Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_2.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
360.96 Кб
Скачать

2. Вирощуваннянасіння цукрових буряків

В Україні паралельно функціонують два способи вирощування насіння цукро­вих буряків: висадковий і безвисадковий. При цьому основні технологічні процеси виробництва насіння цукрових буряків однонасінних сортів і ЧС-гібридів однакові. Перспективним способом вирощування насіння вважається безвисадковий. Застосу­вання його на відміну від висадкового дає можливість зменшити обсяги технологіч­них операцій у 2...3 рази. За рахунок цього скорочується і цикл вирощування насін­ня з 24 до 12 місяців. Насіння цукрових буряків безвисадковим способом вирощують на зрошуваних землях Автономної Республіки Крим, південних районів Одеської та Херсонської областей. Посівні площі цієї культури в перелічених регіонах щорічно збільшуються і за обсягами виробництва вже випереджають висадкове насінництво.

Проте, головною перевагою безвисадкового способу насінництва є отримання ви­сокоякісного насіння, обумовлене тим, що в районах вирощування насіння безвисадко­вим способом, в період цвітіння, дозрівання, збирання врожаю створюються найспри­ятливіші умови за сумою ефективних температур і сонячної інсоляції, що в поєднанні зі зрошенням дає можливість отримати насіння з високою схожістю і доброякісністю.

Суть безвисадкового способу полягає в тому, що маточні коренеплоди восени не викопують, а залишають на зиму у ґрунті. Сприятливі метеорологічні фактори, а саме: висока се­редньодобова температура, невисока відносна вологість повітря, незначна кількість опадів і висока сонячна інсоляція в період дозрівання насіння у поєднанні із зрошен­ням дають змогу одержувати в південних районах України високоякісне насіння цук­рових буряків зі схожістю сировини 83...95%. Насіння, вирощене в цій зоні, відрізня­ється також і вищою енергією проростання, при цьому енергія проростання і схожість максимально наближені за показниками одна до одної. Крім того, це насіння харак­теризується, як правило, більшою масою власне насіння і меншою масою 1000 плодів, а також нижчою вологістю порівняно з насінням, вирощеним висадковим способом в центральних районах України. Слід відмітити, що насіння, вирощене безвисадковим способом у південних районах, більш вирівняне і являє собою переважно одну фрак­цію 3,5...4,5 мм, тоді як у центральних районах - дві фракції: 3,5...4,5 і 4,5...5,5 мм.

Однією з головних умов інтенсивної технології вирощування насіння безвисад­ковим способом є правильне розміщення його у сівозміні. Кращими попередниками безвисадкових насінників є: озимі на зелений корм, однорічні трави, горох, кукуруд­за на зелений корм і ранній силос, рання картопля, овочі і інші культури ранніх стро­ків збирання. Небажаними попередниками є озимі зернові культури.

Оптимальні строки сівби для вирощування насіння цукрових буряків без висадковим способом - третя декада серпня, збирання врожаю - на початку вересня наступного року. Кліматичний фактор в цих регіонах забезпечує збереження рослин у зимовий період на рівні 70... 100%, що підтверджує високу ефективність ви­рощування насіння в Криму, Одеській і Херсонській областях.

Дослідження українських науковців показали, що краще збереження рослин у зимовий період одержують, коли сіють з міжряддями 45 см, чи стрічкою (50 + 20 см), висіваючи 25 плодів на 1 пог. м рядка, або - з вузькими міжряддями (22,5 см) і нор­мою висіву - 12 плодів на 1 пог. м рядка. При цьому у 1,5...4 рази зменшується за­бур'яненість посівів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]