Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
31.74 Кб
Скачать

відіграє важливу роль у поліпшенні функцій дихання і серцево-судинної системи;

незамінна коригувальна гімнастика для дітей, молоді та людей старшого віку;

завдяки симетричності рухів і гори­зонтальному положенню тіла у воді, розвантажується хребет від тиску на нього всього тіла.

Ходьба

Шкідливо для здоров'я

Корисно для здоров'я

Сидіти довго біля телевізора чи комп'ютера.

Вести малорухливий спосіб життя; користуватися ліфтом замість кроку­вання по сходах.

Оздоровча ходьба: найдоступніший вид фізичних вправ, рекомендований людям усіх вікових груп, які мають різну підготовку і стан здоров'я;

корисна людям, які ведуть малоак­тивний спосіб життя; під час ходьби тренуються м'язи, серцево-судинна і дихальна системи; під час ходьби можна зняти напру­ження, заспокоїти нервову систему. Оздоровчий вплив ходьби полягає у підвищенні скорочувальної здатності міокарда, збільшення діастолічного об'єму серця і венозного повертання крові до серця.

Додаток 2. КОРОТКИЙ ТЕРМІНОЛОГІЧНИЙ СЛОВНИК ОСНОВНИХ ПОНЯТЬ

Примітка. Словник укладено на основі:

Родинно-сімейна енциклопедія, Авт. кол. В. М. Благініп, Н. І. Бєлкіиа та ін. / За заг. рсд. Ф. С. Арвата та ін. - Київ: Богдана, 1966. - 438 с. Адаптація - процес пристосування організму, його функціо­нальних систем, органів і тканин до мінливих умов зовнішнього се­редовища.

Адинамія - стан надзвичайної м'язової слабкості, яка часом до­ходить до того, що людина не може ходити, стояти, навіть сидіти. Загальна адинамія, яка охоплює увесь організм, може виникнути в результаті мозкового захворювання (енцефаліт), а також гострих чи хронічних інфекційних захворювань, отруєнь або тривалого голоду­вання.

У дитячому віці однією з ранніх ознак туберкульозного менінгіту є адинамія, яка іноді поєднується з підвищеною сонливістю. Дитина стає млявою, малорухливою, поступово втрачає інтерес до іграшок, до школи і до друзів. Такий стан повинен насторожити батьків, педа­гогів і лікаря. Хворого треба негайно покласти в лікарню.

Діти, які перенесли черепно-мозкову травму, згодом іноді стають адинамічиими, повільними. Це може надовго знизити їхню працез­датність і успішність у школі. Адинамія іноді виникає у дітей і після вірусного грипу, пневмонії та інших хвороб поряд з астенічними яви­щами. У цих випадках корисним є загальнозміцнююче і тонізуюче лікування, суворо дозований режим праці і відпочинку і поступове загартування, найліпше в санаторних умовах.

Акомодація - це пристосування ока отримувати на сітківці чітке зображення предметів, які розглядаються на різній відстані.

Активний відпочинок ~ відпочинок за рахунок зміни видій діяльності, наприклад, зміна розумової діяльності фізичною і навпа­ки.

Анаеробний поріг - момент, коли погреби організму н енергії під час фізичного навантаження не задовольняються аеробними дже­релами з використанням кисню. У цьому випадку відбунасіься ;Іабе:І печення енергією без кисню.

Артеріальний тиск - тиск крові всередині кровоносних судин на їхні стінки. Розрізняють максимальний (систолічний) артеріальний тиск (АТ), який створюється при систолі (скороченні) серця, і міні­мальний (діастолічний) АТ, який відзначається в момент його діасто­ли (розслаблення). Тиск вимірюється в міліметрах ртутного стовпчи­ка (мм рт. ст.).

Атрофія - зменшення розміру чи маси тканини тіла, наприклад, м'язова атрофія внаслідок бездіяльності.

Білки - життєво необхідні речовини. Вони мають пластичне зна­чення: служать матеріалом для побудови клітин, тканин і органів, ут­ворення ферментів і більшості гормонів, гемоглобіну й інших сполук, які виконують в організмі особливо важливі і складні функції.

168

Додатки

169

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання