Скачиваний:
19
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
31.74 Кб
Скачать

Нормальна гострота зору, або нормальна рефракція (емет­ропія), характеризується тим, що промені світла після заломлення в рогівці і кришталику збираються на сітківці, в ділянці жовтої плями. При цьому спостерігається найбільша контрастність (різкість) і най­вища гострота зору.

Нормальна гострота зору формується у дітей не відразу і доволі сильно коливається залежно від їхнього віку. У перші дні, тижні і навіть місяці життя гострота зору дуже низька. Тільки на кінець першого року життя у дитини з'являється здатність розпізнавати гео­метричні форми, а на другому-третьому роках життя - зображення предметів. З віком гострота зору поступово розвивається і приблизно у 5 років вона досягає максимуму.

Слуховий аналізатор

Розвиток слухової системи відбувається дуже повільно і .закін­чується тільки у віці чотирьох років.

Вушна раковина у новонародженого морфологічно розвинена, але має певні особливості. Зовнішній слуховий хід короткий, вузький, барабанна перетинка розташована більш горизонтально, має відносно більшу товщину, ніж у дорослих. Слухова труба коротка і широка. Середнє вухо до народження - без повітря, воно заповнене рідиною.

Орган слуху на момент народження в цілому майже сформований, а у віці 2—2,5 місяці дитина вже ловить звук у просторі.

Диференціювання звуків у дітей починається на третьому місяці життя. Після народження найнижчі пороги звукової чутливості міс­тяться в середині слухових частот - 1000 гц. Пороги на низькі частоти менші, ніж на високі. З віком чутливість збільшується. Найбільше сприйняття різних звуків досягається в 14-19 років.

Вестибулярний аналізатор

Розвиток вестибулярного апарату відбувається одночасно з роз­витком слухового. Мієлінізація вестибулярного нерва відбувається рано - на 4-му місяці внутрішньоутробного розвитку. Вестибулярні тонічні рефлекси з'являються у плода в 4-5 місяців.

У грудних дітей вестибулярні рецептори мають важливе значення у розвитку рефлексів, які забезпечують утримання голови, вміння сидіти, стояти, говорити.

Аналізатори смаку, нюху

У новонароджених за смакову чутливість відповідає велика по­верхня слизової оболонки ротової порожнини. Смакові рецептори визначаються на всій спинці язика, на нижній поверхні його кінчика, твердому піднебінні, на слизовій оболонці губ і щік. Новонароджений реагує на всі 4 види смакових подразників - солодкі, гіркі, кислі, солоні. Солодкі речовини викликають смоктальні рухи і заспокою­ють, гіркі, кислі, солоні — викликають невдоволення, закриття очей, загальний рух, крик.

З віком смакова чутливість збільшується, особливо інтенсивно у дітей з 2 до 6 років. У дітей дошкільного віку смакова чутливість стає такою, як у дорослих.

Нюховий епітелій формується у плода 2 місяців. У 6 місяців пло­ща нюхової зони зменшується, але клітини стають чутливішими до ароматичних речовин. Нюх досягає свого максимального розвитку в період статевого дозрівання.

ВИЩА НЕРВОВА ДІЯЛЬНІСТЬ

Нервова система

Нервова система людини - біологічний субстрат її психіки - ін­тенсивно розвивається протягом усього дошкільного дитинства. На момент народження порівняно з іншими органами і системами вона найменш розвинена й диференційована. Більш завершений за будо­вою спинний мозок; головний мозок продовжує рости і розвиватися.

З віком маса головного мозку збільшується, змінюється його то­пографічне розташування, форма, кількість і розміри борозен і зви­вин кори великих півкуль. Особливо інтенсивно процес розвитку моз­ку відбувається на першому році життя. У новонародженого маса мозку складає 350-400 г, до 6 місяців вона збільшується в 2 рази, до 9 місяців - у 3 рази, після 5-6 років швидкість нарощування маси головного мозку зменшується. Після народження продовжуються змі­ни форми і величини борозен і звивин; особливо енергійно ці зміни відбуваються у перші п'ять років життя. Число нервових клітин у півкулях великого мозку новонародженого таке саме, як і у доросло­го, але за будовою вони ще незрілі. Повне диференціювання нервових клітин відбувається до трьох років, а у 8 років кора великого мозку за будовою відповідає корі дорослої людини. Але анатомічне й гістоло-

92

Розділ III. Фізіологічні особливості розвитку дітей дошкільного віку

93

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання