Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т_ основи інклюз.освіти 3,5 курс ФПП Усик О.Ф..doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
486.4 Кб
Скачать

Тема № 3. Досвід реалізації інклюзивної освіти в країнах Європи

Яка країна посідає чільне місце у впровадженні ідей інтегрованого та інклюзивного навчання?

Італія

Назвіть країну, яка однією з перших визнала інтегративне та інклюзивне навчання найприйнятнішою для неповносправних дітей формою здобуття освіти.

Італія

В якій країні під тиском громадськості у 1971 р. був ухвалений новий «Закон про освіту», який законодавчо закріпив право батьків на вибір навчального закладу, визначив статус масових шкіл, де навчаються всі діти з проблемами в розвитку, забезпечив державну підтримку щодо здобуття освіти дітям з особливостями психофізичного розвитку?

Італія

Вкажіть країну, в якій у 1977р. були розроблені додатки до «Закону про освіту», де визначалося, що діти з особливостями розвитку мають ходити до школи поблизу домівки та навчатися у класах разом зі своїми однолітками?

Італія

Які аспекти зазначалися у додатках до «Закону про освіту» (1977р. Італія)?

Всі відповіді вірні

Вкажіть країну, де в освітніх департаментах провінцій функціонують консультативні служби, до складу яких входять різнопрофільні фахівці, адміністратори шкіл, працівники управлінь освіти, представники громадських організацій, за необхідності долучаються спеціалісти служб охорони здоровя.

Італія

Які характерні особливості інклюзивного навчання в Італії?

Всі відповіді вірні

Назвіть країну в якій функціонувала добре налагоджена система спеціальної освіти, до складу якої входили спеціальні школи для дітей з порушеннями зору та слуху, порушеннями опорно-рухового апарату, інтелектуальними вадами, емоційно-вольовими розладами та комплексними порушеннями розвитку.

Австрія

В якій країні була розроблена експериментальна програма, яка передбачала апробацію чотирьох моделей інтегрованого навчання, зокрема:інтегровані класи?

Австрія

Назвіть країну, в якій для дітей з особливостями розвитку розроблялася індивідуальна навчальна програма, що передбачала надання психолого-педагогічної допомоги; взаємодіючі класи,

Австрія

Вкажіть особливості малокомплектних класів, які діяли в Австрії.

Всі відповіді вірні

В якій країні функціонують центри спеціальної освіти, які несуть відповідальність за навчання дітей з особливими потребами в масових загальноосвітніх закладах і координують роботу всіх фахівців, залучених до цього процесу?

Австрія

Які функції покладаються на спеціалістів центрів спеціальної освіти в Австрії?

Всі відповіді вірні

В якій країні психолого-педагогічну підтримку, в тому числі і певні корекційно-реабілітаційні послуги, учням з особливими потребами у школах надають спеціальні педагоги, які переважно, є штатними працівниками цих закладів?

Австрія

В якій країні правовою основою осіб з обмеженими можливостями здоровя є «Закон про спеціальну освіту», ухвалений у 1970 р.

Бельгія

В якій країні функціонують вісім типів спеціальних закладів?

Бельгія

Вкажіть типи закладів, які функціонують у Бельгії.

Всі відповіді вірні

В якій країні психолого-медико-соціальні центри функціонують у системі масової та спеціальної освіти?

Бельгія

У чому полягає допомога спеціалістів ПМС-центрів у Бельгії?

Всі відповіді вірні

В якій країні організовуються наступні освітні заклади: муніципальні освітні заклади, громадські освітні заклади, приватні заклади

Бельгія

Вкажіть складові моделі спільного навчання дітей з особливими освітніми потребами разом зі своїми однолітками у Бельгії.

Всі відповіді вірні

Назвіть країну, де «Законом про спеціальну освіту» передбачено: безкоштовне обов’язкове навчання дітей з особливостями психофізичного розвитку (з 6 до 18 років) терміном 12 років, хоча за певних обставин він може бути подовжений; географічну доступність та наявність в кожному районі країни всіх типів спеціальних шкіл.

Бельгія

Вкажіть країну, у школах з інклюзивним навчанням якої спеціальні педагоги працюють як у штаті закладу, так і запрошуються за угодами зі спеціальних шкіл.

Бельгія

В якій країні залучення до навчального процесу педагогів зі спеціальних шкіл дає можливість використовувати відповідні досвід та знання, а також усувати бар’єри між спеціальною та загальною освітою?

Бельгія

Адміністративні органи несуть повну фінансову та організаційну відповідальність за кожного інтегрованого учня і сприяють задоволенню його особливих потреб. Назвіть країну, де це є дієвим.

Бельгія

Вкажіть країну, де розвиток системи спеціальної освіти характеризується логікою побудови і відсутністю не апробованих варіантів навчання.

Голландія

В якій країні вже наприкінці 40-х років спостерігалося значне зростання кількості спеціальних закладів, кількості дітей в системі спеціальної освіти та збільшення типів спеціальних шкіл?

Голландія

В якій країні визнали, що спеціальна освіта могла стати інструментом, який сприяє сегрегативним суспільним установкам?

Голландія

Назвіть країну, де було відкрито альтернативний спеціальний заклад, де навчалося 35% діти з особливими потребами; школа мала 12 класів по 40 учнів, не одержувала ніякої додаткової підтримки.

Голландія

Які служби було відкрито у школах Голландії, для дітей, які відрізнялися від однолітків певними особливостями?

«Служби шкільного консультування»

Яку роботу проводили спеціалісти «служб шкільного консультування» у Голландії?

Всі відповіді вірні

В якій країні у 1991 р. було схвалено урядом освітній проект «Внутрішня підтримка» щодо створення і функціонування шкільних служб?

Голландія

В якій країні на підставі досліджень роботи з дітьми з особливими потребами було започатковано національний проект «Крок за кроком до школи»?

Голландія

Вкажіть країну, в якій за наявності у масовій школі значної кількості дітей, які потребують особливої уваги, у штат навчального закладу зараховуються спеціальні педагоги, які опікуються учнями з особливими потребами, надають консультативну допомогу їхнім батькам?

Голландія

Назвіть країну, яка ратифікує всі міжнародні угоди щодо здобуття освіти неповносправними.

Швеція

В якій країні Міністерством освіти у 1980 р. було затверджено нормативно-правовий документ під назвою Навчальний план?

Швеція

Вкажіть країну, яка з 1986 року реформувала спеціальні школи для дітей з порушеннями зору.

Швеція

В якій країні всі діти з ослабленим зором навчаються у школах за місцем проживання , а необхідну допомогу отримують у Національному медичному центрі та його філіях?

Швеція

Назвіть країну, в якій у 1989 р. було ухвалено «Закон про середню освіту», де інклюзивне навчання визначено основною формою здобуття освіти неповносправними.

Швеція

Скільки типів спеціальних шкіл функціонує в Швеції?

4

Вкажіть на типи спеціальних шкіл, які функціонують у Швеції.

Для дітей з помірною розумовою відсталістю; з легкою розумовою відсталістю; з труднощами у навчанні; для дітей з комплексними порушеннями

Хто в Швеції визначає освітній маршрут дитини з особливими потребами, розробляє індивідуальні навчальні програми для таких дітей?

Спеціалісти Центру дитячої реабілітації

Вкажіть орган, який є відповідальним у Швеції за надання підтримки сімям дітей з особливими потребами.

Агентство Спеціальної Освіти

Члени якої організації, опікуються дітьми з особливими освітніми потребами, допомагають муніципальним органам влади забезпечити всі умови для навчання таких школярів, проводять курсу підвищення кваліфікації педагогів, їх асистентів, батьків та всіх фахівців, що задіяні в цьому процесі

Радники Агентства Спеціальної Освіти

Назвіть країну, в якій завдяки діяльності громадської батьківської організації «Життєва допомога», Міністерством у справах освіти, релігії і культури були ухвалені нормативно-правові акти, які засвідчили що кожна дитини з обмеженими можливостями має право на вибір навчального закладу?

Німеччина

Вкажіть основоположний освітній документ з організації спільного навчання дітей з порушеннями розвитку та їхніх здорових однолітків, який був ухвалений у Німеччині у 1972 р.

«Рекомендації з організації спеціального навчання»

В якій країні організація інклюзивного навчання вирізняється варіативністю його організації, що зумовлена відмінностями у законодавстві Земель?

Німеччина

Які угрупування здійснюють психолого-педагогічний супровід інклюзивного навчання у Німеччині?

Педагогічні центри

Які функції покладаються на представників педагогічних центрів у Німеччині?

Всі відповіді вірні

Вкажіть заклад, який функціонує поза межами шкіл і фінансується органами місцевого самоврядування у Німеччині.

Всі відповіді вірні

В якій країні паралельно із системою спеціальних освітніх установ, де перебувають діти, переважно, зі складними порушеннями, функціонують заклади інклюзивного навчання?

Німеччина

У яких країнах, базою для інтеграції дітей з особливими потребами слугував принцип «нормалізації»

Скандинавії

У якій країні перша офіційна резолюція щодо інтегрованого навчання була затверджена у 1969р.?

Данія

У якій країні, з метою усунення сегрегації інвалідів від суспільства, у 1975 році було ухвалено Громадянський Акт (Акт про освіту всіх дітей-інвалідів)?

США

Вкажіть країну, де у 1981 р. прийнято Громадянський закон, в якому з’явилося поняття «особливі освітні потреби».

Велика Британія

У якій країні батьки стали рушійною силою, що призвела до змін в освіті стосовно дітей з особливостями розвитку

Австрія

Які центральноєвропейські країни входили до складу Європейської агенції розвитку освіти людей з особливими потребами?

Чехія, Словаччина, Польща, Угорщина

В якій країні Акт про освіту від 2002 року затвердив рівні права для студентів з особливими потребами, які навчаються у вищих навчальних закладах?

Угорщина

В якій країні спеціальні школи організовувалися відповідно до вікової категорії – дошкільного віку; віку обов’язкової освіти; старшого шкільного віку і віку професійної освіти?

Чехія

В якій країні у Постанові Міністра Національної освіти від 1993р.містить принципи організації догляду за учнями з особливими потребами, а також принципи інтегрованого навчання к дошкільних закладах та у середніх школах?

Польща

В якій з центральноєвропейських країн започатковано групи підтримки із раннього втручання разом із батьками?

Польща

В якій країні рішення батьків відіграє важливу роль, оскільки саме батьки мають право обирати ту чи іншу школу й право останнього слова?

Чехія

Назвіть країну, в якій батьківська думка важлива, але рішення про направлення учня до спецшколи перебуває в компетенції старшого вчителя спецшколи.

Словаччина

В якій країні директор школи зобов’язаний ініціювати переведення учня у разі зміни його становища?

Чехія

В якій країні має місце так звана зворотна інтеграція: всі спецшколи мають дозвіл надавати навчання для не інвалідних дітей?

Чехія