Скачиваний:
23
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.26 Кб
Скачать

ВІРНІСТЬ РУХОВІЙ АКТИВНОСТІ

За кн.: С. Вейнберг, Д. Гоулд "Психологія спорту". -Київ: Олімпійська література. - 2001 р. - 336 с.

Інформованість про позитивний вплив фізичних навантажень

Знання про позитивний вплив фізичних навантажень на організм людини має мотиваційний характер, проте ці фактори не дають змоги прогнозувати ступеня "вірності" фізичним навантаженням. Нестача знань про користь рухової активності може негативно впливати на ступінь "вірності" фізичним навантаженням деяких людей. Тому фа­хівці в галузі фізичного виховання повинні поширювати інформацію про позитивний вплив фізичних навантажень як на психічне, так і на фізичне самопочуття людини.

Треба всіляко заохочувати заняття фізичною культурою з ран­нього дитинства, оскільки існує тісний позитивний взоємозв'язок між структурою рухової активності в дитинстві й у зрілому віці.

Причини, що спонукають людей займатися фізичною культурою

Оскільки половина дорослого населення веде малорухливий спосіб життя, постає питання, як змусити цих людей розпочати заняття фі­зичною культурою. Існують різні способи заохочення людей до занять фізичною культурою, проте найефективніший той метод, що демонс­трує різні позитивні впливи фізичних навантажень.

Контроль маси тіла. Фізичні навантаження в поєднанні з ра­ціональним режимом харчування забезпечують зниження маси тіла. Однак таке зниження має відбуватися поступово й повільною.

Зменшення маси має вагомі позитивні наслідки для здоров'я лю­дини. Надмірна маса тіла та малорухливий спосіб життя - основні фактори розвитку серцево-судинних захворювань. Отже, регулярні фізичні навантаження не лише забезпечують контроль маси тіла, а й усувають фізичну малорухливість як фактор ризику.

Зменшений ризик розвитку гіпертензії. Регулярні фізичні навантаження зумовлюють зниження як систолічного, так і діастоліч-ного артеріального тиску. Як і надмірна маса тіла, гіпертензія є од­ним із основних факторів розвитку серцево-судинних захворювань.

На думку вчених, оптимальні для довголіття показники артеріального тиску становлять 110 мм рт. ст. (систолічний) та 70 мм рт. ст. (діас-толічний). Підвищення систолічного тиску до 150 мм рт. ст. збільшує ризик виникнення хвороб серця вдвічі. Результати багатьох дослід­жень вказують на те, що артеріальний тиск можна знизити регуляр­ними фізичними навантаженнями.

Зниження стресу та депресій. Регулярні фізичні наванта­ження пов'язані з поліпшенням самопочуття. У сучасному суспільстві зростає кількість людей, що потерпають від депресії та підвищення стану тривоги. Фізичні навантаження — один із способів забезпечення раціонального ставлення до різних стресових ситуацій.

Задоволення. Багато людей розпочинає займатися фізичною культурою з метою зміцнити здоров'я або знизити масу тіла. Та якщо людина не має задоволення від занять, вона може перестати займа­тися. Основна причина участі підлітків в організованій спортивній діяльності — одержання задоволення. Із їхнім дорослішанням на пер­ший план виступає потреба ефективно тренуватися й досягати успіху. Позитивний фізіологічний та психологічний вплив фізичних наван­тажень - один із способів переконати людей малорухливого способу життя розпочати заняття фізичною культурою.

Розвиток самооцінки. Фізичні навантаження тісно пов'язані з підвищенням почуття самооцінки та впевненості в своїх силах. Багато людей має задоволення від виконання того, чого раніше вони не могли виконати.

Рекомендації щодо підвищення ступеня "вірності" фізичним навантаженням

  1. Забезпечення задоволення від занять.

  2. Добір адекватної інтенсивності, тривалості і частоти фізичних навантажень.

  3. Підкріплення успіхів (вербальне, матеріальне).

  4. Пошук зручного місця для проведення занять.

  5. Використання музичного супроводу.

65

64

Розділ II. Науково-теоретичні підходи до проблеми виховання здорової дитини

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання