Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_ основи інклюз.освіти 3,5 курс ФПП Усик О.Ф..doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
486.4 Кб
Скачать

Тема № 6. Робота з сім'єю, що виховує дитину з обмеженими можливостями

Вкажіть шляхи вироблення загальної стратегії поведінки подружжя, на основі яких відбувається інтеграція сімї.

Всі відповіді вірні

Якими поняттями повинна визначатися новизна змісту сімейного виховання (особливо у сімях, де виховується «особлива дитина»)?

Всі відповіді вірні

Вкажіть термін, яким визначають твердження: свідома допомогти людині у придбанні знань і навичок, необхідних для задоволення власних потреб і потреб інших людей; в усвідомленні своїх цінностей; у розвитку самосвідомості, самореалізації; у розвитку почуття причетності до соціуму.

Допомога

Який термін стосовно супроводу сімей, в яких виховується дитина з обмеженими можливостями, трактується як система засобів, що забезпечують самореалізацію дітей у різних видах діяльності?

Педагогічна допомога

Який прийом використовується у спілкуванні з сімєю, де виховується дитина з особливими потребами, у тісному контакті з індивідом, у момент його зустрічі з труднощами, з якими він самостійно не може справитися, але їх подолання для нього є значущим?

Допомога

Який термін трактується – значить зробити їм у тій чи інший формі допомогу: пряму, безпосередню чи опосередковану; педагогічну, психологічну чи соціальну; моральну чи матеріальну; індивідуальну чи групову, загальну.

Підтримати батьків чи дитину

До якого виду допомоги належать наступні види: матеріальна допомога, медико-соціальна допомога, психолого-педагогічна допомога?

Соціальна допомога

Який тип допомоги включає два компоненти: соціально-психологічну підтримку й корекцію?

Соціально-педагогічна допомога

Який тип допомоги передбачає підтримку батьків спрямовану на подолання кризи й створення сприятливого мікроклімату в сім’ї та організацію комплексної корекції розвитку дитини різними фахівцями медиками, психологами, соціальними працівниками, педагогами, дефектологами?

Соціально-педагогічна допомога

Кого повинна охоплювати підтримка й допомога, яка надається сім’ям в стані сімейної кризи з народженням дитини з особливими потребами ?

Всі відповіді вірні

Основними формами якого процесу роботи з сімями, які виховуються дітей з обмеженими можливостями є індивідуальне консультування, психопрофілактика, психокорекція та групова психотерапія ?

Психологічної допомоги

Який із методів психологічної допомоги визначається як сукупність психологічних впливів, що застосовується з лікувальною метою чи для подолання кризових конфліктних станів у здорових людей?

Психотерапія

Невідємною складовою професійної культури педагогів, логопедів, психологів є здатність надавати допомогу. Вкажіть вид даної роботи.

Психологічна допомога

Який етап допомоги матері у вихованні дитини з обмеженими можливостями спрямований на залучення матері до навчально-виховного процесу?

Перший етап

Вкажіть завдання педагога на першому етапі допомоги матері у вихованні дитини з обмеженими можливостями.

Педагог повинен переконати матір в тому, що саме її потребує їхня дитина, що крім неї, цим процесом займатися нема кому

Вкажіть завдання педагога на другому етапі допомоги матері у вихованні дитини з обмеженими можливостями.

Педагог показує матері можливості невеличких , але дуже важливих для розвитку дитини досягнень

На якому етапі допомоги матері у вихованні дитини з обмеженими можливостями відбувається формування зайнятості матері процесом розвитку дитини?

Другий етап

Який етап допомоги матері у вихованні дитини з обмеженими можливостями характеризується розкриттям перед матір’ю можливостей особистісного пошуку, творчого підходу до навчання своє дитини та особистої участі в дослідженнях її можливостей?

Третій етап

Різні варіанти взаємодії з дитиною з обмеженими можливостями з чого потрібно розпочинати?

Із встановлення емоційного контакту з нею.

Що передбачає, насамперед, повноцінне залучення дитини з порушеннями психофізичного розвитку у соціальне середовище?

Адекватне ставлення до неї в умовах сім’ї

Які стилі ставлення до дитини відповідно до історичних періодів виділив Л.Демозу?

Всі відповіді вірні

Що передбачав інфантицид як стиль ставлення до дитини?

Убивство немовлят, яких вважали фізично або психічно неповноцінними

За якого стилю ставлення до дитини, вона в буквальному розумінні цього слова належала батькам як власність?

«Інфантицид»

За якого стилю ставлення до дитини практикується виховання дитини в чужій родині, у монастирі, прослідковується емоційно-байдужа та сувора атмосфера в сім’ї?

«Відчуження»

За якого стилю ставлення до дитини вона допускається до емоційного життя батьків, її починають оточувати увагою, але в самостійному духовному існуванні відмовляють?

«Амбівалентність»

Немовля-одночасно символ непорочності й втілення зла; а головне, це істота, у якої відсутній розум. Для якого стилю ставлення до дитини характерна дана образність?

«Амбівалентність»

Який із стилів ставлення до дитини характеризується психологічною близькістю батьків і дітей?

«Нав’язливий стиль»

За якого стилю ставлення до дитини основою виховних впливів є процес тренування?

«Стиль соціалізації»

Назвіть стиль стосунків, який став підґрунтям для побудови більшості психологічних моделей «батьки-діти».

«Стиль соціалізації»

Назвіть стиль, який заснований на припущенні, що дитина краще від батьків знає, що їй потрібно на кожному етапі життя.

«Допомагаючий стиль»

До якого з альтернативних образів немовляти належить дана характеристика: немовля несе на собі печать первородного гріху, і врятувати його може лише жорстке підкорення батькам та духовенству?

Традиційний християнській погляд

Дитина не може бути добром чи злом, вона як чистий аркуш, на якому суспільство та вихователь можуть написати все, що завгодно. Це характеристика якого альтернативного образу немовляти?

Точка зору соціально-педагогічного детермінізму

Який з альтернативних образів немовляти визначається тим, що характер та здібності дитини зумовлені до народження?

Точка зору природного детермінізму

Дитина народжується доброю, а під впливом суспільства стає злою. Характерна особливість якого з альтернативних образів немовляти?

Утопічно-гуманістичний погляд

Назвіть твір і автора, в якому охоплено широкий сектор питань, які торкнулися аномальних дітей, включена проблема взаємодії з батьками.

«Ненормальні діти, та їх виховання вдома та у школі», Ж.Демор

З чим пов’язані витоки формування сімейної психотерапії в Росії?

З відкриттям лікарсько-виховних закладів і організацією сімейного патронажу для психічно хворих

Який лікар і педагог вивчав взаємини в родинах і доводив роль неправильного виховання у формуванні проявів душевної хвороби?

І. Маляревський

Яку роль відіграють батьки за «навчально-теоретичною моделлю», коли вони регулюють поведінку своїх дітей за допомогою зміни умов життя?

Агенти

Яким показником характеризується рівень соціально-рольової адаптації сім’ї?

Всі відповіді вірні

Який з показників рівня соціально-рольової адаптації сім’ї є найважливіший і визначає її внутрішні ресурси в процесі реабілітації дитини?

Ставлення до дитини

Які види ставлення до дитини?

Деструктивне або конструктивне

Зациклювання на обмежованості дитини виражено в різноманітних проявах у членів родини. Назвіть ці прояви.

Всі відповіді вірні

За якими оцінками визначають реабілітаційну активність сім’ї?

Висока, середня, низька

За якої оцінки реабілітаційної культури родини, сімя займає позицію «ЖЕРТВИ»?

Низька

Сім’ї, з яким рівнем реабілітаційної активності, непослідовні, малоініціативні, в них відсутня всебічність зусиль, почате не доводять до кінця.

Середнім

Сім’ї, з яким рівнем реабілітаційної активності, здатні вирішувати завдання реабілітації лише за умов постійного тиску й контролю ззовні?

Низьким

Аксіологічний, когнітивний, праксіологічний компоненти – це складові якого показника рівня соціально-рольової адаптації сім’ї?

Реабілітаційна культура сім’ї

Який з компонентів реабілітаційної культури сім’ї складається з принципів незалежного життя, ідеї компенсаторного розвитку, гуманістичні принципи й цінності?

Аксіологічний компонент

Який принцип аксіологічного компоненту реабілітаційної культури сім’ї покладений в основу моделі інвалідності, передбачає, що кожен інвалід може брати активну участь у житті суспільства за наявності альтернатив і вибору?

Незалежне життя

За основою якого принципу до дитини треба ставитися як до нормальної й орієнтуватися в її вихованні не на недолік або хворобу, а на збереження здоровя?

Ідеї компенсаторного розвитку

Який компонент реабілітаційної культури сім’ї дитини з особливими потребами вміщує знання із різноманітних галузей науки й практики, що сприяють виконанню завдань реабілітаційного процесу?

Когнітивний компонент

Який компонент реабілітаційної культури сім’ї дитини з особливими потребами вміщує різноманітні вміння та навички?

Праксіологічний компонент

Як називається алгоритм роботи, що характеризується певним продовженням співробітництва, особливістю діагностичного етапу, методів роботи, поставлених завдань, видів допомоги, що переважають?

Модель взаємодії з клієнтом

Яка модель взаємодії з сім’ями, що виховують дитину з обмеженими можливостями, передбачає повне взаєморозуміння людей у контексті існуючої дійсності й використання цих завдань для допомоги клієнту в розвиткові й посиленні свого потенціалу?

Психосоціальна модель

Провідна ідея якої моделі взаємодії з сім’ями, що виховують дитину з обмеженими можливостями, полягає в тому, щоб зрозуміти людину в ситуації; поєднати її почуття, переживання, вчинки із зовнішнім впливом і, встановивши причинно-наслідкові зв’язки, знайти вихід із ситуації?

Психосоціальна модель

Підтримка рівноваги між внутрішнім психічним життям людини й міжсистемними стосунками, які впливають на її життєдіяльність – це мата роботи, в межах якої моделі взаємодії з сім’ями, що виховують дитину з обмеженими можливостями?

Психосоціальна модель

Яка форма роботи з сімєю, що виховує дитину з обмеженими можливостями, є необхідною в умовах низької мотивації звернення сімей саме до соціально-педагогічної, психологічної допомоги?

Патронаж

На основі якого підходу практика роботи з родинами передбачає здатність всебічного аналізу передбачуваної ситуації й уміння здійснювати різноманітні дії?

Комплексного підходу

Який якісний метод оцінки ефективності роботи з сімями, що мають дітей з особливими потребами?

Метод «кейс-стаді»

Вкажіть методи оцінки, що застосовуються у соціальній сфері

Всі відповіді вірні