Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
диплом.docx
Скачиваний:
43
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
324.02 Кб
Скачать

3.3Аналіз особливостей орієнтації на традиційні чи егалітарні стосунки у жінок та чоловіків у сім’ї

Результати дослідження орієнтації на традиційні чи егілітірні стосунки за методикою «Орієнтація на традиційні чи егалітарні стосунки» відображені в таблиці 3.3.1, та діаграмі ( рис.3.3.1 та рис.3.3.2)

Таблиця 3.3.1

«Орієнтація на традиційні чи егалітарні стосунки»

Орієнтація на тип стосунків

Кількість жінок

Кількість

чоловіків

Відсотки %

Ж.

Відсотки % Ч.

Егілітарний(феміністичний)

33

19

64,8

37.3

Традиційний

18

32

35,2

62.7

∑=

51

51

100

100

Рис.3.3.1 «Орієнтація на традиційні чи егалітарні стосунки у жінок»

Рис.3.3.2 «Орієнтація на традиційні чи егалітарні стосунки у чоловіків»

Як видно з діаграми 3.3.1 більшість жінок орієнтовані на егалітарні стосунки,тобто феміністично спрямовані,проте якщо поглянути на таблицю первиннх результатів (подана у додатку Б) стане помітно,що дана феміністична спрямованість у стосунках не є радикальною, що можна пояснити сучасним станом суспільства та зміною в ньому місця жінки, а також історичними чинниками в Україні,які описані в розділі 1.5 Основним показником егілітарно спрямованої жінки є прагнення до рівноправ’я в стосунках,та розподілу домашньої роботи. Такі жінки зазвичай прагнуть самореалізувати себе і поза сім’єю, вони не приймають на себе обов’язків , що обґрунтовані лише біологічною статтю людини. Залежно від сили вираженості даної орієнтації можливі варіанти взяття на себе жінкою обов’язків голови сім’ї,але як вже було описано вище яскраво виражених результатів в даному дослідженні не було отримано.

Тип стосунків який довгий час був прийнятий в переважному суспільстві, як основний в даному дослідженні називається «традиційним»(патріархальний). Поглянувши на результати можна говорити про те, що жінок орієнтованих на такий тип відносин, менше ніж на егалітарний але не сильно. Такий тип стосунків в основі має патріархат -- головенство чоловіка в сім’ї та підпорядкування йому жінки. Такі жінки краще самореалізуються в сім’ї, та повністю приймають на себе прийняту суспільством роль домогосподарки.

Проаналізувавши другу діаграму та таблицю можна побачити що більшість чоловіків спрямовані саме на патріархальний (традиційний) тип стосунків, що є зрозумілим – вони прагнуть до керівництва у сім’ї, але якщо поглянути на інший показник зрозумілим також стає те що 37,7% чоловіків прагнуть до рівноправного розподілу обов’язків, та не цураються спрямованості на егалітарний тип стосунків.

3.4Характеристика типу ставлення до сім’ї у жінок та чоловіків з різними типами гендерно-рольової поведінки

Завдання цього етапу полягало у здійсненні процедури порівняльного аналізу особливостей ставлення до сім’ї респондентів з різною гендерно-рольовою поведінкою. Проаналізувавши зміст попередніх методик, можна відобразити тип ставлення до сім’ї жінок та чоловіків з різним типом гендерно-рольової поведінки в таблиці 3.4.1, та наочно зобразити в діаграмі (рис.3.4.1).

Таблиця 3.4.1

Гендерно-рольова ідентичність жінок з різними типами ставлення до сімї

Тип гендерно-рольової поведінки

Тип ставлення до сім’ї

Традиційний

Егілітарний

Кількість жінок

Відсотки

%

Кількість жінок

Відсотки

%

Андрогенний

3

5,9

7

13,7

Фемінний

15

29,4

20

39,2

Маскулінний

0

0

6

11,8

18

35,2

33

64,8

Рис.3.4.1 Гендерно-рольова ідентичність жінок з різними типами ставлення до сімї

Проаналізуємо отримані результати за допомогою коефіцієнта кореляції Пірсона.

В статистиці, коефіцієнт кореляції Пірсона (позначається "r"), є показником кореляції (лінійної залежності) між двома змінними X та Y, який набуває значень від -1 до +1 включно. Він широко використовується в науці для вимірювання ступеня лінійної залежності між двома змінними.

Кореляція

Негативна

Позитивна

Відсутня

−0.09 до 0.0

0.0 до 0.09

Низька

−0.3 до−0.1

0.1 до 0.3

Середня

−0.5 до −0.3

0.3 до 0.5

Висока

−1.0 до −0.5

0.5 до 1.0

Коефіцієнт кореляції набуває значень від -1 до 1. Значення +1 означає, що залежність між X та Y є лінійною, і всі точки функції лежать на прямій, яка відображає зростання Y при зростанні X. Значення -1 означає, що всі точки лежать на прямій, яка відображає зменшення Y при зростанні X. Якщо коефіцієнт кореляції Пірсона = 0, то лінійної кореляції між змінними немає.

Коефіцієнт кореляції обчисляється за формулою:

де – вибіркові середніі– вибіркові дисперсії, .

Квадрат коефіцієнта кореляції, що є коефіцієнтом детермінації, обчислює частку варіативності змінної Y, яка пояснюється зміною X в простій лінійній регресії. Загальна варіація показників відносно їх середнього значення може бути представлена наступним чином

де є середньозваженими значеннями регресії. Застосувавши математичні перетворення, отримаємо:

Далі, ми застосуємо умову методу найменших квадратів.Таким чином, рівняння кореляції між спостережними та середньозваженими значеннями регресії можуть бути записані так:

Звідси

Це рівняння показує частку варіативності Y, яка є лінійною функцією X.

Отже застосувавши коефіцієнт кореляції Пірсона ми отримали таки показник- 0,9921. Він вказує на наявність зв’язку між двома змінними: типом поведінки та типом сімейних стосунків.

Як бачимо з таблиці та діаграми для жінок з андрогенним типом статево-рольової ідентифікації більше притаманний егалітарна орієнтація на стосунки, що є логічним по скільки - жінки ,що мають адрогенний тип поведінки,поєднують в собі і фемінні і маскулінні якості, такі жінки добре пристосовуються до умов навколишнього середовища, а отже можуть і бути домогосподаркою,і успішним керівником, і при необхідності брати на себе в сім’ї функції чоловіка. Серед жінок з фемінним типом гендерно-рольової ідентичності теж переважає орієнтація на егалітарні стосунки, але і на традиційні орієнтується великий відсотокжінок. Отримані результати можна пояснити тим що з фемінними якостями жінки прагнуть ,щоб «чоловік виконував роль чоловіка», і виконувати ,так би мовити , функцію його дружини. А вимоги які суспільство висуває до сучасної жінки , в деякій степені , «примушують» жінку орієнтувати на те щоб була можливість, працювати, самостійно приймати рішення, та навіть інколи самостійно виховувати дітей,тому феміністично спрямовані жінки , мають безпосередню необхідність мати егалітарну спрямованість на стосунки. За останнім пунктом в табл.3.4.1. стає помітною відсутність традиційно орієнтованих жінок з маскулінним типом гендерно-рольової ідентифікації. Жінки що мають «чоловічі» риси поведінки відповідно прагнуть виконувати «чоловічу» роль в стосунках, такі жінки зазвичай з початку шукають чоловіків, що мають яскраво виражені фемінні риси , вони багато часу приділяють кар’єрі, можуть перекласти виховання дітей на чоловіка, чи власну матір. Часто такі жінки самовиражаються в своїй роботі настільки, що майже не приділяють уваги сім’ї. Але жінка є жінкою,і основна відмінність в стосунках таких жінок полягає що вони займають в них часто чоловічу роль.

Проаналізуємо результати чоловіків: Таблиця 3.4.2

Гендерно-рольова ідентичність чоловіків з різними типами ставлення до сім’ї

Тип гендерно-рольової поведінки

Тип ставлення до сім’ї

Традиційний

Егілітарний

Кількість чоловіків

Відсотки %

Кількість чоловіків

Відсотки %

Андрогенний

4

7.8

6

11.8

Фемінний

1

1.9

3

5.9

Маскулінний

27

52.9

10

19.7

32

62.6

19

37.4

Рис.3.4.2 Гендерно-рольова ідентичність чоловіків з різними типами ставлення до сімї.

Як видно з поданих вище результатів більшість чоловіків що орієнтуються на патріархальний тип стосунків мають макулінний тип поведінки тобто вони мають такі риси як агресивність напористість, схильність до ризику, прагнення до незалежності і самостійності, домінантність (в крайньому своєму прояві що перетворюється під владність), впевненість у собі, прагнення до пошуку нового, наполегливість, рішучість, ініціативність, високий рівень домагань (амбіційність), і ті самі риси будуть допомагати їм у керуванні сім’єю і навіть пояснюють їх вибір бо чоловіки з такими рисами будуть хотіти в усьому керувати і бути головним. Поглянувши на подальші результати також можна відзначити що очікувано більшість чоловіків з фемінними рисами надають перевагу - рівноправ’ю в стосунках, а от думки андрогенів поділились майже порівну, може вказувати на те що вони моглиб і бути головними і узгоджувати свої рішення з жінками,тоді як маскулінні чоловіки будуть більше керуватися лише своєю думкою, а фемінні навпаки – легко піддадуться впливу більш маскулінної ніж вони жінки. Проаналізувавши ці показники за коефіцієнтом кореляції Пірсона описаним вище ми отримали показник – 0,9442,що вказує на наявність зв’язку, але слабшого ніж у жінок, тобто ймовірність того що при зміні одного показника зміниться й інший менша.

Отже провівши порівняння та перевіривши його за допомогою коефіцієнта кореляції Пірсона можна зробити висновок про частокову наявність взаємозв’язку між типом гендерно-рольової поведінки та орієнтацією на певний тип стосунків.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]