Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
33.79 Кб
Скачать

Ріст - кількісні зміни, які зумовлюють поступове збільшення розмірів і ваги тіла людини. Ріст також супроводжується якісними змінами організму і пов'язаний з його розвитком.

Звичайно людина росте до 20-25 років. Темп росту в різні вікові періоди людини неоднаковий. Особливо швидко росте дитина у пер­ший рік життя (грудний період). Так, новонароджена дитина в серед­ньому важить 3 кілограми, у 5 місяців життя її вага подвоюється, а до 12 місяців - потроюється. За той самий період довжина тіла збіль­шується у півтора рази (приблизно 50 сантиметрів у новонародженої, 70-75 сантиметрів - в однорічної дитини).

Розминка - комплекс підготовчих вправ, що їх виконують для підвищення працездатності перед тренувальним заняттям.

Рухова активність - природна і спеціально організована ру­хова діяльність людини. Оптимальна рухова активність забезпечує розвиток і вдосконалення різноманітних процесів життєдіяльності, підтримання і зміцнення здоров'я.

Самоконтроль - систематичні самостійні спостереження люди­ни за станом свого здоров'я, фізичного розвитку, динамікою виливу фізичних навантажень, вправ.

Серцево-судинний тонус - той, що стосується серця і крово­носних судин.

Сила — здатність людини переборювати опір чи протидіяти йому за рахунок роботи м'язів.

Спорт - складова фізичної культури, засіб і метод фізичного виховання, заснований на використанні змагальної діяльності і під­готовці до неї, у процесі чого порівнюються й оцінюються потенційні можливості людини.

Стомлюваність (при м'язовій діяльності) - особливий вид функціонального стану людини, який тимчасово виникає під впливом тривалої чи інтенсивної роботи і призводить до зниження її ефектив­ності.

Стрес - сукупність неспецифічних змін, які виникають в ор­ганізмі під впливом сильних чи тривалих подразників. При цьому розвивається комплекс змін, названий Г. Сельє загальним адаптацій­ним синдромом.

Тест - система завдань, вправ, яка дозволяє виміряти рівень розвитку певних якостей, властивостей, знань особистості.

Тренованість - рівень працездатності особи, яка займається фізичними вправами. Тренованість підвищується при систематичних тренуваннях та знижується після їх припинення.

174 .

Тренування - вправи, що їх виконують регулярно протягом ви­значеного періоду часу.

Тренування аеробної спрямованості - тренування, яке підвищує ефективність аеробних систем утворення енергії, а також кардіоресніраторну (загальну) витривалість.

Тренування анаеробної спрямованості - тренування, яке підвищує ефективність анаеробних систем утворення енергії, а також м'язову силу.

Фізична підготовленість - рівень розвитку рухових якостей (сили, швидкості, витривалості, працездатності) та рухових нави­чок.

Фізичне виховання - педагогічний процес, спрямований на формування фізичної культури особистості в результаті педагогічних дій і самовиховання.

Фізичне навантаження - основний фактор, який обумовлює ступінь впливу тренувального заняття на організм.

Фізичні (рухові) якості - певні сторони рухових здібностей людини - сила, витривалість, швидкість, гнучкість, спритність (коор­динаційні можливості).

Фізичний розвиток - комплекс морфофункціональних показ­ників, який визначає віковий рівень розвитку людини і містить сома­тичні (довжина тіла і кінцівок, маса тіла тощо), соматоскопічні (фор­ма грудної клітки, спини, піг, постава тощо), фізіометричні (життєва ємність легень, кистьова та станова динамометрія) характеристики організму.

Функціональний стан визначається дослідженням функцій, систем, органів людини в стані спокою і під впливом різних наванта­жень та інших факторів.

Частота серцевих скорочень (ЧСС) - кількість ударів сер­ця за 1 хв. ЧСС у спокої в середньому складає 60-80 ударів на хви­лину.

Швидкісні здібності людини - це комплекс функціональних властивостей, які забезпечують виконання рухових дій за мінімальний час.

175

Додатки

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання