Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
31.74 Кб
Скачать

нах, плавання та ін. Сприяє розвиткові грудної клітки і правильне положення тіла (правильна поза) під час ходіння, стояння, сидіння за столом. Правильне положення тіла у всіх цих випадках сприяє розширенню грудної клітки, полегшує діяльність легень і забезпечує глибше дихання. При зігнутому положенні тулуба грудна клітка і легені стиснені, нормальна життєдіяльність і розвиток їх порушуєть­ся, дихання стає поверхневим, повітря в легені заходить мало, тому постачання кисню органам зменшується.

ОРГАНИ ТРАВЛЕННЯ

Травна система складається з органів, які здійснюють механічне та хімічне перероблення їжі, перетворювання харчових продуктів на продукти живлення, всмоктування цих продуктів, а також виведення утворених шлаків.

У дітей 2 років глотка і стравохід опускаються, вхід у стравохід на рівні ІУ-У шийних хребців. Шлунок у дитини одного року збіль­шується в 3 рази, у 5 років - у 6 разів, у 10 років - у 10 разів, у 20 років — у 24 рази. З віком збільшується і площа поверхні слизової оболонки. Уже в 3 місяці площа слизової оболонки збільшується в З рази, у 6 місяців - у 4 рази, у 2 роки - у 5 разів, у 16 років - у 120 разів.

Змінюється і положення шлунка, на другому році життя воно стає вертикальним. Поступово розвивається кардіальна частина шлунка і його дно. Усі частини шлунка повністю закінчують розвиватися у 8 років.

Для процесів травлення в шлунку дуже важливим є розвиток і формування шлункових ямок. У 3 місяці їхня кількість збільшується в 2 рази і досягає 700 000, у 2 роки - 1 300 000.

У дітей 1-2 років та особливо 4-14 років співвідношення площі слизової оболонки шлунка до поверхні тіла більше, ніж у новонарод­жених і дорослих. З віком збільшується секреція шлункового соку натще. Секреція соляної кислоти прямо залежить від віку та маси тіла дітей. У хлопчиків секреція вища, ніж у дівчаток такого самого віку і такої самої маси тіла. З віком збільшується інтенсивність секреції пеп-синогенів залозами шлунка. Розвивається м'язовий шар, збільшується кількість еластичних волокон та інтрамуральних нервових закінчень. До трьох років життя стабілізується моторна діяльність шлунка.

На другому році життя удосконалюється гістологічна будова сли­зової оболонки тонкої кишки. У дитини віком 7 років вона не відріз­няється від такої самої у дорослих.

Товста кишка анатомічне завершує свою будову у віці 3-4 роки, у 5—7 років кишки приймають положення, як у дорослих, удоскона­люється, їх моторика, механізм нервової регуляції.

Підшлункова залоза завершує свій розвиток у 10—12 років. Най-інтенсивніше залоза росте в перші 3 роки і в період статевого дозрі­вання.

Печінка з системою проток і жовчним міхуром розвивається дуже швидко. У 2-3 роки її маса збільшується в 3 рази, у 7-8 років -у 5 разів. З віком збільшується і жовчний міхур. В 1 місяць його об'єм становить Змл, у 3 роки — 8 мл, у 10 років — 33 мл.

З посиленням харчування і отриманням різних продуктів у дітей посилюється секреторна і моторна діяльність травної системи. Єди­ним типом травлення стає власне травлення під впливом ферментів у порожнині травного тракту.

З віком збільшується тривалість і об'єм виділення жовчі, змен­шується латентний період скорочення жовчного міхура. У жовчі збільшується кількість жовчних кислот, що підвищує ефективність травлення жирів. Одночасно з посиленням секреції ферментів у тон­кій кишці з віком зменшується проникність слизової оболонки і швид­кість всмоктування поживних речовин у кров і лімфу.

Кількість калових мас з віком збільшується: в 1 рік — 69 г, у З роки - 90 г, у 7 років - 120 г.

На ранніх етапах розвитку травної системи діють гормональні та місцеві механізми регуляції діяльності травного тракту, але в подаль­шому до регуляції травлення включаються центральні механізми, що забезпечуються вегетативною нервовою системою й передніми відділа­ми головного мозку.

Органи травлення у дітей раннього віку мають свої особливості. Дітям важко засвоювати суху, грубу, тверду їжу, у них легко ви­никають такі розлади, як блювання і зригування, проноси і запори. Проникливість стінок кишківника у дітей раннього віку підвищена, при його захворюваннях вона сприяє розвитку інтоксикації; кишкові інфекції часто супроводжуються ураженням нервової та серцево-су­динної систем.

86

Розділ III. Фізіологічні особливості розвитку дітей дошкільного віку

87

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання