Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_2.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
360.96 Кб
Скачать

2.3. Апробація висадкових насінників

Апробацію висадкових насінників проводять на початку достигання насіння, а насінників компонентів гібридів на стерильній основі, крім того, і на початку ма­сового цвітіння.

До проведення польової апробації апробатор перевіряє документи на посадко­вий матеріал: акти апробації маточних (репродукційних) буряків, кагатних журна­лів і акти на посадку коренеплодів, з'ясовує дотримання норм просторової ізоляції, встановлює площі насінників, їх агротехніку та дотримання рекомендованої схеми розміщення компонентів на ділянках гібридизації.

Стерильність та однонасінність ЧС компонента диплоїдного і триплоїдного гіб­рида визначають на початку масового цвітіння насінників. У цей час вивчається та­кож рівномірність розвитку, цвітіння та густота рослин запилювача. Перед збиран­ням базисного і гібридного насіння апробують насінники лише материнського (ЧС) компонента, оскільки рослини запилювача батьківського типу та багатонасінного компонента після цвітіння знищуються.

Для визначення фракційного складу, доброякісності, енергії проростання, схо­жості і очікуваного виходу кондиційного насіння на ділянках площею 5 м2 збирають насінники і, після їх обмолоту, відбирають проби насіння для аналізу.

За результатами польового обстеження насінників в присутності представників се­лекційної установи-оригінатора сорту (гібриду) і господарства складаються Акти апро­бації, в яких відображаються: назва гібриду, сорту, компоненту; місце вирощування, рік врожаю та репродукція висіяного насіння; атестат на насіння; площа насінників; прос­торова ізоляція; попередник; передпопередник; внесення органічних та мінеральних добрив; терміни посадки; схема посадки компонентів гібридів; площа живлення; за­бур'яненість посіву; загальний стан насінників; стерильність та однонасінність компо­нентів ЧС; дані польового аналізу; ураження хворобами; пошкодження шкідниками.

При заповненні Акта апробації насінників у розділ "Пропозиції апробатора" ап­робатор на підставі отриманих матеріалів польового обстеження насінників робить висновки про:

–знищення запилювачів після цвітіння;

–дотримання просторової ізоляції;

–обов'язкове проведення негативного добору на насінниках при вирощуван­ні базисного насіння

–окреме збирання, обмолот і очищення насіння з осередків, ураджених хворобами;

–знищення карантинних та інших бур'янів, насіння яких важко відокремлюєть­ся при очищенні вороху.

В результаті апробації визначається категорія посівів. До базисного від-носять насіння, якщо при його апробації встановлено: репродукційні буряки були посіяні передбазисним до гібридного, маточні буряки - базисним насінням компонентів схрещування, до фабричного насіння сортів-популяцій - якщо маточ­ні буряки посіяні насінням еліти.

Якщо насінники мають відхилення по одному із показників, апробатор разом з селекціонером (за необхідності - із залученням фітопатолога) роблять висновок про вибраковування насіння цієї категорії.

2.4. Апробація безвисадкових насінників

Апробацію безвисадкових насінників проводять чотири рази:

–восени - перед зимівлею (орієнтовно 5-15 листопада);

–весною - на початку фази розетки листків;

–на початку масового цвітіння;

–перед збиранням.

Підготовчі роботи та польове обстеження безвисадкових насінників здійснюєть­ся так само, як і маточних буряків та насінників при вирощуванні насіння висадковим способом. За результатами польового обстеження насінників в присутності представ­ників селекційної установи-оригінатора сорту (гібриду) і господарства складається Акт апробації безвисадкових насінників перед зимівлею та після перезимівлі.

В Акті апробації безвисадкових насінників перед зимівлею відображається: назва гібриду, сорту, компоненту; місце вирощування, рік врожаю та репродукція насіння; атестат на насіння; площа посіву; спосіб сівби; ширина міжрядь; норма висіву насіння, попередник; передпопередник; внесення органічних та мінеральних добрив; схема по­сіву компонентів ЧС гібрида; строки сівби; забур'яненість; ураження хворобами, шкід­никами; проведення поливів та розпушування грунту; загальний стан посіву; дані під­рахунку густоти при обстеженні; дані підрахунку густоти та аналізу викопаних проб; розподіл викопаних коренеплодів ЧС компонента та запилювача за масою до 10 г, 10...30 г, 30...50 г, більше 50 г; кількість рослин з ознаками кормових, столових буряків;

В Акті апробації безвисадкових насінників цукрових буряків після перезимівлі відображається: назва гібриду, компоненту, сорту; строки сівби; схеми посіву ком­понентів гібриду; стан безвисадкових насінників після перезимівлі з зазначенням площі посіву, площі збережених після перезимівлі посівів, причин загибелі; дані під­рахунку густоти при польовому обстеженні; зведені дані підрахунку насінників (за­гальна довжина рядків, кількість підрахованих рослин на 1 м рядка, загальна довжи­на рядків на 1 га, середня кількість рослин на 1 га); кількість рослин з ознаками кор­мових, столових буряків на 1 га.

За результатами апробації визначається категорія посівів. Безвисадкові насін­ники вибраковують, якщо густота після перезимівлі становить менше 50 тис./га не­рівномірно розміщених на площі рослин. При заповненні Актів апробації насінників у розділі "Пропозиції апробатора" ап­робатор на підставі отриманих матеріалів польового обстеження насінників дає ре­комендації щодо поліпшення стану насінників чи пересіву площ іншими культурами.

Керівник господарства знайомиться з результатами висновків обстеження насін­ників, репродуктивних і маточних посівів сортів-популяцій і гібридів цукрових бу­ряків, після чого дає гарантійне зобов'язання щодо збереження сортових якостей на­сіння, починаючи від збирання врожаю до його реалізації, виконання пропозицій ап­робатора, доведення до норм посівного стандарту та зберігання урожаю окремо від урожаю загальних посівів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]