Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.77 Кб
Скачать

Відбувається подальший розвиток дитячого організму, всіх його органів і систем. Удосконалюються: фізіологічні функції, обмінні та терморегуляційні процеси, діяльність серцево-судинної та дихальної систем, що відбивається на зниженні частоти серцевих скорочень і частоти дихання у хвилину. Видозмінюється форма грудної кліти­ни, інтенсивно формується череп, кістки рук, тазу, вигинів стопи та хребта. Знижується темп розвитку легенів. Поступово формується тип грудного та грудио-черевного дихання. Структурні зміни відбувають­ся у м'язових тканинах, інтенсивно розвиваються моторні функції, зростає потреба у руховій активності та самостійних діях. Дитина четвертого-и'ятого років життя охоче виконує гігієнічні процедури, оволодіває навичками самообслуговування, починає розуміти прави­ла безпечної поведінки. Зростає її інтерес до будови людського тіла, функціональних можливостей його певних частин, ознак статі, вона чекає від дорослого достовірної та доступної інформації, яка сприяє становленню її елементарної компетентності.

Збільшується маса мускулатури (особливо нижніх кінцівок), зростає сила та працездатність м'язів. Динамічна робота сприяє ак­тивному розвитку м'язової та кісткової системи, що зумовлює їх ін­тенсивне зростання, внаслідок чого довготривале статичне положен­ня та надмірне м'язове напруження призводять до негативних змін: травм, плоскостопості та дефектів постави.

Суттєво зростає потреба дитини молодшого дошкільного віку в ру­ховій активності, її самостійному виконанні. Обсяг рухової активності дітей складає 12-14 тис. умовних кроків, тривалість - 4 год 20 хв, інтенсивність - 48-54 рухів за хвилину.

У молодшому дошкільному віці підвищуються функціональні можливості дітей, зростає працездатність, удосконалюються коорди­нація рухів, орієнтування у просторі (під час бігу, ходьби, поворотів, лазіння, стрибків). Збереженню стійкого положення тулуба сприяють вправи з рівноваги. Рухи дитини чотирьох-п'яти років носять цілес­прямований характер, рухові дії стають більш усвідомленими. Мо­лодший дошкільник прагне зіставити свої рухи із зразком, за показом дорослого та словесною інструкцією чітко виконати їх, охоче виконує їх разом з однолітками. Проте йому ще важко розраховувати м'язові зусилля, оцінити власні можливості, він розраховує на допомогу і підтримку дорослого. З'являється інтерес до тілобудови та рухів.

Рухова активність у молодших дошкільників-хлопчиків, як прави­ло, вища, ніж у дівчаток, вони надають перевагу швидкісно-силовим

вправам. Проте значних відмінностей у силових показниках хлопчи­ків і дівчаток в цьому віці не спостерігається.

Впродовж четвертого і п'ятого років життя відбуваються зміни у фізичних можливостях дитини: з віком вона стає більш самостій­ною у самообслуговуванні, виконанні гігієнічних процедур; зростає її свідоме ставлення до гігієнічних та загартувальних процедур, пра­вильного харчування, їх значення для власного здоров'я, розвитку організму. У чотири роки у дітей завершується формування загальної структури бігу, проте біговий крок залишається недостатньо рівно­мірним і швидким, зі слабким відштовхуванням та пасивними рухами рук. Наприкінці п'ятого року життя спостерігається потяг дитини до вдосконалення техніки рухів: виявляється циклічність рухів ніг і рук, поступово розвивається ритмічність.

Молодший дошкільник оволодіває різними видами стрибків, їхня техніка стає досконалішою: він відштовхується двома йогами від опори та енергійно змахує руками, м'яко приземлюється, утримує рівновагу. Спостерігається стабільність фази польоту у різних видах стрибків, проте через слабкість м'язів під час їх виконання дитина швидко втомлюється. Поступово вона засвоює осінньо-зимові, весняні та літні спортивні вправи: катання на ковзанах, роликах, гойдання, їзду на дво- та триколісних велосипедах, рухи для плавання, катання на санчатах по льодових доріжках, ходьбу на лижах.

У старшому дошкільному віці дитину цікавлять питання функціо­нування основних органів та систем організму, здоров'я та нездоров'я, чинники здоров'я, можливості вдосконалення свого організму. Вона свідомо ставиться до власного здоров'я, починає обирати еталони для наслідування. Внаслідок цього формування основ здорового способу життя набуває для шести-семирічної дитини особливої актуальності.

Удосконалюються основні нервові процеси (рухливість, врівнова­женість, стійкість), проте зберігається невисока здатність до інтенсив­ної та довготривалої діяльності — дитина швидко втомлюється (фізич­но та психічно), що передбачає необхідність чергування різних видів діяльності та інтенсивності її рухів.

Протягом шостого-сьомого років життя продовжується формуван­ня та окостеніння скелету; збільшується довжина рук та ніг, зроста­ють їх силові показники; формується постава.

Рухова активність старшого дошкільника висока, а у порівнянні з попереднім віком стає більш цілеспрямованою, відповідає індиві­дуальним можливостям дітей, їхньому досвіду, інтересам, особистіс-

76

Розціп II/. Фізіологічні особливості розвитку дітей дошкільного віку

77

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання