Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
13 ДЕ Оглядові ПН Бак ОМ з методикою.doc
Скачиваний:
279
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
166.4 Кб
Скачать

Методика зображення тварин на уроках образотворчого мистецтва

Зображувати тварини слід розпочинати з аналізу натури. Спочатку визначають загальну будову тіла тварини, уточнюють форму тулуба, голови, кінцівок тварини, співвідношення розмірів окремих частин натури. Перевіривши й уточнивши пропорції та положення тіла, узагальнюють форму і малюють деталі.

Характер образу значною мірою буде залежати від обраної техніки та манери зображення. Учням початкової школи значною мірою вдаються декоративні образи. В межах декоративності дозволяється силуетне узагальнення форми тіла тварини, допускається певне порушення пропорцій, свобода колірного вирішення. Ефектним матеріалом для такої роботи служать гуашеві фарби, які дозволяють однорідно зафарбувати силует, якісно виконати оздоблення. Образ, створений у техніці монотипія, матиме інший характер. Несподівані ефекти змушуватимуть учня виявити фантазію, асоціативне мислення для завершення твору.

За програмою виконуються також об’ємні зображення тварин (статуетки, або рельєфні зображення), для цього використовують пластилін або глину. Школярі опановують прийоми формування (стискування, витягування форми); збирання цілого з частин; вирішення зовнішнього характеру поверхні об’єкта.

Методика зображення людини на уроках образотворчого мистецтва. Однією із найскладніших природних форм можна вважати тіло людини.

Зображення людининеможливе без знанняпропорційїї постаті.Пропорції– співвідношення між частинами цілого. Пропорційні величини залежать одна від одної таким чином, що збільшення однієї призводить до збільшення іншої. Пропорціями визначається співмірність і гармонійність елементів форми.

Зображуючи людину, слід ураховувати, що висота голови вкладається у постаті дитини 5-6 разів, дорослої людини – 7-8 разів. Загальний обрис голови людиниблизький до овалу, який ділиться лінією очей на дві рівні частини. Обличчя ділять на три частини: від лінії чола до лінії брів, від лінії брів до кінця носа, від носа до підборіддя. Ширина носа дорівнює довжині ока, а ширина рота – майже подвійній довжині ока. Середня лінія ділить обличчя на дві симетричні половини.

Голова і тулуб становлять половину постаті людини. Опущена рука досягає середини стегна. Довжина п’ясті руки дорівнює розмірові обличчя. Довжина стопи дорівнює висоті голови. Ширина розставлених рук наближається до зросту тіла людини. Ширина плечей дорівнює висоті двох голів.

У мистецьких творах можна спостерігати порушення пропорцій тіла людини. Художники використовують такий прийом для того, щоб підкреслити характерні риси образу, який вони створюють.

Учні початкових класів часто допускаються порушення пропорцій при малюванні людини. Однак, це не шкодить загальній привабливості дитячих малюнків.

Методика виконання зображень в об’ємі на уроках образотворчого мистецтва

Зображення в об’ємі на уроках образотворчого мистецтва передбачає ознайомлення школярів із особливостями мистецтва скульптури та відомими скульптурними творами, основними техніками їх виконання.

Скульптура– особливий вид образотворчого мистецтва, твори якого мають матеріальний, тримірний об’єм. Основними засобами вираження мистецтва скульптури є об’ємна пластична форма та фактура (характер зовнішньої поверхні форми).Тематика скульптурних творів дещо обмежена. Це зображення людини, тварин, стилізовані орнаментально-рослинні форми. Основними засобами вираження цього виду мистецтва єобєм, форма, фактура матеріалу. Колір може використовуватися в скульптурі для підвищення художньої виразності.

Два основні види скульптури – рель’єф і кругла скульптура. Рель’єф- зображення об’ємної форми, яке частково виступає над площиною.Кругла скульптура – відображає об’єкти тримірними, з повною відповідністю змін форми. Кругла скульптура розрахована на сприйняття із будь-якої точки зору.

У початкових класах для виконання об’ємних зображень використовують пластилін. Школярі опановують прийоми формування (стискування, витягування форми); збирання цілого з частин; вирішення зовнішнього характеру поверхні об’єкта.

Зображення в об’ємі, як і зображення на площині, передбачає визначення будови об’єкта, розміру та форми його частин, співвідношення між ними, Далі необхідно обирати спосіб зображення (наприклад, декоративний, реалістичний). Характер образу залежатиме і від способу обробки поверхні зображення. Вона може бути гладкою або фактурною.

Об’єктами для зображення в об’ємі спочатку виступають нескладні природні форми (фрукти, гриби, равлики), у подальшому учні зображують птахів і звірів, людину.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]