Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_ основи інклюз.освіти 3,5 курс ФПП Усик О.Ф..doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
486.4 Кб
Скачать

Тема № 4. Спеціальна освіта в Україні та модернізація освітньої галузі

Назвіть структури системи спеціальної освіти в Україні?

Вертикальна і горизонтальна

Яка структура спеціальної освіти базується на вікових особливостях учнів і рівнях загальноосвітніх програм?

Вертикальна

Яка структура спеціальної освіти враховує психофізичний розвиток дитини, особливості її пізнавальної діяльності та характер порушення?

Горизонтальна

Якими віковими періодами визначається вертикальна структура?

Всі відповіді вірні

У який віковий період діти з особливими потребами перебувають на домашньому утриманні, у дитячих дошкільних закладах, у будинках дитини?

Раннього дитинства (від 0 до 3 років)

В яких закладах можуть отримати спеціальну допомогу діти з порушеннями психофізичного розвитку (період раннього дитинства)?

Всі відповіді вірні

Назвіть заклади, які функціонують для дітей дошкільного віку з особливостями психофізичного розвитку.

Всі відповіді вірні

Вкажіть основні державні заклади для дітей з особливостями психофізичного розвитку шкільного віку.

Всі відповіді вірні

Скільки типів спеціальних закладів представляють горизонтальну структуру спеціальної освіти в Україні?

8

Вкажіть на форму організації діяльності з дітьми із вадами в розвитку, що забезпечують не лише виправлення порушень психофізичного розвитку, а й забезпечують вплив на особистість в цілому для досягнення позитивних результатів в її навчанні, вихованні та інтеграції у суспільство?

Корекційні заняття

Які наслідки має ізольованість дітей з психофізичними порушеннями?

Всі відповіді вірні

Який з недоліків сучасної системи спеціальної освіти призводить до низького рівня сформованості соціально-побутової компетентності учнів, незадовільна орієнтація в системі соціальних норм і правил, відсутність навичок самостійної життєдіяльності?

Недостатня соціально-практична спрямованість навчального процесу

До чого призводить недостатня індивідуалізованість та особистісна зорієнтованість навчально-виховного процесу у системі спеціальної освіти ?

Виникають труднощі емоційного та особистісного розвитку учнів, неадекватні уявлення про свої якості, здібності й можливості

Який з недоліків функціонування системи спеціальної освіти зумовлює низький рівень комунікативної компетентності, замкнутості, ізольованості?

Низька ефективність корекційно-розвивальних занять

Який з недоліків функціонування системи спеціальної освіти утруднює правильне комплектування спеціальних закладів й організацію відповідного навчання?

Відсутність ліцензійованого психолого-педагогічного інструментарію для діагностики порушень

Як називається освітня система, де головна мета визначалася як формування особистості за певними еталонами й підпорядкування власних інтересів державним з жжорсткою регламентацією навчального процесу?

Державоцентриська

Назвіть систему освіти, в якій домінує орієнтація на інтереси дитини, на задоволення її потреб.

Дитиноцентриська

Забезпечення можливості вибору освітньої установи та навчальної програми відповідно до індивідуальних особливостей дитини; здійснення стимулювання досягнень дітей у різних сферах діяльності; забезпечення соціально-педагогічного захисту дітей – це умови формування якої освітньої системи?

Дитиноцентриської

Який вчений наголошував « При всіх перевагах наша спеціальна школа відрізняється тим основним недоліком, що вона замикає свого вихованця… у вузьке коло шкільного колективу, створює відрізаний і замкнутий світ, де все прилаштовано і пристосовано до дефекту життя»?

Л.Виготський

На яких складових будується розвиток позитивного ставлення до ідеї інклюзії?

Всі відповіді вірні

Необхідно формувати почуття поваги до індивідуальних відмінностей; сприяти впровадженню інклюзивної практики проведення консультацій, заохочення співпраці; розширювати повноваження вчителів, надаючи їм певної автономії – це складові якої передумови успішного впровадження інклюзивної освіти?

Політика і лідерство, спрямовані на надання підтримки

Доповніть речення: «Зважаючи на історичні реалії нашої країни, де спеціальна освіта функціонує багато десятиліть, педагоги мають стати ….»

«Учителями всіх дітей»

До якого підходу як передумови успішного впровадження інклюзивної освіти належить твердження: «Інклюзія та загальна якість освіти покращаться, якщо вчителі адаптуватимуть методи викладання таким чином, аби вони відповідали найкращій практиці навчання»?

Гнучка навчальна програма і викладання

Батьки можуть допомагати в якості вчителів удома і в класі. Вони – захисники інтересів своєї дитини. Усвідомлюючи це, слід налагоджувати ефективну співпрацю з батьками. До якого підходу як передумови успішного впровадження інклюзивної освіти належить дане твердження?

Залучення громади

До інструментів рефлексії вчителів у роботі з дітьми з особливими освітніми потребами належать:

Всі відповіді вірні

Під час якого процесу важливо аналізувати й обговорювати всі аспекти інклюзивного досвіду?

Рефлексії

Що має забезпечувати ефективна школа (в т.ч. і інклюзивна)

Всі відповіді вірні

Що мають прийняти й усвідомити вчителі для впровадження інклюзії у шкільну практику?

Всі відповіді вірні

Серед чинників, які гальмують розвиток інклюзивної освіти називають:

Всі відповіді вірні

Як називають вчителів-новаторів, які впроваджують інклюзивне навчання?

Провідники змін

Які вчителі спираючись на власний досвід, можуть наводити переконливі аргументи в особистих бесідах, на педагогічних нарадах, засіданнях методичних об’єднань, семінарах, під час проведення майстер-класів чи тренінгів?

Провідники змін

Який принцип дає кращі результати для сприйняття філософії інклюзії, розвитку необхідних умінь і навичок, для впровадження нових педагогічних практик, втілення змін у діяльності навчального закладу?

«Рівний-рівному»