Скачиваний:
21
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
32.77 Кб
Скачать
  1. Виховувати самостійність у рухливих іграх, дотримання пра­ вил гри, бажаніш допомагати одне одному.

  2. Спонукати дітей виявляти спритність, витривалість, сміливість і винахідливість, коректне ставлення до своїх ровесників, співпере­ живання з приводу невдач однолітків.

  3. Підтримувати інтерес до занять фізкультурою, різних видів спорту й визначних подій спортивного життя в Україні та в світі.

Фізкультурно-оздоровча робота

З дітьми молодшого дошкільного віку

Щоденно проводять ранкову гімнастику та гігієнічну гімнастику після денного сну (тривалість 4-6 хв). Дорослий залучає молодших школярів до участі у спільних рухливих іграх і фізичних вправах, привчає гратися дружно, викопувати основні правила. Тривалість рухливих ігор, фізичних вправ на прогулянках становить 35-45 хв.

Щоденно проводять заняття з фізичної культури тривалістю 15-30 хв (два рази на тиждень у спортивній залі, двічі — заняття на свіжому повітрі в усі нори року, один раз на тиждень - пішохідний перехід).

У ході занять, в яких переважає розумова та ручна праця, педагог проводить фізкультурні хвилинки, а між малорухливими заняттями -фізкультурні паузи (динамічні перерви).

Під час фізкультурних розваг і свят дорослий заохочує дітей до вияву активності в іграх, атракціонах, змаганнях. Він оцінює успіхи дитини не за показниками її рухових досягнень, а враховуючи ста­ранність, докладені вольові зусилля (дітям з надмірною вагою важче виявляти гнучкість під час підлізання, швидкість та спритність під час бігу, легкість у стрибках). Не варто ототожнювати досягнення високих і низьких дітей (те, що для високого є нормою, для низької дитини залишається перспективою).

З дітьми середнього дошкільного віку

Основним завданням є формування у дітей вміння та навичок щодо правильного виконання рухів, удосконалення координації рухів, рів­новаги.

Учити додержуватися певних інтервалів під час руху в різних шикуваннях, не відставати від того, хто йде попереду; бути ведучим в колоні, орієнтуватися в просторі.

Привчати дітей стежити за положенням свого тіла під час виконан­ня різноманітних вправ, формувати поставу.

Навчити ходьби на лижах перемінним ковзним кроком, кататись на велосипеді, плавати.

Під час рухливих ігор привчати дітей чітко виконувати правила ігор, знати зміст і правила кількох (10-15) рухливих ігор, формувати вміння наприкінці навчального року самостійно організовувати ігри з групою однолітків.

Заохочувати прояви дітьми рухової активності у різних видах са­мостійної діяльності.

На ранковій та гігієнічній гімнастиці після денного сну (тривалість 6-8 хв) доцільно привчати дітей активно виконувати різні види ходь­би, бігу, стрибків і вправ для рук, ніг, тулуба.

Звертати увагу на чіткість прийнятих вихідних положень, вміння зберігати правильну поставу, виконувати вправи, які зміцнюють сто-пу-

3 дітьми старшого дошкільного віку

Роботу спрямовують па формування у дітей потреби у щоденному виконанні ранкової та гігієнічної гімнастики після денного сну (три­валість 8-Ю хв); на розвиток вміння чітко виконувати загальнорозви-вальні вправи з різних вихідних положень, з більшою амплітудою, в заданому темпі.

Педагог проводить щоденні заняття з фізичної культури триваліс­тю 35-40 хв, залучає дітей до підготовки та прибирання фізкультур­ного обладнання, заохочує до самостійної організації рухливих ігор й виконання фізичних вправ на прогулянці (тривалість 45-60 хв), гри в природних умовах, рухливих ігор, ігор-естафет, ігор спортивного характеру (городки, настільний теніс, бадмінтон, баскетбол, хокей, футбол).

Під час занять з фізичної культури та на прогулянці вдосконалю­ються навички катання дошкільника на велосипеді, самокаті, ковза­нах, санках, ходьби на лижах тощо.

Педагог залучає дітей до підготовки фізкультурних свят, спортив­них розваг, командних змагань, днів здоров'я, продумує маршрут та завдання пішого переходу.

Дорослі спонукають дітей до вияву спритності, наполегливості, витривалості, винахідливості, співчуття, взаємодопомоги.

98

99

Розділ IV. Вплив рухової активності на функціонування деяких органів І систем дитячого організму

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання