Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_2.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
360.96 Кб
Скачать

Вимоги дсту до якості насіння

Показники

Норма для насіння

Недражованого

Дражованого

Схожість, % не менше

80

90

Одноростковість , % не менше

85

95

Вирівняність, % не менше

85

94

Доброякісність

98

99

Інші рослини, % не більше

0,2

Бур’янів, не більше

0,1

Вологість,%

14,5

10

Спеціалізовані по цукровим бурякам контрольно-насіннєві лабораторії, на основі отриманих результатів лабораторних аналізів насіння, видають відповідні документи,щодо їхньої посівної якості:

  1. сертифікат про кондиційність насіння цукрових буряків;

  2. результат аналізу насіння.

Документ “Сертифікат про кондиційність насіння” видається на партію насіння, посівні якості якого відповідають встановленим вимогам до якості насіння. Термін дії цього посвідчення встановлюють: для насіння з вологістю до 14,5 % – 4 місяці, більше 14,5 % – 2 місяці.

Термін придатності насіння до використання може бути подовжений, якщо повторні лабораторні аналізи на схожість і вологість насіння доведуть його кондиційність. В цьому випадку в доповнення до раніше отриманого “Сертифікату про кондиційність насіння” видається “Результат аналізу насіння” з визначеним терміном його дії.

Кожна партія насіння-сировини при його реалізації супроводжується карантинним сертифікатом, який видається державною карантинною службою за місцем його відпуску, актом апробації насінників і копією атестату на еліту.

Для придбання насіння господарство, при наявності дозволу на право займати­ся насінництвом цукрових буряків, заключає з державним підприємством "Торговий дім ІЦБ" два договори: '

1) Договір купівлі-продажу еліти;

2) Договір на використання сорту (гібриду).

Умови-продажу є однаковими для всіх суб'єктів господарювання. Державним підприємством "Торговий дім ІЦБ" разом з передачею насіння еліти надається атестат, який містить відомості про категорію насіннєвого матеріалу, необхідну агротехнологічну та іншу докумен­тацію, яка включає дані щодо морфологічних, біологічних та інших особливостей сорту (гібриду), агротехнічні прийоми вирощування, перелік сільськогосподарських машин та пристосувань до них, що застосовуються в процесі вирощування, тощо.

Організація та здійснення державного контролю покладається на Головного державного інспектора України з насінництва - начальника Української державної насінневої інспекції, а також на головних державних інспекторів з насінництва Ав­тономної Республіки Крим, областей та районів, які контролюють додержання суб'єктами насінництва методичних та технологічних вимог, дають рекомендації щодо ведення насінництва, контролюють проведення апробації посівів, якість під­готовленого до реалізації насіння. Спеціалісти інспекції можуть накладати на вин­них осіб адміністративні стягнення за порушення вимог Закону України "Про насін­ня і садивний матеріал" і діючих нормативних актів, мають право призупиняти або забороняти реалізацію будь-якого насіння, якщо під час перевірки виявлено невід­повідність його якісних показників нормативним документам, порушувати клопо­тання про позбавлення права на виробництво та реалізацію насіння при порушен­ні Закону та нормативних документів, які регламентують діяльність у насінництві. У разі невідповідності якості посіву вимогам нормативних документів він вилуча­ється із числа насіннєвих, а одержане насіння не може використовуватися на посів­ні цілі. При цьому насіння, яке не може бути використане на кормові цілі, знищуєть­ся під наглядом державного інспектора з насінництва за рахунок власника насіння.

Такі основні якості насіння цукрових буряків, як належність до зареєстровано­го сорту (гібриду) та відповідність за сортовою чистотою і посівними якостями ви­могам Державного стандарту України, визначаються апробацією посівів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]