Скачиваний:
21
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
33.79 Кб
Скачать

кілограм маси, ніж дорослому. У ній має бути правильне співвідношен­ня білків, жирів, вуглеводів (1:1:3—1:1:4), а також кальцію, фосфору, різноманітних вітамінів. Особливе значення має білковий мінімум, тоб­то та найменша кількість білка, яка необхідна для нормального розвит­ку дитини. Цей мінімум майже у чотири рази вищий, ніж у дорослих.

Характер та інтенсивність тілесного розвитку дітей великою мірою визначаються діяльністю залоз внутрішньої секреції. З їх роботою пов'язані ріст організму в цілому і окремих його частин, обмін речо­вин, робота м'язів і центральної нервової системи, розвиток первин­них і вторинних статевих ознак тощо.

Загальний хід фізичного розвитку дитини, підпорядковуючись біологічним законам, зазнає значних змін під впливом різноманітних соціальних факторів: матеріального стану сім'ї, можливостей нор­мального харчування, сприятливих гігієнічних умов життя тощо.

Анатомо-фізіологічні особливості дітей в окремі вікові періоди у загальних рисах можуть бути охарактеризовані так.

Період новонародженості, або неонатальний, (0-1 місяць). Новонароджена дитина беззахисна і більшу частину доби (20-21 год) спить. Прокидається при потребі харчування або при подразненні шкі­ри екскрементами.

-Безумовні рефлекси: харчовий, смоктальний, ковтальний.

-Оборонні: крик, хапальний, змикання повік.

-Орієнтувальний: пошуковий.

У перші дні після народження спостерігаються невпорядковані рухи рук і ніг, очей, крик без сліз, відсутність посмішки.

Немовля - від 1 місяця до 1 року. Період немовляти (грудного віку) характеризується розвитком складніших умовних рефлексів на основі вроджених безумовних рефлексів, а пізніше і на основі другої сигнальної системи — мови. Найбільший інтерес у цьому віці викликає початкова фаза розвитку вищої нервової діяльності. Немовля має три основних безумовних рефлекси:

-харчовий (смоктальні рухи);

-оборонний (крик у відповідь на несприятливі подразнення);

-орієнтувальний (поворот голови в бік світла та ін.).

У кінці 1-го місяця життя, на 2-му і 3-му місяці рухи очей стають координованими, дитина фіксує ними предмет, що рухається, повер-

тає голову в бік звуку, з'являється посмішка, плач із сльозами. На 4-му місяці формуються рухи з наміром щось схопити, дитина починає сидіти, впізнавати людей і прості предмети. На 7-8-му місяці невпо­рядковані рухи поступово зникають, дитина починає стояти, тримаю­чись за опору, сприймати і запам'ятовувати слова. Наприкінці 1-го року дитина може вже ходити, промовляти перші осмислені слова.

Ранній вік — від 1-го до 3-х років. Наприкінці другого року у дитини прорізуються усі молочні зуби і відповідно змінюються про­цеси травлення. Відбувається більш енергійний ріст тіла, розвиток внутрішніх органів і рухового апарату. Протягом 2-3-го року життя інтенсивно збільшується запас слів дитини. На 3-му році, як правило, дитина оволодіває граматичною будовою мови, вміє правильно вжи­вати відмінки і дієслівні форми.

Дошкільний вік — від 3-х до 7-ми років. Цей вік у певному ро­зумінні є переломним: майже всі органи тіла (за винятком статевої системи) до 7 років набувають властивої їм структури і в подальшому їх розвиток виражається лише у рості та удосконаленні взаємин один з одним. У нервовій тканині закінчується утворення дендритів нерво­вих клітин, завдяки чому поліпшуються процеси взаємозв'язків між різними відділами мозку. Знижується властива попередньому вікові легка збудливість нервових центрів, і посилюються гальмівні процеси. Краще починає діяти рухова ділянка кори — рухи дитини дошкільного віку більш координовані і більш складні та різноманітні у порівнянні з рухами дитини раннього віку. Дошкільник здатний оволодіти таки­ми складними засобами пересування, як ходіння на лижах, катання на ковзанах, фігурне катання та ін. Він може виконувати такі дії, які вимагають точної координації рухів: тримати олівець і ручку при письмі та малюванні, зав'язувати вузлик тощо. Рухливість дошкіль­ника не супроводжується ознаками втоми. Проте батькам і вихова­телям треба стежити за тим, щоб він не перевтомлювався. Справа в тому, що у дітей 6-7 років спостерігається деяка невідповідність у розвиткові серця і кровоносних судин: судини розвиваються швидше від серця, тому воно несе більше навантаження, ніж у попередніх і в наступних вікових періодах.

У дошкільному віці удосконалюється друга сигнальна система. Завдяки першим, поки що елементарним заняттям, спрямованим на оволодіння грамотою, в корі головного мозку починають формуватись фізіологічні механізми читання і письма. У 5-річної дитини починає складатися певний тип вищої нервової діяльності.

74

Розділ III. Фізіологічні особливості розвитку дітей дошкільного віку

75

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання