Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №7 el.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
134.14 Кб
Скачать

14

Лекція №7

7. Організація машинної інформаційної бази систем оброблення економічної інформації

7.1. Поняття машинної інформаційної бази

Поза машинна ІБ, перенесена на машинні носії, одержує статус машинної. Її склад показаний на мал.

Рис.1. Склад машинної інформаційної бази.

Машинна інформаційна база – частина інформаційної бази ІС, що являє собою сукупність інформаційних файлів, які зберігаються в пам’яті ЕОМ та на магнітних носіях.

Всі файли діляться на п’ять груп:

  • умовно-постійні;

  • оперативні(вхідні);

  • результатні;

  • коригуючи;

  • робочі.

Із всіх видів умовно-постійної інформації на об’ємнішою і найдинамічніше є нормативна, яка включає конструкторські, технологічні, матеріальні, трудові тощо норми. Джерелом інформації для створення таких файлів служать конструкторська і технологічна документація.

Р озцінкова інформація відображає прейскуранти цін на матеріали, напівфабрикати, готову продукцію, а також тарифні ставки робітників. Джерелом інформації для формування розцінкової інформації служать цінники, прейскуранти, планові калькуляції на продукції тощо.

Планово-договірні файли регламентують планово-виробничі показники роботи, а також договірні відносини з постачальниками і покупцями. Формуються такі файли на основі виробничих програм, договорів на відвантаження і поставку тощо.

Довідкові файли носять розшифрувальний характер. Вони об’єднують словники для розшифровки кодів назв матеріалів, напівфабрикатів, готової продукції. Створюються вони на базі довідників матеріальних цінностей, покупних виробів і напівфабрикатів.

Постійно-облікові файли характеризують об’єкти і предмети праці, а також ресурси. До них належать файли, що містять дані про основні засоби, малоцінні і швидкозношувані предмети тощо.

Файли для виводу результатів розв’язування задачі формуються в тому випадку, якщо результати виводяться для друку на принтері чи іншому друкувальному пристрої. Ці файли мають склад показників, ідентичний структурі машинограми . Склад файлів для розв’язування інших задач, а також цієї в наступному періоді одержують на основі структури вхідних файлів цих задач. Наприклад, при розв’язуванні задач обліку матеріальних цінностей одним із вхідних файлів є сальдо на початок місяця. Внаслідок розв’язування цієї задачі (до сальдо на початок періоду додається надходження і віднімається вибуття матеріалів) формується сальдо на кінець місяця. Цей файл буде результатним і використовуватиметься для розв’язання задачі обліку матеріальних цінностей в наступному місяці, але вже виступатиме як вхідний файл (сальдо на початок наступного місяця).

Особливу категорію становлять файли для коригування інших файлів. Джерелом їх формування служать “Відомості про зміни”. Кожен запис файла для коригування містить спеціальну ознаку включення, ліквідації або зміни запису.

Кількість і структура робочих файлів визначаються кількістю і призначенням програмних модулів, які генерують проміжну інформацію.

Під час еволюції розробки автоматизованих ІС машинна ІБ пройшла такі етапи розвитку:

1 – підготовку інформаційних файлів (для кожної задачі окремо);

2 – створення єдиною бази даних, яку можна використовувати для розв’язування певної кількості задач.

У сучасних ІС для організації ІЗ використовується концепція баз даних (БД).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]