Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_ основи інклюз.освіти 3,5 курс ФПП Усик О.Ф..doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
486.4 Кб
Скачать

Тема № 1. Діти з особливостями розвитку

Який термін використовується в Конвенції ООН про права дитини щодо осіб з обмеженими можливостями?

Неповноцінні

Який термін домінує у законодавчих документах щодо осіб з вадами розвитку?

Інвалід

Яким терміном визначається особа, що не може самостійно забезпечувати повністю або частково потреби нормального особистого та/чи соціального життя з причин вад – вроджених або набутих – його (або її) фізичних чи розумових здібностей?

Інвалід

Який термін зустрічається у Законі Україні «Про освіту» стосовно інвалідності?

Діти, які потребують корекції фізичного та (або) розумового розвитку

Вкажіть термін, під яким розуміють особу, яка в наслідок порушення здоров’я, потребує спеціальних умов для організації сімейного та соціального оточення й саморегуляції.

Людина з особливими потребами

Обмеження в можливостях, обумовлені фізичними, психічними, сенсорними, соціальними та іншими бар’єрами, які не дозволяють людині інтегруватися в суспільство і брати участь у житті сім’ї та держави на тих самих умовах, що й інші члени суспільства. Вкажіть термін даного визначення

Інвалідність

Втрата чи аномалія психічних або фізіологічних функцій, елементів анатомічної структури, що утруднює певну діяльність. Вкажіть термін даного визначення.

Недуга

Утрата здатності (внаслідок дефекту) виконувати певну діяльність у межах того, що вважається нормою для людини. Вкажіть термін даного визначення

Обмежена можливість

Наслідок дефекту чи обмежена можливість конкретної людини, що перешкоджає чи обмежує виконання нею певної нормальної ролі, виходячи з вікових, статевих чи соціальних факторів. Вкажіть термін даного визначення

Недієздатність

Тимчасові чи постійні відхилення в розвитку і (або) функціонуванні органу (ів) людини; хронічні соматичні захворювання; інфекційні захворювання – це сутність якого виду відхилень?

Фізичні

Пошкодження мозку; порушення розумового розвитку; затримка психічного розвитку; психопатія - це сутність якого виду відхилень?

Психічні

Який з видів відхилень поєднує у собі фізичних та психічних відхилень (дитячий церебральний параліч тощо)?

Слабкі

Поєднання фізичних та психічних відхилень, за яких здобуття освіти в обсязі державних стандартів є неможливим (ідіотія, аутизм тощо) - це сутність якого виду відхилень?

Важкі

Такі види порушення здоров’я як ДЦП, сліпота, глухота, розумова відсталість, вроджені вади серці відносяться до якої групи інвалідності?

Інваліди з дитинства

До якої групи інвалідності відносяться наступні вади порушення здоров’я: ураження вегето-судинної, ендокринної, шлункової та інших систем організму?

Інваліди через захворюваність

Для дітей з яким діагнозом, окрім рухових дефектів, характерна й загальна недорозвиненість, порушення мовлення, психіки, проблеми в самообслуговуванні, але під час навчання вони добре все засвоюють?

ДЦП

Спастична диплегія, геміпаретична, гіперкінетична, подвійна геміплегія, атонічно-астенічна – це форми якої групи захворювань?

Вади опорно-рухового апарату

Яке захворювання виникає у дитини внаслідок ушкодження головного та спинного мозку на ранніх етапах формування?

ДЦП

Які виділяють форми ДЦП (за К.А. Семеновою

Всі відповіді вірні

З якою формою ДЦП діти можуть навчатися за загальноосвітньою програмою, тому що інтелект збережений?

Спастична диплегія

У дітей вражені ноги, часто спостерігається затримка психічного розвитку, але вони можуть навчитися самообслуговуванню. Назвіть форму ДЦП.

Спастична диплегія

При якій формі розумової відсталості IQ дорівнює 50-70?

Дебільності

За якої форми олігофренії за значної емоційної та соціальної незрілості можуть зявитися наслідки обмеження соціальної ролі?

Дебільності

Вкажіть середній ступінь розумової відсталості, при якому IQ дорівнює 20-49.

Імбецильність

У хворих на яку форму олігофренії мислення вирізняється конкретністю, нездатністю до створення понять, недостатньо розвиненим мовленням із аграматизмами, загальною моторною недостатністю?

Імбецильність

Діти, хворі на яку форму олігофренії не можуть навчатися за програмою допоміжних шкіл для розумово відсталих осіб?

Імбецильність

При якій формі розумової відсталості IQ менше 20?

Ідіотія

При якій формі розумової відсталості характерною рисою поведінки хворих є в’ялість, загальмованість, обмеженість рухів, одноманітне рухливе збудження зі стереотипними розгойдуванням тудуба, розмахуванням кінцівками, лясканням у долоні?

Ідіотія

У хворих на яку форму олігофренії, можна спостерігати вияви агресії (ауто агресії)?

Ідіотія

При якій формі олігофренії IQ становить 90?

Синдром Дауна

При якому захворюванні, яке відноситься до вад інтелектуального розвитку, достатня любов батьків може зняти негативний вплив вади на дитину?

Синдром Дауна

Від якої вади інтелектуального розвитку не можна захиститися, бо це генетичне захворювання?

Синдром Дауна

До стійких психічних розладів належать наступні аспекти:

Зміна інтелекту, темпераменту, характеру

Які хвороби відносять до психічних?

Всі відповіді вірні

Який діагноз ставиться на основі гіперактивності й таких поведінкових симптомів, як збудження, роздратованість та нервозність?

Манія

Назвіть соціальну категорію, яка належить до групи найбільшого ризику щодо афективних розладів.

Всі відповіді вірні

Яке з психічних захворювань може виникнути як прямий наслідок первинної шкільної поразки, відчуття своєї неповноцінності?

Страх

Шизоїдний, параноїдний, афективний, тривожний, змішаний – це типи якої вади розвитку?

Розлади особистості

Який синдром є формою деменції, яка зявляється в ранньому дитинстві, і часто пов’язана з якоюсь прогресуючою патологією мозку?

Дитячий дезінтегративний психоз

Вкажіть тип органічних психічних розладів за даними ознаками: у дітей виникає озлобленість, пригніченість, напруженість; вона непривітна, всім незадоволена; з’являються страхи, схильність усе руйнувати.

Дисформійні розлади

Визначте тип органічних психічних розладів за даними ознаками: діти важко адаптуються в незвичайних умовах; у них спостерігається багато хаотичних рухів; вони скаржаться на головний біль, ні до чого не виявляють інтересу, часом мають нестійкі марення, легко лякаються й погано орієнтуються в ситуації.

Психогенна депресія

Діти зациклюються на якійсь нереальній події, на нереальних тілесних відчуттях, частина з них вважає себе приреченою на смерть, просять урятувати їх. Назвіть тип органічного психічного розладу.

Іпохондричні реакції

Нерівномірний розвиток психіки з порушенням переважно соціального міжособистісного сприйняття й функцій спілкування – це який тип органічного психічного розладу?

Аутичні розлади

Який органічний психічний розлад визначається як неспроможність знайти в собі сенс власного існування через брак відчуття безпеки, необхідної для зустрічі зі світом?

Аутичні розлади

У яких заняттях артисти показують найнижчі результати?

У вербальних заняття

Застосування ото токсичних антибіотиків, підвищення загального радіаційного фону, збільшення числа вірусних захворювань, алкогольна та інша інтоксикація під час вагітності – це загальні тенденції збільшення випадків якого захворювання?

Туговухості та глухоти

Як називається форма порушення мовлення, що виражається втратою спроможності користуватися словами й фразами як засобом висловлювання думок внаслідок ураження мозку?

Афазія

Брак або обмеження мовлення внаслідок недорозвитку або ураження мовних зон великих півкуль кори головного мозку – це яка форма порушення мовлення?

Алалія

Назвіть порушення мовлення, хворобу, яка спричинена мікрозмінами центральної нервової системи людини?

Заїкання

Пізній розвиток мовлення дитини, складні недоліки її звуковимови – це найпоширеніша причина якого порушення мовлення?

Заїкання