Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_ основи інклюз.освіти 3,5 курс ФПП Усик О.Ф..doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
486.4 Кб
Скачать

Тема № 8. Соціально-педагогічний супровід дітей з особливими потребами в закладах освіти

В чому головна проблема дитини з обмеженими можливостями?

Всі відповіді вірні

Продовжити твердження: «Дитина з особливими потребами досягає душевного й психічного здоровя, стає соціально-повноцінною особистістю, коли…..»

Адекватно оцінює своє становище й усвідомлює себе

Який напрям соціально-педагогічної роботи передбачає своєчасне виявлення дітей з обмеженими можливостями, фіксації їхніх даних?

Соціальна паспортизація особи

Який напрям роботи є важливою складовою і умовою успішної інтеграції дітей з обмеженими можливостями та розробки соціального супроводу?

Відвідування дітей удома і складання акту обстеження житлово-побутових та моральних умов проживання в сімї

Система впливу на дітей з обмеженими можливостями розрахована на особистість загалом , в єдності наступних компонентів (назвати їх).

Всі відповіді вірні

Вкажіть основний шлях корекції дітей з особливими потребами, який перебуває у нерозривній єдності з вихованням і розвитком, спрямований на формування новоутворень особистості дитини.

Навчання

Яка умова повинна дотримуватися для забезпечення корекційної спрямованості у процесі соціально-педагогічного супроводу?

Всі відповіді вірні

Назвіть сферу, де відбувається найбільш інтенсивний розвиток особистості учня.

У позакласній та позашкільній діяльності

Назвіть найефективніший метод роботи з дітьми з вадами в розвитку у процесу соціального супроводу, який допомагає дитині, самостійно вирішувати проблеми, залагоджувати конфлікти, адаптуватися до життя.

Ігротерапія

Яка робота повинна проводитися із здоровими дітьми для успішної інтеграції в їхнє середовище дитину з обмеженими можливостями?

Робота з формування толерантного ставлення до дітей з обмеженими можливостями

Яка проблема особливо актуальна у процесі розвитку дітей з особливими потребами?

Соціальної адаптації

Вкажіть основні напрямки процесу адаптації.

Всі відповіді вірні

Які вимоги висуваються до випускника з особливими потребами

Всі відповіді вірні

Який компонент активності і готовності дітей з особливими потребами до життя після навчання у школі характеризується як відповідальність за виконання завдань, почуття обов’язку, розширення простору соціальних інтересів?

Мотиваційний

Пізнання моральних норм (знання, вміння, навички як інструмент вирішення життєвих проблем – це який компонент активності і готовності дітей з особливими потребами до життя після навчання у школі?

Когнітивний

Знання про особливості діяльності, оволодіння необхідними прийомами й способами діяльності. Назвіть, який це компонент активності і готовності дітей з особливими потребами до життя після навчання у школі.

Орієнтаційно-операційний

Готовність до оптимального вирішення завдань; самоконтроль, уміння керувати своїми діями. Назвіть, який це компонент активності і готовності дітей з особливими потребами до життя після навчання у школі.

Оціночно-вольовий

Назвіть характерні особливості успішно соціалізованої дитини з особливими потребами.

Всі відповіді вірні

У якому розвитку використовуються наступні педагогічні підходи: моделювання (демонстрація) поведінки, встановлення чітких правил, зменшення дітей у групах, розуміння індивідуальних відмінностей, надання достатнього простору та широкого вибору матеріалів, логічна і відповідна реакція на поведінку?

Сприяння соціальному та емоційному розвиткові

Для сприяння якого розвитку використовуються наступні прийомі: опис дії дітей, заохочення рольової гри з вербальними і невербальними переговорами, використовуйте відкриті запитання, що потребують розгорнутих відповідей?

Сприяння розвитку мовних навичок

До якого з компонентів навчальних занять з розуміння мови відносять наступні підходи: пояснюйте дітям, що, на вашу думку, намагається висловити дитина за допомогою невербальних засобів, прийомів, жестів чи міміки; під час читання оповідань зупиняйтеся й узагальнюйте прочитане, закінчивши читання, пропонуйте малятам намалювати образи, що виникли в їхній уяві?

Учіть дітей слухати і намагатися розуміти інших

Назвіть сприятливі умови середовища для когнітивного розвитку.

Всі відповіді вірні

При сприянні якому розвитку використовуються прийоми сортування і групування?

Сприяння розвитку когнітивних умінь

Для сприяння якому розвитку використовуються такі специфічні педагогічні прийоми: розробка еквівалентних вправ, поширення, поступове зменшення кількості підказок, паралельні коментарі, підкріплення, зворотна послідовність?

Сприяння розвитку когнітивних умінь

Розкрийте суть методу моделювання, який застосовується у сприянні когнітивному розвитку дитини,

Демонстрація поведінки

Розкрийте суть методу індивідуалізація, який застосовується у сприянні когнітивному розвитку дитини.

Корекція завдань відповідно до потреб і особливостей конкретної дитини

Персоналізовані повідомлення або знаки-це суть якого методу, який застосовується у сприянні когнітивному розвитку дитини.

Використання словесних і невербальних підказок

На розвиток яких якостей спрямовані наступні підходи у роботі з дітьми: Пропонуйте малятам носити, піднімати і кидати легкі речі; за допомогою танцювальних вправ розвивайте в дітей гнучкість; організовуйте прогулянки на нерівній місцевості?

На розвиток сили мязів

Тривалість сну, якість медичного обслуговування, повноцінність харчування у комбінації з генетичними чинниками, визначають потенціал якого розвитку?

Фізичного розвитку дитини

При плануванні індивідуальних фізичних вправ які враховуються чинники

М’язовий тонус, контроль мязів, сила мязів