Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
29.7 Кб
Скачать

гічно мозкові структури дозрівають до 20 років. Мієлінізація нервової системи завершується в основному до 3-5 років. Однак і в старших дітей окремі волокна ще залишаються без мієлінової оболонки.

Розвиток головного мозку запрограмований генетично: в пев­ній послідовності на кожному етані розвитку дозрівають його певні структури. Дозрівання молодих відділів найбільш еволюційно відбу­вається тільки під впливом зовнішнього середовища і залежить від надходження до мозку інформації. У міру росту і дозрівання моз­ку ускладнюється його взаємодія із зовнішнім середовищем, що сти­мулює розвиток мозку, вдосконалює його структурно-функціональну організацію. Чим вищий рівень розвитку мозку, тим складнішими і різноманітнішими стають психічні реакції, тим більшого значення в регуляції поведінки набуває життєвий досвід.

Отже, розвиток нервової системи і психіки дитини залежить не тільки від біологічної "програми", закладеної генетично, але й від впливу факторів навколишнього середовища, перш за все — соціаль­ного.

Взаємодія організму з навколишнім середовищем здійснюється за допомогою безумовних (вроджених) і умовних (набутих) рефлексів. За принципом умовних рефлексів формуються Іюведінкові реакції. Умовні рефлекси можуть бути вироблені як на безпосередні подраз­ники дійсності (запах, звук, вид і т. іи.) — перша сигнальна система, так і на слова, що безпосередньо замінюють подразники, - друга сиг­нальна система.

Вища нервова діяльність

У період першого дитинства відбувається подальший розвиток усіх видів внутрішнього гальмування. Збільшується точність рухів, змен­шується кількість "зайвих" рухів, дитина починає користуватися попе­реднім досвідом. Стереотипи продовжують грати значну роль у поведін­ці дітей, у них переважають прямі зв'язки. Наприклад, дітям важко вести зворотний рахунок (6, 5, 4, 3, 2, 1). Зворотні зв'язки з'являються пізніше. П'яти-шестирічішм дітям уже не складно сприйняти перебудову стереотипів, і вони її сприймають як гру. Для цього віку характерна іррадіація збудження, а спеціалізація умовних рефлексів виробляється важко. Якщо вихователь пропонує підняти праву руку на слово "п'ять", то діти будуть піднімати праву руку і на інші слова.

У дітей дошкільного віку формуються аналітико-синтетичні ме­ханізми, виробляються умовні рефлекси на складні подразники, роз­вивається взаємодія першої і другої сигнальних систем. Для дітей у цьому віці типовим є яскравий прояв емоцій, які мають нестійкий характер. Діти намагаються привернути до себе увагу.

У дітей шести років завдяки навчанню слово стає абстракцією, починає переважати словесне мислення з внутрішньою мовою, але тривалість розумової діяльності ще мала - не більше, ніж 15 хв. Уже з шести років діти можуть керувати своєю поведінкою, на основі по­передніх словесних інструкцій запам'ятовують програму рухів, яка складається з декількох рухових операцій.

Розуміння і виконання словесних інструкцій, дотримання програ­ми поведінки, її пристосування до умов середовища, передбачення результатів потребує діяльності вищих асоціативних систем, пере­дусім процесів, які відбуваються в корі лобних доль великих півкуль. Саме у семирічних дітей здійснюється морфологічне дозрівання лоб­ного відділу кори великого мозку. Електрофізіологічні дослідження показали, що у шести-семирічпих дітей посилюються міжцентральні зв'язки лобних відділів з іншими ділянками кори кінцевого мозку.

Злагоджена діяльність організму людніш, його зв'язок з навко­лишнім середовищем здійснюються центральною нервовою системою, а саме: головним мозком. Головний мозок складається з підкіркових відділів і кори. Спільну діяльність цих двох відділів І. Павлов назвав вищою нервовою діяльністю. Основу її складають процеси збудження та гальмування.

94

Розділ III. Фізіологічні особливості розвитку дітей дошкільного віку

95

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання