Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
управлінський облік.pdf
Скачиваний:
469
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.18 Mб
Скачать

396

 

 

 

 

 

Глава 9

 

 

 

 

 

 

 

 

Продовження табл. 9.1

 

 

 

 

 

 

 

 

Показник

Вид продукції

 

Разом

 

А

Б

В

 

 

 

 

 

Разом поточних змінних витрат

130000

102000

26000

 

258000

Довгострокові змінні витрати

 

 

 

 

 

– налагодження устаткування:

 

 

 

 

 

 

кількість партій

20

20

32

 

72

 

сума витрат

10000

10000

16000

 

36000

– пакування продукції:

 

 

 

 

 

 

кількість замовлень

20

30

30

 

80

 

сума витрат

6000

9000

9000

 

24000

– витрати на збут:

 

 

 

 

 

 

кількість замовників

4

24

32

 

60

 

сума витрат

2400

14400

19200

 

36000

– адміністративні витрати:

 

 

 

 

 

 

кількість замовлень

20

30

30

 

80

 

сума витрат

16000

24000

24000

 

64000

Разом довгострокових змінних

34400

57400

68200

 

160000

витрат

 

 

 

 

 

Всього витрат на продукцію

164400

159400

94200

 

418000

Прибуток (збиток), грн

135600

80600

(44200)

 

172000

9.3. Комплексне управління витратами

Використання традиційних систем управлінського обліку по6 будовано на порівнянні фактичних витрат з плановими (бюд6 жетними, нормативними), виявленні відхилень та їх причин і винуватців, здійсненні коригуючих дій, які забезпечують відповідність фактичних результатів попередньо встановленим. Основна увага при цьому зосереджується на недопущенні пере6 витрат, а не на скороченні витрат.

Всебічне управління витратами спрямоване в першу чергу не на стримування зростання витрат, а на їх скорочення. Багато підходів, що використовуються для цього, взагалі не передбача6 ють застосування облікових методів, тоді як традиційні системи управління витратами базуються саме на обліковому підході.

До складу комплексного управління витратами входять ті види діяльності, якими користуються менеджери для скорочен6 ня витрат на різних стадіях життєвого циклу продукту. Бухгалте6 ру6аналітику важливо знати підходи, які можуть використовува6 тися для скорочення витрат, навіть якщо не всі з них спирають6 ся на облікову інформацію. Серед таких підходів найважливіши6 ми на сучасному етапі є: калькулювання витрат за час життєвого

Стратегічний управлінський облік

 

397

 

циклу продукту, цільове калькулювання, калькулювання витрат за системою кайзен і т. ін.

9.3.1. Калькулювання витрат за весь життєвий цикл продукту

Процедури традиційного управлінського обліку основну увагу приділяють виробничому етапу життєвого циклу продукту. До6 виробничі (дослідження, розробка і проектування) та післяви6 робничі витрати розглядаються як витрати звітного періоду і у розрахунок собівартості не включаються, а отже, не входять до сфери інтересів традиційного управлінського обліку.

Калькулювання життєвого циклу продукту оцінює і обліковує витрати за весь термін життя продукту з метою визначення, чи забезпечують прибутки, одержані від нього на етапі виробницт6 ва, відшкодування витрат на довиробничій та післявиробничій стадіях. Така калькуляція допомагає менеджерам зрозуміти доцільність розробки і виготовлення продукції та виявити ділян6 ки, на яких зменшення витрат може бути найбільш ефективним.

Дослідженнями доведено, що приблизно 80% витрат на про6 дукт визначаються на етапі планування і проектування, коли проектувальники визначають його конструкцію, матеріали, ди6 зайн, технологію тощо. Звичайно, більшість цих витрат буде по6 несено на етапі виробництва, але тоді вже мало що можна буде змінити. Тому комплексне управління витратами з метою їх змен6 шення може бути найбільш ефективним саме на етапі плануван6 ня і проектування, а на етапі виробництва основна увага при6 діляється попередженню перевитрат, а не зменшенню витрат.

Усвідомлення витрат, понесених на різних етапах життєво6 го циклу продукту, стало підґрунтям появи цільового калькулю6 вання, при якому основна увага приділяється управлінню витра6 тами на етапі планування і проектування продукту.

Цільове калькулювання – це стратегія, за якою компанія спершу визначає можливу прийнятну ціну нового виробу та його граничну собівартість, а вже потім проектує сам виріб, визначає вихідні матеріали, дизайн і технологію виробництва, яка забез6 печить досягнення визначеної мети.

Цільове калькулювання собівартості – це метод, орієнтова6 ний в першу чергу на споживача. Визначення прийнятної ціни базується на результатах маркетингових досліджень ринку відпо6 відного продукту. Потім визначають бажану норму прибутку та цільову собівартість. Останню порівнюють з прогнозною собівар6 тістю нового продукту і шукають шляхи доведення останньої до рівня не вищого за цільову собівартість.

398

 

Глава 9

 

Основною рисою цільового калькулювання є застосування командного підходу для досягнення цільової собівартості. До складу команди, що розробляє новий продукт, входять проекту6 вальники, інженери, спеціалісти з постачання, виробництва, мар6 кетингу, управлінського обліку та ін. Такий підхід гарантує, що жодна функціональна група не отримає переваги та будуть вик6 лючені характеристики, які підвищують виробничі витрати, але не сприяють зростанню ринкової вартості продукту. Якщо ж цільові витрати не можуть бути одержані, то продукт виробляти недоцільно. У той же час досягнення рівня цільових витрат не повинно здійснюватися за рахунок усунення необхідних функцій або характеристик продукту, які призведуть до зменшення його споживних властивостей і ціни продажу.

Для досягнення цільових витрат команди проектувальників застосовують ітеративний підхід (періодичне повернення до ви6 хідних параметрів доки не буде визначена конструкція, яка за6 безпечить бажаний рівень цільових витрат), інженерний аналіз та аналіз вартості.

Інженерний аналіз – це вивчення аналогічного продукту кон6 курента з його розбиранням на окремі деталі з метою досліджен6 ня їх функціонального призначення, вихідних матеріалів, конст6 рукції та технології виготовлення, що дає змогу знайти шляхи поліпшення конструкції продукту і зменшення його вартості.

Аналіз вартості (функціонально вартісний аналіз) – це сис6 темний комплексний аналіз факторів, які визначають функціо6 нальну придатність виробу та вартість здійснення окремих функцій. Мета функціонально6вартісного аналізу – забезпечити цільові витрати за рахунок:

а) визначення тих характеристик продукту, які можна по6 кращити, скоротивши витрати без погіршення функціонального призначення продукту;

б) усунення з конструкції непотрібних функцій, які роблять її більш дорогою, але за які споживачі не бажають платити.

Вартість кожної функції продукту порівнюють з прийнят6 ними для споживачів вигодами, що забезпечуються даною фун6 кцією. Якщо вартість функції перевищує вигоди для споживача, то така функція або ж повинна бути усунута, або модифікована, щоб затрати на неї стали меншими.

Крім цільового калькулювання японські компанії широко використовують калькулювання витрати за методом кайзен (калькулювання для безперервного удосконалення).

Стратегічний управлінський облік

 

399

 

Кайзен – японський термін, що передбачає покращання процесу виробництва не за рахунок значних інновацій, а невели6 кими порціями. Основні відмінності методу кайзен від цільового калькулювання такі:

1)цільове калькулювання застосовують на етапі проектування продукту, а калькулювання за методом кайзен – на етапі вироб6 ництва;

2)при цільовому калькулюванні основна увага приділяється самому продукту, його конструкції, а при калькуляції кайзен – виробничим процесам, підвищенню їх ефективності;

3)цільове калькулювання виконують головним чином інже6 нерно6технічні працівники та спеціалісти, а калькуляція кайзен передбачає надання більш широких повноважень рядовим вико6 навцям (робітникам та керівникам нижчого рівня управління). При цьому вважають, що останні краще знають, як можна по6 кращити технологічні процеси, ніж інженери6проектувальники.

Отже, найважливішою характеристикою калькуляції кайзен

єте, що робітники стають відповідальними за покращання про6 цесів та зменшення витрат.

Послідовність розробки та взаємозв’язок цільового кальку6 лювання і системи кайзен показано на рис. 9.3.

9.3.2. Витрати на якість

Щоб успішно конкурувати на ринку, підприємствам необ6 хідно постійно орієнтуватися на потреби споживача: підвищува6 ти якість продукції, її надійність, своєчасність поставки тощо. У таких умовах якість продукції стає одним з ключових конкурент6 них показників, що вимагає дослідження інформації про витра6 ти на якість та їх ефективність. За даними наукових досліджень, у Великобританії витрати на якість коливаються від 5 до 15% загальних надходжень від реалізації продукції [6, с. 547].

Комплексне управління якістю – ситуація, коли всі бізнес6 функції спрямовані на забезпечення постійного підвищення якості, адже дешевше випускати продукцію потрібної якості з пер6 шого разу, ніж витрачати додаткові ресурси на виявлення браку, проведення повторних робіт, відправлення браку у відходи тощо.

Для контролю та оцінки витрат на якість необхідні спеціальні звіти, в яких доцільно відображати інформацію про такі витрати:

1) щодо забезпечення виробництва якісної продукції – вит6 рати на планово6попереджувальне технічне обслуговування об6 ладнання, планування якості, підготовку персоналу, додаткові витрати на придбання більш якісних матеріалів тощо;

400

Глава 9

Маркетингове

Перспективна ціна майбутнього виробу,

дослідження

прийнятна для ринку

Фінансовий

Бажана форма прибутку на капітал,

розрахункова сума прибутку з одиниці

аналіз

продукції

 

Управлінський

Цільова сума витрат (цільова

аналіз

собівартість одиниці продукції)

 

Конструювання

Багатопрофільна група

Інженерно-технічне обґрунтування

проектувальників

 

 

Розробка технології виробництва

Функціонально-

Розрахункова собівартість одиниці

вартісний аналіз

продукції

Дослідне

Виготовлення дослідних зразків,

удосконалення самого виробу та

виробництво

технології виробництва

 

Основне

Фактична собівартість продукції

виробництво

масового виробництва

 

Система кайзен – безперервне

 

удосконалення

Рис. 9.3. Системи цільового калькулювання та безперервного удосконалення

2)на оцінювання якості – утримання працівників, що здійснюють контроль якості, проведення аудитів якості, дослід6 ження думки споживачів і т. ін.;

3)на усунення браку, виявленого на підприємстві до відправ6 лення продукції замовнику (внутрішнього браку);

4)на ліквідацію наслідків браку, виявленого споживачами продукції (зовнішнього браку) – повернення і заміна товару, га6 рантійний ремонт і т. ін.

Перші дві групи витрат називають витратами на забезпечен6 ня якості, а останні дві – витратами за невідповідність якості.

На практиці визначити і врахувати точно всі витрати на якість (особливо втрати прибутку через неякісну продукцію) неможли6

Стратегічний управлінський облік

 

401

 

во. Але спеціалісти вважають оптимальним варіантом політику досягнення нульового браку. У цьому випадку основна увага при6 діляється безперервному удосконаленню якості, а кінцевою ме6 тою є повна відсутність браку і усунення витрат за невідповідність якості. Рівень досягнення нульового браку вимірюється числом бракованих одиниць з розрахунку на один мільйон випущених одиниць продукції (PPM –parts per million).

Для підвищення рівня задоволеності споживачів у сучасних умовах значну увагу приділяють аналізу ланцюга витрат, як взає6 мопов’язаному набору видів діяльності, які створюють цінність, починаючи від заготівлі сировини до використання виготовле6 ного продукту споживачами (рис. 9.4).

Постачальники

 

Виробник

 

 

Споживачі

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стратегія і адмінистрування

 

 

 

 

 

Витрати

 

Дослід-

Проек-

Вироб-

Марке-

Дистри-

Обслуго-

 

Витрати на

 

 

на прид-

 

ження і

тування

ництво

тинг

б’юція

вування

 

після-

 

 

бання

 

розроб-

про-

 

 

 

спожи-

 

продажне

 

 

сирови-

 

ки

дукту

 

 

 

вачів

 

обслуго-

 

 

ни

 

 

 

 

 

 

 

 

вування

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 9.4. Ланцюг витрат

Координація окремих складових ланцюга витрат створює умови для підвищення якості задоволення споживачів. При цьо6 му кожна наступна ланка ланцюга витрат розглядається як спо6 живач продукції попередньої ланки. Якщо кожна ланка ланцюга задовольняє вимоги своїх замовників (наступних ланок), то за6 доволення кінцевого споживача буде гарантовано. Такий підхід передбачає постійний аналіз взаємозв’язків як з постачальника6 ми сировини, так і з споживачами продукції з метою взаємної вигоди (наприклад, за рахунок зменшення транспортних витрат при раціональному розміщенні підприємств постачальників і споживачів).

Ще одним напрямком досліджень з метою підвищення якості продукції є порівняння з еталоном (бенчмаркінг), тобто порівнян6 ня своїх виробів з кращими світовими зразками. Таке порівнян6 ня вигідне з точки зору витрат, адже створює можливості еко6 номії часу і коштів для досягнення мети, не повторюючи поми6 лок інших підприємств, не дублюючи їх дій, а використовуючи кращий позитивний досвід.

Такі основні напрямки дослідження витрат на якість.