Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
21
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
30.72 Кб
Скачать

Особливості обміну речовин та енергії 87

Особливості терморегуляції 88

Сенсорномоторна діяльність 89

Вища нервова діяльність 93

Розділ IV. Вплив рухової активності на функціонування

деяких органів і систем дитячого організму 96

Рух і опорно-руховий апарат 96

Рух і кровообіг 100

Рух і кардіореспіраториа система .". 100

Рух і дихання 102

Рух і травлення 103

Рух і обмін речовин та енергії 106

Рух і терморегуляція 107

Рух і сеисорика 108

Рух і вища нервова діяльність 109

Рух і психічне здоров'я 111

Гігієнічна організація рухового режиму

дітей дошкільного віку 113

Загальнорозвивальні вправи та ігри 123

Пам'ятка для дорослих 132

Розділ V. Ігри, спрямовані на активізацію рухової діяльності

у дітей дошкільного віку 134

Ігрові вправи 134

Народні рухливі ігри 136

Література 164

Додатки 166

Додаток 1. Абетка здоров'я і нездоров'я 166

Додаток 2. Короткий термінологічний словник

основних понять 168

Додаток 3. Пам'ятки для батьків 176

Тіло без руху подібне до стоячої води, яка псується, пліснявіє, гниє.

Н. Максимови ч-Амбодик

ПЕРЕДМОВА

"Здоров'я маємо - не дбаємо, а втративши, - плачемо", - так го­ворить народна мудрість. На жаль, статистика подає нам сумні дані. Зросла захворюваність населення па гіпертонію у 3 рази, стенокар­дію - у 2,4 рази, інфаркт міокарда - на ЗО %, зріс рівень смертності на 25 %, на 41 % збільшилася кількість студентської молоді у спе­ціальній медичній групі. У 4 рази зросла кількість дітей спеціальної медичної групи у школі, близько 90 % дошкільнят, учнів, студентів мають відхилення у здоров'ї, у 56 % дітей незадовільний стан фізич­ної підготовленості, до 53 % збільшилась кількість дітей з психічними розладами, порушення постави тіла виявлено у 40 % дошкільників, в учнів початкових класів — 64 %, у випускників шкіл — 100 %.

За тривалістю життя Україна посідає 74 місце серед 162 країн сві­ту та 37 місце у Європі. Однією з головних причин є гіподинамічний спосіб життя. Вченими досліджено, що фізична пасивність дорослих людей складає 84-97 %.

Чи впливає рухова активність на функціонування органів і систем дитячого організму і загалом на здоров'я дітей? Відповідь однозначна.

Адже рухова активність дитини поліпшує її самопочуття і за­гальну активність. Вона є вагомим засобом для підтримання ваги, її зменшення, активізує обмін речовин, зміцнює серцевий м'яз, поліп­шує кровообіг і знижує артеріальний тиск, стимулює імунну систему, поліпшує функцію легень, активізує діяльність кишківника, знижує негативний вплив стресів, має антидепресивну дію, попереджує пе­редчасне зношення рухового апарату, покращує координацію рухів, допомагає уникнути появи жовчних каменів.

Оскільки чимало задатків, навичок, умінь здебільшого розвива­ються у дошкільному віці, то формування основ здоров'я, мотивації здорового способу життя, які пов'язані з руховою активністю, до­цільно розпочинати ще у ранньому дитинстві. Згодом це може стати звичкою на все життя. Необхідно заохочувати дітей до занять фізич­ною культурою, оскільки існує тісний позитивний взаємозв'язок між структурою рухової активності в дитинстві й зрілому віці.

Соседние файлы в папке Калуська дошкільне тіловиховання