Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
20
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
35.33 Кб
Скачать

Фізичне виховання починається з перших днів життя дитини. Воно поєднує у собі гігієнічний догляд, правильне і раціональне хар­чування, перебування на свіжому повітрі, загартування. Метою його є також підвищення працездатності, розвиток волі, розуму, особистості в цілому.

У молодшому шкільному віці, коли зміцнюються навички куль-турно-гігієнічної поведінки, які мали бути прищеплені у дошкільні роки, дитина повинна засвоїти їх свідомо, під наглядом батьків.

Максимальна частота серцевих скорочень (ЧССчакс) -максимальний показник частоти серцевих скорочень при максималь­ному зусиллі — до знемоги. Прогнозовану максимальну ЧСС людини можна визначити, віднявши від 220 її вік. Нормальне відхилення ста­новить ±11 ударів/хв.

Масаж — механічна дія спеціальними прийомами (погладжуван­ня, розминання, розтирання та ін.) з певною силою і в певній послі­довності.

Масаж має на організм різноманітний вплив: посилює приплив крові до м'язів і тим поліпшує їх живлення, розширює капіляри, посилює тепловіддачу і поліпшує приплив лімфи, цим сприяє вивіль­ненню м'язів від втоми.

Мінеральні речовини - залежно від їхнього вмісту в організмі і харчових продуктах підрозділяють на макро- і мікроелементи. На сьогодні 14 мікроелементів визнані необхідними для життєдіяльності: залізо, мідь, марганець, цинк, кобальт, йод, фтор, хром, молібден, ванадій, нікель, стронцій, кремній, селен.

М'язова діяльність аеробного характеру - м'язова діяль­ність середньої інтенсивності, під час якої великі м'язові групи забез­печуються енергією за допомогою аеробних процесів.

М'язова діяльність анаеробного характеру - м'язова діяльність високої інтенсивності, під час якої потреби в енергії пере­вищують здатність виконати аеробну роботу.

Надлишкова маса тіла - маса тіла, яка перевищує нормальну чи стандартну для даного індивіда, залежно від статі, росту, віку і статури.

Оздоровчий ефект від виконання фізичних вправ виникає за таких умов:

-участь у роботі великих м'язових груп (не менше 2/3 від маси тіла);

-можливість тривалого виконання вправ (не менше 20—40 хв);

-енергозабезпечення роботи м'язів в основному за рахунок аероб­них процесів;

-пульс 130-150 ударів/хв;

-регулярні заняття (не менше 3-4 разів на тиждень).

Поріг — мінімальна величина стимулу, яка необхідна для того, щоб викликати реакцію. Часто її використовуєть для характеристики мінімального рівня інтенсивності фізичного навантаження, яке необ­хідне для підвищення кардіореспіраторної функції.

Принцип індивідуалізації- теорія, відповідно до якої будь-яка програма фізичних навантажень повинна враховувати індивідуальні можливості кожної особи, яка займається фізичними вправами.

Принцип поступового збільшення навантаження - тео­рія, відповідно до якої всі тренувальні програми повинні забезпечува­ти поступове збільшення загального обсягу фізичного навантаження чи інтенсивності, в міру підвищення рівня фізичної підготовленості.

Принцип систематичності - теорія, відповідно до якої про­грама тренування повинна передбачати систематичне виконання фі­зичних вправ, інакше досягнуте буде втрачено.

Реабілітація - відновлення здоров'я, спеціальної тренованості (спортсменів) після перенесених захворювань, травм і патологічних станів. Фізична реабілітація — діяльність із відновлення засобами фізичної культури частково втрачених або ослаблених фізичних фун­кцій та здібностей людини.

Рекреація - широке поняття, яке пов'язане з відпочинком, від­новленням сил, використанням природних можливостей. Фізична рекреація - здійснення активного емоційно забарвленого відпочинку за допомогою фізичних вправ.

Ритміка (ритмічна гімнастика) - система фізичних вправ, виконуваних у супроводі музики, що має на меті розвиток у дітей музично-естетичного сприйняття, почуття ритму, музичної нам'яті та слуху, уваги, м'язевої волі, пластичної виразності рухів.

У заняття ритміки входять гімнастичні, танцювальні, імітаційні рухи, стрибки, біг, які сприяють фізичному розвиткові дітей, вироб­ленню у них правильної постави, координації рухів та координування у просторі. Ритмічні рухи під музику удосконалюють процеси галь­мування у дітей, виховують дисциплінованість, загальну організо­ваність.

172

Додатки

173

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання