Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_ZP_1_kurs_2_chastina.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
269.31 Кб
Скачать

Тема 12. Темперамент

Темперамент – індивідуальні своєрідні вроджені форми поведінки, які виявляються в динаміці, тонусі та врівноваженості реакцій на життєві впливи.

Для холеричного темпераменту характерні високий рівень нервово-психічної активності та енергії дій, різкі рухи, а також сила, імпульсивність та яскрава виразність емоційних переживань. Якщо немає адекватного виховання, у холерика можуть закріпитися такі риси як нестриманість, гарячковість, нездатність до самоконтролю в емоційних умовах.

Сангвінічному темпераменту притаманні висока нервово-психічна активність, різноманітність та багатство міміки і рухів, емоційність, вразливість і лабільність. Водночас, переживання сангвініка неглибокі, а його рухливість при негативних виховних впливах призводить до втрати необхідної зосередженості, до поспіху, а іноді й поверховості.

Меланхолійний темперамент пов’язується з низьким рівнем нервово-психічної активності, стриманістю та приглушеністю, моторики й мовлення, значною емоційною реактивністю, глибиною і стійкістю почуттів при слабкому зовнішньому їх виявленні. Тому за недостатнього виховного впливу в меланхоліка можуть розвинутися підвищена емоційна вразливість, відчуженість.

Флегматичний темперамент характеризується такими ознаками поведінки, як низький рівень активності та невміння переключатися, повільність і спокій у діях, міміці та мовленні, рівність, сталість, глибина почуттів і настроїв. При неадекватному вихованні у флегматика можуть розвинутися такі негативні риси, як млявість, бідність та слабкість емоцій, схильність лише до звичних дій.

Пластичність і ригідність – гнучкість, легкість пристосування до нових умов і, навпаки, інертність, нечіткість до змінених умов.

Сенситивність – (чутливість) визначається величиною подразника, що приводить до виникнення реакції. Характерологічна особливість людини, що виявляється у підвищеній чутливості до подій, які відбуваються з нею.

Реактивність – сила емоційної реакції на зовнішні або внутрішні подразники.

Лабільність – швидкість виникнення та протікання процесів збудження і гальмування.

Екстраверсія – спрямованість особистості назовні, на оточуючих людей, предмети, події.

Інтроверсія – спрямованість особистості на себе, на особистісні переживання думки.

Активність – властивість, яка характеризує ступінь енергійності, з якою людина впливає на зовнішній світ і переборює перешкоди.

Тема 13. Характер

Характер – індивідуальне поєднання істотних, стійких властивостей особистості, що виражають її ставлення до дійсності (до праці, до інших людей, до самої себе) і виявляються в її поведінці, вчинках.

Структура характеру – виявляється в тому, як людина ставиться:

А) до інших людей, демонструючи уважливість, принциповість, прихильність, комунікабельність, миролюбність, лагідність, альтруїзм, дбайливість, тактовність, коректність або протилежні риси;

Б) до справ, виявляючи сумлінність, допитливість, ініціативність, рішучість, ретельність, точність, серйозність, ентузіазм, зацікавленість або протилежні риси;

В) до речей, демонструючи при цьому бережливість, економність, акуратність, почуття смаку або протилежні риси;

Г) до себе, виявляючи розумний егоїзм, впевненість у собі, певне самолюбство, почуття власної гідності чи протилежні риси.

Акцентуації характеру – крайні варіанти норми як результат підсилення його окремих рис. Акцентуації характеру можуть спричиняти неадекватні дії та вчинки людини.

Типи акцентуацій характеру – виділяють основні:

  • інтровертований тип – властиві замкненість, труднощі при спілкуванні та налагодженні контактів з оточуючими;

  • екстравертований тип – властиві жага спілкування та діяльності, балакучість, інколи – поверховість;

  • некерований тип – імпульсивний, конфліктний, категоричний, підозрілий;

  • тип неврастенічної акцентуації – з домінуванням хворобливого самопочуття, дратівливості, підвищеної втомлюваності;

  • сенситивний тип – з надмірною чутливістю, лякливістю, сором’язливістю, вразливістю;

  • демонстративний тип – властиві егоцентризм, потреба в постійній увазі до себе, співчутті, захопленні ним.

Мотивація досягнень – мотиваційні тенденції (мотив прагнення до успіху або уникнення невдачі) людини, які завжди зумовлені її вибором ступеня складності задачі. Люди з переважанням мотиву прагнення до успіху обирають задачі середнього ступня трудності, інші надають перевагу дуже легким (вибір гарантує успіх) або дуже важким (не зможе вирішити, то не виникає почуття приниження).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]