Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_2.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
360.96 Кб
Скачать

4. Інтенсивна технологія виробництва цукрових буряків

Інтенсивна технологія виробництва цукрових буряків забезпечує урожайність 50 – 60 т/га при затратах праці 70 –80 люд.-год./га, збір цукру 7-8т/га і рентабельність 50-60%. Ця технолога являє собою комплекс агротехнічних, технологічних, організаційно-економічних заходів, спрямованих на високоефективне виробництво цукросировини, одержання прибутку та забезпечення розширеного відтворення підприємства.

Інтенсивна технологія вимагає застосування високоврожайних вітчизняних гібридів, ефективного використання природних, а також оптимального насичення агротехнічних факторів продуктивності (сівозмін , науково-обгрунтованих систем добрив, обробіток ґрунту), застосування високоефективних засобів захисту рослин та забезпечення нормативними матеріально-технічними засобами.

Технологія забезпечує зменшення затрат (коштів) за рахунок зниження матеріалоємності, застосування високоякісних органо-мінеральних добрив, зменшення витрат пестицидів за рахунок використання більш ефективних препаратів і економічних способів їх внесення, а також застосування прогресивних форм організації і оплати праці.

Першочергову увагу слід звернути на приведення загального стану ґрунтів під цукрові буряки, що означає:

  • по-перше, визначити вміст гумусу в ґрунті;

  • по-друге, визначити кількість NPK у ґрунті;

Найбільше турбує вміст рухомого фосфору обмінного калію, які вагомо впливають на вагу і якість коренеплодів.

  • по третє, необхідно визначити кислотність ґрунту (норма рН – 6,5-7,0).

Успішна реалізація інтенсивної технології виробництв цукрових буряків можлива за умов:

  • високої культури землеробства;

  • застосування високопродуктивних сортів і гібридів цукрових буряків;

  • забезпечення агротехнічних процесів матеріально-технічними засобами для використання оптимальної родючості ґрунту для високої продуктивності цукрових буряків і якості;

  • високої організації управління технологічними процесами, технологічної дисципліни і зацікавленості в кінцевих результатах;

  • високих фахових знань керівників і спеціалістів;

  • достатнього фінансового, технічного і технологічного забезпечення.

Основний обробітку ґрунту

Для різних зон бурякосіяння в Україні з врахуванням реальних умов застосовуються два способи основного обробітку ґрунту – поліпшений та напівпаровий.

В основному застосовується обробіток. До якого входить двохразове дискове лущення стерні, глибока оранка оборотними плугами, вирівнювання поверхні ґрунту з осені. Для отримання урожаю в межах 50-60л/га коренеплодів вноситься 40т/га гною, мінеральні добрив із розрахунку Р120К160.

На поля, які засмічені бур’янами, вноситься гербіцид Раундал 4 л/га. Така система забезпечує знищення 80-90% бур’янів. Мета основного обробітку досягається лише у тому випадку, коли всі її технологічні операції проводяться вчасно, в стислі строки при високій якості робіт у відповідності з нормативними вимогами.

Передпосівний обробіток ґрунту та сівба. Весняний обробіток ґрунту включає передпосівний обробіток ґрунту та сівбу. Передпосівний обробіток ґрунту виконується агрегатом АРВ-8.

Сівба – одна з основних технічних операцій, яка проводиться при фізичному дозріванні ґрунту (температура на глибині 10 см - +5-6 ˚С).

Сівбу проводять на кінцеву густоту з тим, щоб забезпечити формування густоти сходів на період збирання:

  • у зоні достатнього зволоження 100-110 тис. шт./га;

  • у зоні нестійкого зволоження 95-100 тис. шт./га рівномірно розміщених рослин;

  • у зоні недостатнього зволоження 90-95 тис. шт./га рівномірно розміщених рослин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]