Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.77 Кб
Скачать

У ранньому дитячому віці в легенях переважає пухка сполучна тканина, еластичний каркас розвинений слабко. Цим можна поясни­ти схильність дітей раннього віку до ателектазів (спадання альвеол), особливо в задньоиижніх відділах легень, які погано вентилюються. Після народження відбувається дозрівання і формування дихальних альвеол і еластичної тканини.

Грудна клітка у новонародженої дитини та до 2 років має очко-подібпу форму (поперечний розмір майже дорівнює середньо-задньо­му). Ребра відходять від хребта під прямим кутом, як при вдиху, і ди­хання здійснюється внаслідок опускання діафрагми вниз. Діафрагма у немовляти розміщена відносно вище, ніж у дорослого, скорочення її слабкі, тому у новонароджених дихання поверхневе. Метеоризм (здуття живота), заковтування повітря, збільшення печінки погіршу­ють вентиляцію легень.

Фізіологічні особливості дихання. Анатомічні особливості ор­ганів дихання і грудної клітки зумовлюють у немовлят поверхневий характер дихання, його більшу частоту, аритмію, неправильне чер­гування пауз між вдихом і видихом. Глибина дихання (абсолютна ємність), тобто кількість повітря що вдихається, у новонародженого значно менша, ніж у наступні періоди дитячого віку та у дорослих. З віком ємність дихального акту збільшується. Частота дихань у дитини тим вища, чим вона менша за віком.

У дітей раннього віку потреба в кисні велика (підвищений обмін), тому поверхневий характер дихання компенсується його частотою.

Ритм дихання у дітей раннього віку нестійкий, паузи між вдихом і видихом нерівномірні. Це пов'язане з незавершеним розвитком ди­хального центру і підвищеною збудливістю вагусних рецепторів.

Новонароджена дитина перебуває ніби в стані постійної задишки (фізіологічна задишка новонароджених).

Кількість дихань за 1 хв у різні вікові періоди така: новонародже­ний - 40-60; 1-2 роки - 30-35; 3-4 роки - 25-30; 5-6 років - 25.

Прискорення дихання у дитини нерідко виникає, коли вона кри­чить, плаче, при фізичному напруженні, нежиті, бронхіті, запаленні легень.

Тип дихання у новонародженого і дитини на першому році життя діафрагмальний, або черевний, з 2 років дихання змішане — діафраг-мально-грудне, а з 8—10 років у хлопчиків черевне, у дівчаток грудне.

Дихання регулюється дихальним центром, до якого надходять рефлекторні подразнення від гілок блукаючого нерва. Збудливість

дихального центру регулюється корою великого мозку і ступенем насичення крові вуглекислотою. З віком коркова регуляція дихання вдосконалюється.

Газообмін у легенях немовляти енергійніший, ніж у дітей старшо­го віку та у дорослих. Він складається з трьох фаз: 1) зовнішнього дихання - обміну через альвеоли легень між атмосферним повітрям (повітрям зовнішнього середовища) і легеневим повітрям; 2) леге­невого дихання - обміну між повітрям легень і кров'ю (пов'язане з дифузією газів); 3) тканинного (внутрішнього) дихання - газообміну між кров'ю і тканинами.

Правильний розвиток грудної клітки, легень, дихальних м'язів дитини залежить від умов, у яких вона росте.

Гігієна органів дихання дитини. Велику роль у попереджен­ні захворювань органів дихання й голосового апарату має правильне дихання - глибоке і ритмічне. Таке дихання забезпечує добру вен­тиляцію легень, а отже, і достатнє постачання організму киснем при невеликій частоті дихальних рухів. Тому необхідно постійно піклува­тись про вироблення в дітей звички дихати глибоко і ритмічно не тіль­ки при виконанні фізичних вправ, а й під час занять, ігор, ходіння, фізичної праці. Дихати треба тільки через ніс. Проходячи через носо­ву порожнину, повітря значно очищається в ній від пилу і мікробів, а також зігрівається, чого не буває ири диханні через рот. Через рот діти, зазвичай, дихають під час нежиті та інших запальних процесах у верхніх дихальних шляхах, а також при аденоїдних розрощеннях у носоглотці. При диханні через рот частинки пилу і хвороботворні бактерії легко потрапляють у дихальні шляхи, а в холодну нору року може статись ще й різке охолодження дихальних шляхів. Все це може спричинити захворювання органів дихання.

Необхідно мати на увазі, що в дітей, які довгий час змушені були дихати через рот (наприклад, при нежиті), часто виробляється звичка дихати через рот навіть і тоді, коли нежить пройшов. У таких випад­ках потрібна увага з боку вихователів і батьків і роз'яснення дітям необхідності дихати через ніс.

Органи дихання, як і інші органи дитячого організму, що росте, для свого нормального розвитку потребують вправ. Тому в системі фізичного виховання дітей дошкільного віку велику увагу треба при­діляти дихальній гімнастиці та іншим фізичним вправам, що розви­вають мускулатуру, яка спричиняє рухи грудної клітки. Особливо корисні такі види спорту, як ходіння на лижах, катання на ковза-

84

Розділ III. Фізіологічні особливості розвитку дітей дошкільного віку

85

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання