні дитина має вести повноцінне й достойне життя в мовах, які забезпечують її гідність, сприяють почуттю впевненості собі й полегшують її активну участь у житті суспільства»?

Конвенція ООН «Про права дитини», 1989р. (ратифікована Україною у 1991р.)

У якому документі міститься заклик до урядів всіх країн затвердити на законодавчому рівні принцип інклюзивної освіти та приймати до загальноосвітніх шкіл усіх дітей, якщо немає виняткових випадків, які унеможливлюють це?

Саламанкська Декларація, 1994р.

Який документ є основою для вироблення політики й спрямування діяльності урядів, міжнародних організацій, національних установ з надання допомоги у реалізації положень Саламанкської Декларації?

Програма дій щодо освіти осіб з особливими освітніми потребами, 1994 р.

У якому документ прописується: «Цілі освіти тисячоліття – переконання, що всі діти матимуть доступ до обов’язкової освіти до 2015р., - ставить в центрі уваги осіб з певними обмеженнями та дівчат»?

Дакарська Декларація, 2000р.

На принципах якої педагогіки ґрунтується освіта дітей з особливими потребами?

Виваженої педагогіки

Яка міжнародна організація розробила документи, яких зауважується наступне: аби втілювати інклюзивну освіту, держави мають застосовувати гнучкі навчальні програми, які можна адаптувати до різних потреб дітей,а також необхідно впроваджувати безперервне навчання вчителів та надавати їм всебічну підтримку?

Організація Об’єднаних Націй

Положення якого документа спонукають уряди держав до докладання більших зусиль для розвитку дошкільних стратегій та професійної освіти, забезпечення організації та реалізації програм підготовки педагогів і підвищення їхньої кваліфікації з огляду на принципи інклюзивної освіти?

Дакарська Декларація, 2000р.

Назвіть концепцію, яка ґрунтується на правах людини і визначає: діти з особливими потребами мають навчатися у загальноосвітніх, в не в окремих навчальних закладах.

Концепція соціальної справедливості

Назвіть моделі інклюзивної освіти.

Медична модель,модель нормалізації, соціальна модель

Вкажіть періоди розвитку медичної моделі інклюзивної освіти.

Початок ХХ століття-середина 60 років ХХ століття

ХХ століття середина 60 -х років – середина 80-х років – це етап розвитку якої моделі інклюзивної освіти?

Модель нормалізації (інтеграція)

Яка з моделей інклюзивної освіти припускає, що людина з проблемами розвитку – хвора людина, яка потребує довготривалого догляду і лікування, що найкращим чином може здійснюватись у спеціальних закладах?

Сегрегація

Яка з моделей інклюзивної освіти визначала в період 60-х років політику у ставленні до дітей з особливостями психофізичного розвитку.

Модель нормалізації

За якою моделлю інклюзивної освіти відбувається процес асиміляції, що вимагає від людини прийняття норм, характерних для домінуючої культури?

Модель нормалізації

В основі якої моделі інклюзивної освіти лежать наступні положення: дитина з особливостями розвитку – людина, яка розвивається, здатна освоювати різні види діяльності; суспільство має визнати це і забезпечувати умови життя, максимально наближені до загально прийнятої норми?

Модель нормалізації

В основі якої моделі інклюзивної освіти лежить положення: людина не зобов’язана бути «готовою» для того, щоб брати участь в житті суспільства, вчитися у школі, працювати?

Соціальна модель

Яка з моделей інклюзивної освіти спрямована на зміни в суспільстві таким чином, щоб воно забезпечувало рівну участь своїх громадян у здійсненні їхніх прав і надавало їм таку можливість?

Соціальна модель

Назвіть завдання, які розв’язуються у процесі реалізації інклюзивної моделі освіти.

Всі відповіді вірні

Яку систему освітніх послуг охоплює інклюзивна модель освіти?

Всі відповіді вірні

Cприяння соціальному, емоційному та когнітивному розвиткові кожної дитини, щоб вона відчула себе неповторним, повноцінним учасником суспільного життя – це який аспект інклюзивної освіти?

Напрями інклюзивної освіти

Назвіть складові моделі інклюзивної освіти.

Всі відповіді вірні

Індивідуальний план, адаптація і модифікація – це компоненти якої складової моделі інклюзивної освіти?

Задоволення індивідуальних потреб дітей

Що таке індивідуальний навчальний план?

Формальний документ, який містить детальну інформацію про дитину і послуги, які вона має отримувати

Які прийоми застосовують у процесі задоволення індивідуальних потреб дітей з особливими потребами?

Адаптація та модифікація

Який з прийомів задоволення індивідуальних потреб дитини з особливими потребами змінює характер навчання, не змінюючи зміст або понятійну сутність навчального завдання?

Адаптація

Змінює характер навчання, змінюючи зміст або понятійну складність навчального завдання. Назвіть який це прийом задоволення індивідуальних потреб дитини з особливими потребами.

Модифікація

На якому етапі передбачається тісна співпраця педагогів та батьків?

Всі відповіді вірні

Скільки періодів в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку?

5

Як визначається перший період в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку (996-1715рр.)?

Від агресії та зневаги до усвідомлення необхідності піклуватися про людей з відхиленнями в розвитку

Як визначається другий період в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку (1715-1806рр.)?

Від усвідомлення необхідності піклуватися про осіб з відхиленнями в розвитку до усвідомлення навчати частину з них

Як визначається третій період в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку (1806-1927рр.)?

Від усвідомлення можливостей до усвідомлення доцільності навчати три категорії дітей: з порушеннями слуху, зору та розумово відсталих

Назвіть суть четвертого періоду в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку (1927-1991рр.)?

Від усвідомлення необхідності навчання певної частини дітей з порушеннями до розуміння необхідності навчати всіх дітей з відхиленнями в розвитку

У чому суть пятого періоду в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку (1991р. – й донині)?

Від сегрегативного навчання дітей з особливими освітніми потребами до інклюзивної освіти

Умовною межею якого періоду в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку є відкриття в Німеччині першого притулку для сліпих (1198р); у Російській імперії створення перших монастирських притулків (1706-1715рр.)

Першого періоду

Умовною межею якого періоду в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку є відкриття у Франції спеціальних шкіл для глухонімих і сліпих (1770-1784рр.); у Російській державі відкриття перших спеціальних шкіл для глухих та сліпих (1806-1807рр.)

Другого періоду

Назвіть період в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку за якого відбулося у західноєвропейських державах ухвалення законів про навчання глухих, сліпих, і розумово відсталих дітей.

Третій період

За якого періоду в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку у Радянському Союзі було прийнято Закон про Всеобуч (1927-1935рр.) на підставі якого створено спеціальні школи для глухих, сліпих і розумово відсталих дітей?

Третього періоду

Саме в цей період у школах Західної Європи на тлі розгортання мережі спеціальних закладів розробляються спроби спільного навчання дітей з порушеннями психофізичного розвитку зі своїми здоровими однолітками. Вкажіть цей період.

Третій період (1806-1927рр.)

В Західній Європі цей період характеризується розвитком законодавчої бази спеціальної освіти та структурним удосконаленням національних систем. Вкажіть цей період.

Четвертий період (1927-1991рр.)

У цей період в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку в Радянському Союзі відбулося – диференціація й удосконалення системи спеціальної освіти, перехід до 8 типів спеціальних закладів. Вкажіть його.

Четвертий період (1927-1991рр.)

За якого періоду в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку відбулася зміна старої парадигми суспільно-державного усвідомлення «повноцінна більшість» - «неповноцінна меншість» на «єдина спільнота, яка включає і людей з певними проблемами»?

Четвертого періоду (1927-1991рр.)

Який період в еволюції стосунків суспільства і держави до осіб з відхиленнями в розвитку відзначився формуванням нової культурно-історичної норми – поваги до відмінностей між людьми?

Четвертий період (1927-1991рр.)

Охарактеризуйте третій етап становлення системи спеціальної освіти.

Розгортання мережі спеціальних навчальних закладів та оформлення паралельних систем спеціальної освіти

Охарактеризуйте четвертий етап становлення системи спеціальної освіти.

Удосконалення вертикальної та горизонтальної структур системи спеціальної освіти, її диференціація

Охарактеризуйте другий етап становлення системи спеціальної освіти.

Формування передумов виникнення національної системи спеціальної освіти