Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
38.91 Кб
Скачать

ним домаганням. Обсяг рухової активності складає біля 13-17 тис. умовних кроків, інтенсивність - 40-70 рухів за хвилину, тривалість протягом дня — 4,5—5 годин і більше.

Спостерігається статева диференціація у виборі рухів: хлопчики надають перевагу швидкісно-силовим вправам (стрибкам, метанню, бігові), а дівчата вправам, що вимагають координації рухів, чіткості виконання (вправам з рівноваги, стрибкам на скакалці, "класики"). Проте силові показники дітей обох статей можуть бути рівними. До­рослим потрібно враховувати вибір дітей, їх схильності до певних видів рухових дій.

У шестирічному віці встановлюється властива дорослій людині координація рухів різних м'язових груп Діти починають розуміти залежність результату від якості виконання структурних елементів руху. Набуває значення аналіз результатів діяльності, порівняння, оцінка, використання пошукових ситуацій. За рахунок розвитку фі­зичних якостей (сили, гнучкості, спритності, швидкості), окоміру в рухах з'являється легкість та узгодженість, набутий руховий досвід діти доцільно використовують у різних видах діяльності. Відбуваєть­ся усвідомлення власних можливостей для досягнення ліпших резуль­татів. Діти здатні виявляти старанність, наполегливість у подоланні труднощів.

Діти не лише усвідомлюють, а й самостійно дотримуються правил безпечної поведінки та здорового способу життя. Здатні зрозуміти зв'язки між станом власного здоров'я та способом життя, фактора­ми природи, що впливають на нього, можуть самостійно визначити необхідність провітрювання кімнати, прибирання, утримання тіла в чистоті. Можуть проаналізувати причини змін у своєму здоров'ї.

Наприкінці дошкільного віку рухи стають чіткими і впевненими, зростає динаміка кількісних та якісних показників: діти спроможні швидко адаптуватися до змінних умов, самостійно обирати доцільний спосіб виконання рухів, вищою стає загальна фізична працездатність та витривалість, з'являється стійке позитивне ставлення до сумісної рухової діяльності, виникають об'єднання за інтересами, довготри­валі ігри та спільні рухові дії, узгоджена взаємодія заради досягнення спільної мети.

ОПОРНО-РУХОВИЙ АПАРАТ

Загальна характеристика рухового розвитку

У дитячому віці відбувається інтенсивне фізичне зростання, змі­нюється співвідношення між величиною голови, тулуба і кінцівок. Певних змін зазнають антропометричні показники, середні характе­ристики яких подано нижче. Підвищується працездатність нервової системи, більш концентрованими стають процеси збудження і гальму­вання. Дитина оволодіває прямоходінням.

Середні показники довжини, маси тіла, окружності грудної клітини дітей двох-трьох років

Вік

Стать

Хлопчики

Дівчатка

Довжина тіла (см)

Маса тіла (кг)

Окруж­ність груд­ної клітки (см)

Довжина тіла (см)

Маса тіла (кг)

Окруж­ність груд­ної клітки (см)

2 роки

85-95

12,5-14,7

48,9-53,4

82-90

11,7-14,1

47,6-52,5

3

роки

92-99

13,7-16,1

50,3-54,7

91-99

13,1-16,7

49,8-53,9

Визначити середній зріст дитини за віком можна за формулою:

75 см + 5 • В

5 - середнє річне збільшення довжини тіла

В - кількість років (вік).

Вікові особливості фізичного розвитку

Поступово збагачуються уявлення дитини другого-третього років життя про свій організм та його можливості. Продовжується її актив­ний сенсомоторний розвиток, зростають адаптивні можливості, розши­рюється коло рухових дій та збагачується їхній зміст: від збереження рівноваги під час ходьби - до орієнтації у просторі; від оволодіння початковими вміннями бігу, лазіння, стрибків та дій з м'ячем — до відносно координованих рухів. Збільшуються кількісні показники ос-

78

Розділ III. Фізіологічні особливості розвитку дітей дошкільного віку

79

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання