Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
31.23 Кб
Скачать

Додаток 3. ПАМ'ЯТКИ ДЛЯ БАТЬКІВ

Гігієна органів дихання дитини

Велику роль у попередженні захворювань органів дихання та го­лосового апарата має правильне дихання - глибоке і ритмічне. Таке дихання забезпечує добру вентиляцію легень, а отже, і достатнє пос­тачання організму киснем при невеликій частоті дихальних рухів. Тому необхідно постійно піклуватися про вироблення в дітей звички дихати глибоко і ритмічно не тільки при виконанні фізичних вправ, а й під час занять, ігор, ходіння, фізичної праці.

Дихати треба тільки через ніс. Проходячи через носову порож­нину, повітря значно очищається в ній від пилу і мікробів, а також зігрівається, чого не буває при диханні через рот.

Зазвичай через рот діти дихають під час нежиті та інших запаль­них процесів у верхніх дихальних шляхах, а також нри аденоїдних розрощеннях у носоглотці. При диханні через рот частинки пилу і хвороботворні бактерії легко потрапляють у дихальні шляхи, а в хо­лодну пору року може статись ще й різке охолодження дихальних шляхів. Все це може спричинити захворювання органів дихання.

Необхідно мати на увазі, що в дітей, які довгий час змушені були дихати через рот (наприклад, при нежиті), часто виробляється звичка дихати через рот навіть і тоді, коли нежить пройшов. У таких випад­ках потрібна увага з боку вихователів і батьків та роз'яснення дітям необхідності дихати через ніс.

Органи дихання, як і інші органи дитячого організму, що росте, для свого нормального розвитку потребують вправ. Тому в системі фізичного виховання дітей дошкільного віку велику увагу треба при­діляти дихальній гімнастиці та іншим фізичним вправам, що розви­вають мускулатуру, яка спричиняє рухи грудної клітки. Особливо корисні такі види спорту, як ходіння на лижах, катання на ковзанах, плавання.

Сприяє розвиткові грудної клітки і правильне положення тіла (правильна поза) під час ходіння, стояння, сидіння за столом. Пра­вильне положення тіла у всіх цих випадках сприяє розширенню груд­ної клітки, полегшує діяльність легень і забезпечує глибше дихання.

При зігнутому положенні тулуба грудна клітка та легені стиснені, нормальна життєдіяльність і розвиток їх порушується, дихання стає поверхневим, повітря в легені заходить мало, тому постачання кисню органам зменшується.

Зважаючи на те, що дихання дітей більш поверхневе, потреба ор­ганізму в кисні відносно велика, слизова оболонка дихальних шляхів легко ушкоджується. Тому в приміщеннях, де перебувають діти, по­винно бути завжди свіже повітря. Для цього необхідно систематично (кілька разів на день) провітрювати групові та спальні приміщення.

Для попередження захворювань органів дихання і голосового апа­рату у дітей велике значення має відсутність різких коливань темпе­ратури повітря та їжі. Не потрібно виводити дітей із сильно нагрітих приміщень чи після гарячої ванни на холод, дозволяти їм у розігрі­тому стані пити холодні напої або їсти морозиво. Сильна напруга голосового апарата може спричинити запалення гортані (ларингіт). Для попередження ларингіту необхідно стежити за тим, щоб діти не розмовляли голосно тривалий час; не співали, не кричали і не плакали в сирих, холодних, забруднених приміщеннях або на прогулянці в несприятливу погоду.

Розучування віршів на заняттях з розвитку мови та співи на му­зичних заняттях (з дотриманням голосового режиму й дихання) спри­яють розвитку і зміцненню гортані, голосових зв'язок і легень. Щоб голосові зв'язки не перенапружувалися, декламувати вірші потрібно спокійно і неголосно; співати без напруги.

При доборі пісенного репертуару до музичних занять враховувати особливості дітей різних вікових груп. Вихователі повинні стежити за тим, щоб під час співу діти не опускали низько голову, оскільки при цьому стискається гортань і затруднюється проходження повітря. Все це викликає перенапругу голосових зв'язок. Для кращої рухомості грудної клітки бажано, щоб дошкільники співали стоячи. Приміщен­ня, де проводять музичні заняття, потрібно добре провітрити, зробити вологе прибирання; температура повітря в ньому повинна бути не ни­жчою 18-20 °С, а відносна вологість - 40-60 %.

Користь рухливих ігор на повітрі

Якщо діти мало перебувають на свіжому повітрі, вони стають млявими, блідими, часто хворіють на недокрів'я. Діти, які значну частину часу проводять на свіжому повітрі — біля річки, в парку, на городі, в саду, в лісі тощо, - енергійні, бадьорі, життєрадісні. В них, зазвичай, добрий апетит і міцний, здоровий сон.

Свіже, чисте повітря посилює й активізує процеси дихання, кро­вообігу, обмін речовин, діяльність м'язово-рухового апарата дитини.

176

177

Додатки

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання