Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

повних локомоцій (рухів з пересуванням) при наявній індивідуальній різниці в обсязі (від 5 до 12 тис. локомоцій в день), тривалості (від 70 до 140 хв), інтенсивності (від ЗО до 85 рухів за хв). Діти другого-третього років життя часто змінюють види рухів і пози (до 550—1000 разів на день), завдяки чому вони не втомлюються (відбувається по-чергове напруження та розслаблення різних груп м'язів).

У ранньому віці не спостерігається суттєвих відмінностей у ру­ховій діяльності хлопчиків і дівчаток.

Уявлення дитини раннього віку про зовнішність, тіло, основні орга­ни, розвиток організму та гігієнічні чинники формуються під впливом взаємодії з дорослим і змінюються від пасивного відтворення думки дорослого — до початкових самостійних уявлень. Якщо на початку дру­гого року життя дитина при виконанні рухових дій потребує допомо­ги та постійної уваги дорослого, то на третьому році життя вона все більше прагне до самостійності, спроможна обходитися без допомоги у звичних умовах. На третьому році життя дитина ліпше орієнтується в просторі, зберігає стійке положення тіла, заданий темп руху, виявляє досконалішу координацію рухів під час ходьби, бігу, лазіння, стрибків; намагається дотримуватися напрямку в ході виконання дій з м'ячем.

Дитина другого-третього років життя ще не усвідомлює небезпе­ки, відрізняється недостатньо координованими рухами, що створює зону ризику для травматизму.

ДІЯЛЬНІСТЬ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ

Збільшення маси й об'єму серця найбільш інтенсивно відбувається в перші два роки життя. У 8 місяців серце збільшує свою масу вдвічі, у З роки - втричі, у 5-6 років - в 11 разів. Далі серце росте повільніше.

Існує три періоди, в які серце максимально збільшує свою масу й об'єм: у перші 2 роки життя, від 12 до 14 років та від 17 до 20 років.

Маса серця у хлопчиків більша, ніж у дівчаток, в усі вікові періо­ди, за винятком періоду 13-14 років.

У перші два роки життя інтенсивно ростуть передсердя. З 2 до 10 років збільшуються всі відділи серця. Після 10 років переважно збільшуються шлуночки серця. З 2 до 6 років формуються магіст­ральні та вінцеві артерії. У дітей на 1-му році життя проекція серця на хребет визначається на рівні IV і VIII грудних хребців. Лівий край серця виступає за середньо-ключичну лінію, а правий - за груднину справа. У 3-4 роки збільшується грудна клітка, діафрагма опускаєть-

80

ся, і тому серце набуває косого положення, повертається лівим шлу­ночком уперед.

Межі серця у здорових дітей з віком змінюються. До двох-трьох років серце розташоване горизонтально. До передньої стінки грудної клітки притиснутий правий шлуночок, і він формує серцевий поштовх. Після трьох-чотирьох років зі зміною положення серця до передньої стінки грудної клітки притискається місце розташування міжшлуноч-кової перегородки. Серцевий поштовх формується лівим шлуночком. Верхівка серця в цей віковий період переміщується з четвертого до п'ятого міжребрового проміжку. Верхня межа серця за місяць життя опускається від рівня першого міжребрового проміжку до II ребра. У 2 роки верхня межа доходить до другого міжребрового проміжку. З 7 до 12 років вона знов опускається до рівня третього міжребрового проміжку. Одночасно зі змінами положення серця в грудній клітці, розмірів серця змінюються розміри грудної клітки та органів, які ото­чують серце.

Паралельно зі змінами розмірів серця відбувається тканинне ди­ференціювання міокарда.

У перші 2 роки життя збільшується товщина м'язових волокон, зменшується кількість ядер у міоцитах і значно збільшується їх роз­мір. Сам розмір м'язових клітин збільшується. З'являються септаль-ні перегородки і посмугованість клітин. Нарощуються спеціалізовані м'язові клітини провідникової системи - серцеві провідникові міоцити (їх ще називають волокнами Пуркіньє).

У період від 3 до 8років відбувається остаточне диференціювання тканин серця. У 8 років серце має основні морфологічні риси серця дорослої людини. Відбувається інтенсивний розвиток міокарда, зба­гачення його сполучною та еластичною тканинами, подальше наро­щування м'язових волокон. Після 10 років відбувається інтенсивний | ріст усіх елементів, але особливо збільшується кількість сполучної тканини та еластичних волокон, з'являються краплі жиру. У 14-15 років закінчується гістологічна будова серця.

Головний стовбур легеневої артерії в момент народження віднос­но короткий і поділяється на дві рівні частини. У деяких дітей така будова призводить до коливань тиску в межах 8—15 мм рт. ст. Іноді з'являється систолічний шум над легеневою артерією.

У ранньому дитинстві діаметр легеневого стовбура більший за діа­метр аорти. Діаметр артерій у цілому з віком зменшується відносно розмірів серця і довжини тіла.

; _ 81

Розділ III. Фізіологічні особливості розвитку дітей дошкільного віку

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання